De brabofontein op de Grote Markt.
Volledig scherm
PREMIUM
De brabofontein op de Grote Markt. © Klaas De Scheirder

Stadsgids wil meer fonteinen in het Antwerpse straatbeeld: wist je dit al over vier Antwerpse fonteinen?

AntwerpenElke week vertelt Antwerps stadsgids en BeroepsBelg Tanguy Ottomer een weetje over Antwerpen. In april gaan alle weetjes over fonteinen. Een van de leuzes van de stadsgids is namelijk: ‘Geef elk plein een fontein’. Ottomer pleit dus voor meer fonteinen in het Antwerpse straatbeeld. Alle ‘Wist je dat’-jes vind je hier terug.

  1. Tom Lanoye hekelt extreemrechts geweld op herdenking vermoorde militanten op Operaplein: “Waarom eren we nu pas de helden van het verzet?”
    PREMIUM
    Antwerpen

    Tom Lanoye hekelt extreem­rechts geweld op herdenking vermoorde militanten op Operaplein: “Waarom eren we nu pas de helden van het verzet?”

    In zijn typische stijl bracht topauteur Tom Lanoye (63) zaterdagnamiddag een hulde aan Albert Pot en Theo Grijp, twee jonge syndicalisten die in de nacht van 22 op 23 mei in 1936 vermoord werden door een verkiezingskandidaat van het extreemrechtse Realisme. Hun begrafenis werd een massademonstratie tegen het fascisme en zou tot de grootste staking ooit in ons land leiden. Voor Lanoye markeert de gedachtenis van de verzetsstrijders vandaag nog maar het begin: “Er lijkt eindelijk een ommeslag te komen in onze herdenkingstraditie.”