“Steeds meer kinderen hebben obesitas, we kunnen spreken van een epidemie”: nieuw programma van ZNA pakt zwaarlijvigheid bij tieners aan
Antwerpen1 op de 20 kinderen in België is obees of zwaarlijvig. Een gewichtig cijfer, dat Ziekenhuis Netwerk Antwerpen wil aanpakken met het nieuwe Obesitas Centrum Kind en Jeugd. Het programma richt zich op 11- tot 17-jarigen. “Zonder tijdige behandeling treden later in het leven grote complicaties op”, zegt Daniel Klink, kinderarts-endocrinoloog van ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. Zo gaat het in zijn werk.
In sportcentrum Boeckenberg in Deurne sport een honderdtal jongeren erop los. Geen kinderen met obesitas, maar leerlingen van lagere school Hoedjes van Papier en middelbare school OLVE. Ze testen tien stands uit: aan vijf stands leren ze proefondervindelijk wat gezond eten is, aan vier kunnen ze beweegoefeningen doen, en eentje gaat over mindfullness. ZNA wil het programma als een educatiepakket voor scholen aanbieden.
Voor kinderen met obesitas lanceerde ZNA vandaag dan weer een nieuw programma dat inzet op een individuele behandeling van elk kind met aandacht voor sport, een gezonde levensstijl en motivatie. Voorheen moesten kinderen met obesitas regelmatig naar het ziekenhuis komen, maar dit alternatief werkt zonder al te veel ziekenhuisopnames en focust op de levenskwaliteit van het kind.
(lees verder onder de foto)
“Het aantal kinderen en jongeren met obesitas stijgt jaar na jaar. Tegenwoordig kampt ongeveer een op de twintig kinderen (4,6 procent) met obesitas. We kunnen wel spreken van een epidemie”, vertelt dr. Daniel Klink, kinderarts-endocrinoloog van ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. “Obesitas is een chronische vorm van overgewicht, gekenmerkt door een overmatige vetopstapeling in het lichaam. De BMI (body mass index, red.) laat zien hoe gezond je lichaamsgewicht is: of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Een volwassene met een BMI van 30 en hoger is obees. Anders dan bij volwassenen spreek je bij een kind van obesitas wanneer de BMI-waarde buiten de referentiewaarden voor zijn of haar leeftijd valt. Doordat kinderen volop groeien en hun lichaam zich ontwikkelt, neemt ook hun BMI toe.”
Goed in hun vel voelen
Er zijn discussies over of de methode van BMI niet achterhaald is om een gezond lichaamsgewicht te berekenen. “Dat klopt, maar het is voor ons wel een houvast. In ieder geval fixeren we ons niet enkel op het BMI: het belangrijkste is dat kinderen en jongeren zich goed in hun vel voelen en zich gezond kunnen ontwikkelen", aldus dr. Klink.
(lees verder onder de foto)
Of een kind obees wordt of niet, heeft met meerdere factoren te maken: levensstijl, omgevingsfactoren, het gezin waarin je opgroeit... “Om die kinderen goed te kunnen helpen, heb je dan ook specialisten uit verscheidene domeinen nodig: kinderendocrinologen, diëtisten, kinesisten, psychologen... Obesitas bij kinderen en adolescenten heeft grote gevolgen voor hun mentale en lichamelijke welzijn. Er is risico op suikerziekte, vervetting van de lever en verstoorde cholesterol- en vetwaarden. Zonder tijdige behandeling treden later in het leven grote complicaties op”, vertelt dr. Klink.
Het programma werkt met de S.L.I.M.-aanpak: dat staat voor sport, levensstijl, individueel en motivatie. Kinesisten bekijken wat een kind kan doen qua beweging, diëtisten helpen om gezond te leren eten zonder calorieën te tellen, er wordt bekeken welke levensstijl er het beste bij de patiënt past, en met de juiste tips zorgt het team ervoor dat de patiënt die levensstijl ook volhoudt.
(lees verder onder de foto)
Het S.L.I.M.-programma duurt 24 maanden. De behandeling bij het nieuwe Obesitas Centrum Kind en Jeugd (OCK&J) start met een vrij korte diagnosefase van vier maanden. Het intakegesprek in het ziekenhuis is de eerste stap. Die bestaat uit een gesprek met de arts (endocrinoloog) en een medisch onderzoek. Een multidisciplinair team met een diëtist, kinesist en psycholoog evalueert de verzamelde informatie. Op basis van de noden van de patiënt volgt een eerste behandelplan en verdere diagnose.
Online ondersteuning
Na vier maanden evalueert het multidisciplinaire team de behandeling en worden externen zoals het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) betrokken. Dit is het moment waarop de focus van de zorg naar de thuisomgeving verhuist. Om de patiënt gemotiveerd te houden en om uitval te voorkomen, krijgen de kinderen tijdens het hele traject digitale ondersteuning. Het gaat om een online zorgpad met tips over voeding tot aanzetten om meer te bewegen met bijvoorbeeld een stappenteller.
De doelgroep van het ZNA Obesitas Centrum Kind en Jeugd zijn jongeren van 11 tot en met 16 à 17 jaar. Er is plaats voor een instroom van 60 tot 80 patiënten per jaar. Kinderen kunnen er terecht via het CLB of de huisarts, maar ouders kunnen ook zelf een afspraak maken via de website van ZNA. Binnenkort wil ZNA ook een gelijkaardig programma lanceren voor jongere kinderen.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUMAntwerpen
Restaurant Sergio Herman na ophef dan toch toegankelijk voor rolstoelgebruikers: “Maar het ging niet om kwade wil”
Tot gisteren was Blueness, het nieuwe restaurant van Sergio Herman, niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Maar die mededeling op de website werd nu aangepast. Volgens de Sergio Herman Group is er absoluut geen kwade wil in het spel. “We hebben een oplossing gevonden", klinkt het. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Wilrijk
Ongeval op E19 richting Antwerpen in Wilrijk
Op de E19 van Brussel naar Antwerpen is een ongeval gebeurd ter hoogte van Wilrijk.
-
PREMIUMAntwerpen
"Als het maar groot, zwaar en snel is": familie Dotremont heeft traditie van extreme attracties op de Sinksenfoor
De Air Maxx, de XXL, de Polyp ... Deze attracties op de Sinksenfoor hebben twee dingen gemeenschappelijk: ze zijn niet voor doetjes, en ze zijn in handen van de familie Dotremont. De familie zit al generaties lang in het kermisleven, en heeft een voorliefde voor de hoogste, snelste en gekste attracties. “Mijn grootvader moest eerst zelf in zijn attractie gaan, omdat de mensen niet durfden.” -
Antwerpen
Politie vindt knipmes, cannabis en amfetamines bij prostituees
De politie heeft vrijdag een controleactie gehouden in de prostitutiebuurt. Er werd drugs gevonden in drie panden. Een ander team heeft vorige week een dealer gearresteerd in Berchem. -
PREMIUMAntwerpen
Dit zijn de twee beste leerkrachten van Antwerpen: “Het is nog altijd een droomjob”
Antwerpen telt honderden fantastische leerkrachten, maar Tom Johnson (34) en Romy Nijs (49) springen er dit jaar uit. De vioolleerkracht en juf voor anderstalige nieuwkomers doen hun job met hart en ziel, en geven hun leerlingen alle kansen. Een gesprek met twee van de beste Antwerpse leerkrachten. “Het was meteen duidelijk dat ik dit voor de rest van mijn leven wilde doen.”