Volledig scherm
Het dak van PAKT © PAKT

Stadslandbouw nog nooit zo populair: nu al wachtlijst voor DAKboeren bij PAKT in 2020

Groenten telen op een dak midden in de stad: een 150-tal ‘DAKboeren’ doen het in PAKT, het collectief voor ondernemers en stadslandbouwers op het Regine Beerplein. En stadslandbouw is populair: er is al een wachtlijst voor de DAKboeren van 2020. “Steeds meer mensen zoeken verbinding met wat er op hun bord komt.”

In 2017 startte coöperatie De Volle Grond met een innovatief stadslandbouwproject: een 1.800 vierkante meter grote moestuin op de daken van PAKT Antwerpen, een creatieve bedrijvensite in hartje Antwerpen. Een 150-tal DAKboeren kunnen er via een interactieve jaarcursus een heel seizoen lang hun beste tuinierkunsten bovenhalen op hun eigen vierkante meter grond op het dak. De oogst wordt gedeeld onder de leden: zo mag je de eitjes van de kippen meenemen of tomaten oogsten. Er worden ook allerlei workshops en rondleidingen georganiseerd voor de DAKboeren, over composteren, groenten inmaken, strobalenteelt,... 

Quote

We merken dat mensen opnieuw die verbinding zoeken met wat er op hun bord komt. Steeds meer mensen kiezen voor lokaal eten, ook uit ecologi­sche overwegin­gen

Adje Van Oekelen (De Volle Grond)

Lokaal eten

Aan landbouw doen in het midden van de stad is populairder dan ooit. Er is momenteel een wachtlijst waarop je kan intekenen voor 2020. Daar staan al een 50-tal mensen op. Afhankelijk van hoeveel DAKboeren er dit seizoen afvallen, kunnen nieuwe DAKboeren aansluiten. Adje Van Oekelen, een van de oprichters van De Volle Grond, vertelt: “We merken dat mensen opnieuw die verbinding zoeken met wat er op hun bord komt. Steeds meer mensen kiezen voor lokaal eten, ook uit ecologische overwegingen. Met boerenmarkten, groentepakketten en een korte ketenplatform voor Antwerpse koks en cateraars, brengen we de stedelingen opnieuw dichter bij de oorsprong van het voedsel dat ze eten.”

Community

Maar het DAK van PAKT gaat niet enkel over de technische kant van het tuinieren: het wil een community creëren van stadsboeren, en hen betrekken in een sociaal-educatieve werking in de buurt. En dat trekt veel geïnteresseerden aan. “We krijgen vaak bezoek op ons dak, van scholen en bedrijven uit binnen- en buitenland.”, zegt Adje. “Het dak van PAKT speelt daarin ook een verbindende rol: het is een interactief en vrijblijvend project, het draait over gezelligheid en eten, en dat trekt mensen aan. Met stadslandbouwprojecten waar gemeenschap en innovatie samenkomen, creëren we een ‘voedingsbodem voor stadsgroei’. Sinds dit jaar begeleiden we ook de opstart van nieuwe stadslandbouwprojecten: van het conceptualiseren en het uittekenen van plannen, over de opbouw en aanleg van nieuwe daken tot het opstarten en begeleiden van community's.”

Je kan nog intekenen voor de wachtlijst van het DAKseizoen van 1 februari tot eind november. Het lidgeld bedraagt 50 euro per maand. 

Volledig scherm
Adje Van Oekelen op het dak van PAKT © Melissa Milis
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Drukke zaterdagnamiddag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldiefstal

  Drukke zaterdagna­mid­dag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldief­stal

  Het team winkeldiefstallen van de politie Antwerpen merkte zaterdag een verdachte man op tijdens hun toezicht op de Meir. De inspecteurs zagen hoe de man in een kledingzaak een jas in zijn rugzak en verliet de winkel zonder te betalen. De politie pakte de 28-jarige man en kwam tot de vaststelling dat hij al flink aan de slag was geweest want er zaten nog gestolen producten in zijn rugzak. Alles samen ging het om een buit van meer dan 300 euro. Hij had ook nog een kniptang op zak.
 2. Gestolen nummerplaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Gestolen nummer­plaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Een interventiepatrouille van de politie merkte vrijdagavond in de omgeving van de Tweegezusterslaan een bromfietser op die moeite had om zijn tweewieler onder controle te houden. De patrouilleploeg kon de man tegenhouden en toen ze achter de documenten vroegen, bleek de bestuurder die niet bij te hebben. De nummerplaat op de bromfiets bleek bovendien gestolen te zijn. In de bak van de brommer werd nog een andere gestolen nummerplaat en een gestolen rijbewijs aangetroffen. Ook de brommer zelf bleek gestolen. De bestuurder had ook nog eens drugs op zak.
 1. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 2. Acht maanden in kelder geleefd om te selecteren: Stephan Vanfleteren exposeert in Fotomuseum
  PREMIUM

  Acht maanden in kelder geleefd om te selecteren: Stephan Vanflete­ren exposeert in Fotomuseum

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.