Het Antwerpse Rijksarchief in Zurenborg.
Volledig scherm
Het Antwerpse Rijksarchief in Zurenborg. © Laenen

Stad lanceert wandeling over Jodenvervolging

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er in Antwerpen een zware vervolging van Joden door de Duitse bezetter. Iedereen kan nu een digitale of gegidste wandeling doorheen twee wijken volgen over deze donkere bladzijden uit de Antwerpse geschiedenis.

Tijdens de digitale wandeling komen geïnteresseerden heel wat meer te weten over de Antwerpse Jodenvervolging tijdens WOII. De route volgt vanaf het Centraal Station een lus van ongeveer twee uur doorheen de Kievitwijk en Zurenborg. Daarbij wordt er stilgestaan bij negen locaties die een belangrijke rol speelden tijdens de Jodenvervolging, met daar telkens een boeiend persoonlijk verhaal aan gekoppeld.

De verhalen worden verteld vanuit verschillende perspectieven: een gedeporteerde tijdens de allereerste razzia, een collaborateur, een politieman die moest meewerken, enzovoort. Maar er passeren ook verrassende figuren, zoals de uitvinder van het Antwerps Handje, en een kind dat bijna de hele oorlog lang bij een ander gezin zat ondergedoken.

Antwerp Museum App

De digitale route staat in de Antwerp Museum App, die te downloaden is via Google Play Store (Android) of de App Store (iOS). In die app is bij ‘Tours’ de wandeling ‘De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII’ terug te vinden.

Een gegidste wandeling is te boeken via Visit Antwerp. Meer info is te vinden op www.antwerpenherdenkt.be/wandelingen. Daar staat ook de informatie voor het reserveren van twee reeds bestaande rondleidingen, een algemene over Antwerpen tijdens WOII en één over de V-bommen.

De wandelingen kaderen in de herdenking van 75 jaar Bevrijding.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Uniek zitsysteem Poule en Poulette blijkt visionair te zijn: “Dankzij zelf uitgevonden en gepatenteerde zitplaatsen kan je in afgesloten bubbel zitten”

  Uniek zitsysteem Poule en Poulette blijkt visionair te zijn: “Dankzij zelf uitgevon­den en gepaten­teer­de zitplaat­sen kan je in afgesloten bubbel zitten”

  Maandag is het zover: de horeca mag haar deuren opnieuw openen. Zo ook kippenrestaurant Poule & Poulette. Haar vestigingen in Antwerpen, Gent, Brussel en Mechelen heeft ze helemaal coronaproof gemaakt dankzij een zelf bedachte manier om zitplaatsen te creëren, bestellingen via QR codes en gepersonaliseerde mondmaskers voor het personeel.
 2. Slechts helft kandidaat-leerlingen buitengewoon onderwijs vindt plaats in Antwerpen

  Slechts helft kandidaat-leerlingen buitenge­woon onderwijs vindt plaats in Antwerpen

  Iets meer dan de helft van de kinderen die aangemeld werden voor een plaatsje in het buitengewoon onderwijs in Antwerpen, heeft ook een plaats toegewezen gekregen. Daarmee is de volledige capaciteit ingenomen, voor de andere kinderen wordt een oplossing gezocht. Het kabinet van Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) roept de verschillende partners op om structurele oplossingen te zoeken, zodat dit scenario in de toekomst geen vervolg meer krijgt.
 3. Daar zijn de zomerbars! Hier kan je de komende weken terecht voor dé ultieme zomerervaring in eigen stad
  PREMIUM

  Daar zijn de zomerbars! Hier kan je de komende weken terecht voor dé ultieme zomererva­ring in eigen stad

  Hoera! De horeca mag opnieuw de deuren openen en dat betekent dat ook de verschillende Antwerpse zomerbars opnieuw opstarten. Sommige in een light versie, andere proberen dan weer de coronacrisis even te vergeten door zoveel mogelijk de authentieke beleving te garanderen maar allemaal stellen ze de veiligheid van hun klanten voorop. Wij maakten een overzicht waar je vanaf maandag opnieuw terecht kan voor die ultieme zomerbeleving in de stad.