Volledig scherm
Op Linkeroever zal de nieuwe Scheldetunnel tussen Blokkersdijk en het Sint-Annabos onder het water duiken. © RV

Stap dichter bij nieuwe Scheldetunnel: offertes aannemers moeten in oktober binnen zijn

De bouw van de nieuwe Scheldetunnel komt een stap dichterbij. Lantis (ex-BAM) is rond met een finaal bestek voor dat project. Kandidaat-aannemers hebben tot oktober de tijd om een offerte te bezorgen. Na een selectie moet de schop in de grond in het najaar van 2020.

De tunnel maakt deel uit van de Oosterweelverbinding die uiterlijk in 2026 in gebruik moet worden genomen. Het wordt de derde grote kruising van de Schelde in Antwerpen na de Kennedytunnel (1969) en de Liefkenshoektunnel (1991). Er is uiteraard nog de Waaslandtunnel (1933), maar die telt slechts één rijstrook en richt zich op lokaal stadsverkeer.

Met drie rijstroken in elke richting voor wegverkeer en een aparte fietskoker van zes meter breed zal de Scheldetunnel 1,8 kilometer lang zijn. Hij duikt op Linkeroever tussen het Sint-Annabos en Blokkersdijk onder het water. Op rechteroever komt hij boven ter hoogte van het Noordkasteel.

Onderhoud

Naast het bestek voor de bouw voltooide Lantis ook een tweede bestek, maar dan voor het tienjarig onderhoud van de tunnel en de technische installaties zoals signalisatie en ventilatie. Wie die job binnenhaalt, mag ook de technische werken voor de rest van de Oosterweelverbinding uitvoeren.

Het grootste deel van de Scheldetunnel zal via verschillende elementen, worden gemaakt in een tijdelijk bouwdok in de haven van Zeebrugge. Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) keurde voor dat dok donderdag nog een omgevingsvergunning goed. In 2023 zullen sleepboten de elementen één voor één naar hun eindbestemming in Antwerpen brengen. Een methode die ook al voor de Kennedytunnel in de jaren zestig werd gevolgd.

160.000 per dag

Een derde grote Scheldekruising moet de fileproblemen indijken. Vandaag rijden er gemiddeld 160.000 voertuigen door de Kennedytunnel, terwijl die eigenlijk ontworpen was voor amper 65.000. De Liefkenshoektunnel kan 40.000 voertuigen per dag aan, maar is intussen ook al verzadigd.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dronken bestuurder (36) opgepakt na vluchtmisdrijf

  Dronken bestuurder (36) opgepakt na vluchtmis­drijf

  Een 19-jarige man is zaterdagnacht lichtgewond geraakt bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf in de Carnotstraat. De wagen waarin het slachtoffer zat, werd in de flank aangereden nadat ze linksaf wilden slaan in de Ommeganckstraat. Het voertuig dat de crash veroorzaakte, reed na het ongeval gewoon verder via de Turnhoutsebaan. Een patrouilleploeg merkte kort nadien een voertuig op dat over de Ring zwalpte en zwaar beschadigd was. Ter hoogte van de afrit Berchem werd de bestuurder aan de kant gezet voor een controle. Al snel werd duidelijk dat het om de wagen ging die na het ongeval op de vlucht was gegaan. De bestuurder legde een positieve ademtest af en zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken voor 15 dagen. De man (36) had zoveel gedronken dat hij meteen gearresteerd werd voor dronkenschap. Hij zal zich na ontnuchtering moeten verantwoorden voor het vluchtmisdrijf.
 2. Hele reeks verkeersinbreuken tijdens controleactie

  Hele reeks verkeersin­breu­ken tijdens controleac­tie

  De politie heeft zaterdag een verkeerscontrole gehouden in de omgeving van de Kaaien. Vijf bestuurders testten daarbij positief op het gebruik van drugs en hun rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen. Drie andere bestuurders verloren hun rijbewijs door overmatige alcoholconsumptie. Daarnaast negeerden elf bestuurders een verbodsbord en negen foutparkeerders werden ook op de bon geslingerd. Eén fietser reed door het rood en kreeg een boete. Ook een automobilist negeerde een rood licht en werd beboet.
 3. Geseinde man opgepakt tijdens controleactie

  Geseinde man opgepakt tijdens controleac­tie

  Het wijkondersteuningsteam regio Centrum van de Lokale Politie Antwerpen merkte zaterdag tijdens een controleactie een verdachte man op. De inspecteurs spraken de man aan, maar die stak te straat over en probeerde de agenten te ontlopen. De agenten besloten de man aan een controle te onderwerpen en stelden vast dat hij geseind stond voor een diefstal met geweld, waarbij een slachtoffer verschillende stampen tegen het hoofd moest incasseren en heel wat geld gestolen werd. De man (31) was bovendien ook nog bekend voor heel wat andere feiten van zware diefstal. Hij is voorgeleid bij de onderzoeksrechter.
 1. Uitgetest ‘Speeddating’: “Zelfs al vind je er niet je droompartner, gezellig wordt het sowieso”
  PREMIUM

  Uitgetest ‘Speedda­ting’: “Zelfs al vind je er niet je droompart­ner, gezellig wordt het sowieso”

  Meer dan een derde van de Antwerpenaren is single en dat aantal zal volgens officiële cijfers nog toenemen. Goed nieuws voor wie op zoek is naar een partner, want de vijver om uit te vissen wordt alleen maar groter. Moderne technologie vergemakkelijkte het daten met apps zoals Tinder en Happn, maar de laatste jaren wonnen ook andere datingconcepten aan populariteit. In Antwerpen bestaan er vandaag talloze speeddates, singlefeestjes, matchingevenementen en singleweekends om andere vrijgezellen te ontmoeten. Ik test ze wekelijks voor jullie uit in de hoop dat ik dit jaar mijn laatste valentijn alleen moest vieren.