Steeds meer spanning in Toekomstverbond: “Drie knelpunten oplossen die volledige overkapping Oosterweelverbinding in de weg staan”
AntwerpenHet geduld van Ringland is bijna opgesoupeerd. De burgerbeweging wil uiterlijk tegen de zomer klaarheid over drie knelpunten in de Oosterweelverbinding die een nagenoeg volledige overkapping tegenhouden: een ontwerp van Knoop Oost in Borgerhout, het bannen van gevaarlijk transport van de Ring en een doorbraak voor de modal shift. “Toch denken we er nog niet aan om uit het Toekomstverbond te stappen”, zegt Peter Vermeulen (Ringland). “Want wat dan?”
Met het stilleggen van de Oosterweelwerken door de PFOS-affaire met 3M op de linkeroever, zijn andere sleutelelementen van het mobiliteits- en leefbaarheidsproject ondergesneeuwd geraakt. Dag op dag acht jaar na zijn oprichting legde Ringland maandag zijn kaarten op tafel. In het besef dat er nog héél veel werk wacht.
Voorzitter Pol van Steenvoort: “We merken ook wel dat het vertrouwen in het Toekomstverbond (dat mobiliteit en leefbaarheid in de Antwerpse regio moet verzoenen, red.) bij onze achterban geslonken is. Sommigen vragen zich zelfs af of Oosterweel nog nodig is. Net daarom moeten nu vertrouwenwekkende stappen worden gezet voor de afgesproken overkapping. Want ik maak me weinig illusies: PFOS zal niet het enige ‘accident de parcours’ zijn dat we tot een goed einde moeten brengen.”
De nu vergunde 1,6 kilometer overkapping is veel te weinig voor een stad die snakt naar meer ruimte, groen en een stillere omgeving.
Als we naar de huidige vergunning op rechteroever kijken, is er 1,6 kilometer overkapping voorzien op de noordelijke ring, tussen het knooppunt Borgerhout (E313-E34) en de toekomstige Scheldetunnel. “Veel te weinig voor een stad die snakt naar meer ruimte, groen en een stillere omgeving”, vindt Ringland. De rekensom is gauw gemaakt: als ook de vier ‘reserve’ overkappingsprojecten samen met de bouw van Oosterweel worden gerealiseerd, zal bijna 5 kilometer ingetunneld zijn. “Stel dat we die extra overkappingen pas ná 2030 bouwen, dan kost dat veel extra geld mét opnieuw jaren overlast”, zegt Peter Vermeulen.
Borgerhoutse knoop
Tussen droom en daad liggen in dit geval minstens drie knelpunten. De zogenaamde Knoop Oost in Borgerhout lijkt de meest cruciale. De Ring is er verweven met de E313-E34. In de toekomst maak je er de overgang van het gescheiden verkeer op de zuidelijke ring (doorgaand en stadsregionaal) naar gemengd verkeer op de noordelijke ring. Daarnaast moet je in het ontwerp van de knoop ook rekening houden met de scenario’s voor het Haventracé, dat het verkeer vanaf Wommelgem in een grote boog om Antwerpen zal heen leiden. Vermeulen: “Het wordt een complexe opgave, ook qua leefbaarheid voor de omgeving van het Rivierenhof. Die knoop willen we maximaal overkapt zien.”
Lees verder onder de foto
Volgende probleem: het gevaarlijk ‘ADR’-transport. “De mate waarin je dat aanpakt, bepaalt hoe lang de tunnels op de Ring mogen zijn”, zegt Vermeulen. “Zonder maatregelen is 700 of 800 meter het maximum. Dan zit je met verschillende gaten en verbetert de levenskwaliteit van tienduizenden mensen niet. De oplossing? Je kunt dat gevaarlijk transport naar het spoor duwen of de routes aanpassen. Ook een verbod van bepaalde categorieën transport over de weg valt te overwegen.”
Modal shift
De derde ‘olifant in de kamer’ is de modal shift, waarbij een flink stuk van het autoverkeer wordt vervangen door het openbaar vervoer en de fiets. Ringland blijft aandringen op een aparte intendant, naast Alexander D’Hooghe, die vooral met leefbaarheid bezig is. “We staan met zeer veel vrijwilligers klaar om daar in de werkbanken constructief aan mee te werken.” Zonder stevige modal shift blijft de verkeersdruk op de Oosterweelverbinding te groot.
PFOS
En dan is er uiteraard het PFOS-probleem op de linkeroever. Bouwheer Lantis moet een oplossing vinden voor de vervuilde grond op de werf. In het slechtste scenario kan er zelfs geen Scheldetunnel worden gebouwd. Vermeulen: “Natuurlijk is dat enorm belangrijk, maar ik wil me niet inlaten met het werk van de onderzoekscommissie. Ik ken ook het scepticisme van vandaag over de hele Oosterweelverbinding. Maar het is te kort door de bocht als we denken dat we Oosterweel niet meer nodig zouden hebben als we morgen allemaal elektrisch rijden. De leefbaarheid voor heel veel mensen in Antwerpen, Borgerhout, Deurne en Merksem gaat er zwaar op vooruit dankzij dit project. Onderschat ook niet wat we in de voorbije jaren al hebben gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de zeven Ringparken: wat al ontworpen is, mag in heel Europa worden gezien.”
Maar dat de tijd begint te dringen, weten Van Steenvoort en Vermeulen ook: “Er mag geen tijd meer verloren gaan. De vijfde verjaardag van het Toekomstverbond op 15 maart is een mooi moment om initiatieven van de overheid te zien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Antwerpen
Man gearresteerd op straat met gestolen bladblazer
De Antwerpse politie werd woensdagnamiddag gevraagd op het Steenplein nadat een werkman was bestolen van zijn bladblazer. Niet veel later merkte een patrouille een man op in de Gemeentestraat die met een bladblazer doodleuk over straat wandelde. Omdat hij geen werkkledij droeg, viel dat nogal op. -
Antwerpen
Keer terug naar de 17de eeuw op de Rubensmarkt: “De marktkramers dragen prachtige historische klederdracht”
Op maandag 15 augustus keren bezoekers op de Grote Markt terug naar de tijd van barokmeester Rubens. Tijdens de traditionele Rubensmarkt proeven ze van het 17de-eeuwse leven. “ Op de markt is voor ieder wat wils, zeker ook voor wie nog op zoek is naar een origineel cadeau voor Moederdag.” -
Deurne
Brand in Kasteel Boekenberg niet aangestoken
De brand in het kasteel in het Boekenbergpark is niet opzettelijk aangestoken. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van het gerechtelijk labo en de branddeskundigen. Er wordt uitgegaan van een accidentele brand. De brandweer is nog ter plaatse gebleven tot vrijdagnacht 2 uur om de laatste smeulbrandjes te blussen. Een aannemer zal nu het erg instabiele gebouw moeten stutten. -
PREMIUMAntwerpen
ZOMERREEKS. De plezantste pleintjes van 't stad, met Tanguy Ottomer: “De Marnixplaats, da’s het Parijs van Antwerpen”
De winter, lente of herfst uw favoriete seizoen? Wij weten wel beter: ieders hart maakt een sprongetje op 21 juni. Om de zomer te vieren, gingen wij op pad met stadsgids Tanguy Ottomer om — telkens met een frisse pint vanop een terrasje — de geheimen over de zes plezantste pleintjes van ‘t stad te onthullen. Deel 6: de Marnixplaats.
-
PREMIUMAntwerpen
Luxehotel Botanic Sanctuary Antwerp trapt maanden na opening op zere tenen: “Den Botaniek is van alle Antwerpenaren, niet enkel van diegenen die een overnachting in een peperduur hotel kunnen betalen”
Het gloednieuwe vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary Antwerp blijft niet onbesproken. Enerzijds vindt de crème de la crème van de showbizz er nu al een tijdelijk onderdak, anderzijds neemt de bouwheer het niet altijd even nauw met de bouwvoorschriften. Voor PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders is er een rode lijn overschreden. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.