Payoke-directeur Klaus Vanhoutte (rechts) bij het bezoek van burgemeester Bart De Wever aan zijn opvangcentrum. U herkent ook Patsy Sörensen, oprichtster van Payoke.
Volledig scherm
Payoke-directeur Klaus Vanhoutte (rechts) bij het bezoek van burgemeester Bart De Wever aan zijn opvangcentrum. U herkent ook Patsy Sörensen, oprichtster van Payoke. © Foto Klaas De Scheirder

Stad kijkt over grens voor aanpak loverboys

De stad Antwerpen gaat samenwerken met de Nederlandse afdeling van hulporganisatie Terre des Hommes om grensoverschrijdende handel van ‘loverboys’ te bestrijden. “Als een slachtoffer geen verklaring durft af te leggen bij de politie, is het voor een burgerinitiatief soms makkelijker om verder te gaan”, zegt Antwerps prostitutieambtenaar Lieve Huijskens.

Het aantal dossiers van loverboys – of tienerpooiers – is toegenomen. “Maar dat danken we aan een betere detectie”, stelt Lieve Huijskens. “Er komt meer aan het licht. Onlangs hebben we het meldpunt ‘Watch Nederland’ bezocht. Dat burgerinitiatief speelt op andere terreinen dan wat wij hier gewend zijn. Zo werken ze bijvoorbeeld met ‘fake’ advertenties. Ze kunnen identiteiten doorsturen naar de politie. Watch bestaat uit een team van elf man dat de advertentiesites afschuimt, op zoek naar slachtoffers. Erg interessant. We moeten in België met al onze partners bekijken wat er binnen onze wetgeving mogelijk is.”

Slachtoffers van loverboys zijn vaak heel jong, soms zelfs maar 11 of 12 jaar oud. “In 95 procent van de gevallen weigert een meisje met de politie te praten. Ze durven niet, want na hun gesprek met de politie komen ze opnieuw in dezelfde instelling terecht waar de daders in de buurt zijn”, zegt Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke in Antwerpen. Payoke mag enkel meerderjarige slachtoffers opvangen, maar staat sinds kort wel in voor de meldingen van minderjarigen die in de klauwen van een loverboy zijn beland.

Pas recent aandacht

Vanhoutte: “Eigenlijk kun je zeggen dat de media en de politiek pas sinds een paar jaar met meer aandacht naar tienerpooiers kijken. Daarom weet ik niet of het aantal reële slachtoffers toeneemt. Het kan nog 1 tot 2 jaar duren voor we over voldoende objectieve gegevens beschikken. In Vlaanderen gaan we dan nog voorop. In Brussel en Wallonië zoekt men er veel minder naar. Alsof het fenomeen daar minder zou voorkomen. Dat geloof ik niet.”

Vanhoutte pleit voor een gespecialiseerde opvang van minderjarige slachtoffers, zodat ook de daders fatsoenlijk kunnen worden opgespoord. “Breng die jonge slachtoffers ergens onder, ver weg van Antwerpen en de instellingen waar ze verbleven. Je moet hen veiligheid én een nieuwe toekomst garanderen. Alleen dan kun je de informatie krijgen die politie en justitie nodig hebben om op te treden. Nederland staat op dat vlak verder dan België.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerpse fotografe op eerste rij bij nakende corona-uitbraak vluchtelingenkamp Lesbos: “Social distancing? Onmogelijk”
    PREMIUM

    Antwerpse fotografe op eerste rij bij nakende corona-uit­braak vluchtelin­gen­kamp Lesbos: “Social distancing? Onmogelijk”

    Alsof de humanitaire ramp op het Griekse eiland Lesbos - waar ruim 22.000 vluchtelingen op elkaar geplakt zitten in kamp Moria- nog niet erg genoeg is, staat nu ook de uitbraak van corona voor de deur. Er zijn momenteel slechts een paar lokale Grieken op het eiland besmet, in het kamp is nog geen enkel bevestigd geval. Vooralsnog, want dokters van over heel Europa schreeuwen om hulp. Antwerps fotograaf Tessa Kraan (28) staat momenteel op de eerste rij in het vluchtelingenkamp. “Hygiëne is er nauwelijks in het kamp. Social distancing? Onmogelijk.”