Volledig scherm
Sinds vorige zomer is er opnieuw wat water in de vijver van het Stadspark te vinden. Aan een structurele oplossing wordt nog gewerkt. © Klaas De Scheirder

Stad en district slaan handen in elkaar voor herwaardering Stadspark (maar een oplossing voor waterpeil vijver blijft voorlopig uit)

Het stadsbestuur en het districtscollege hebben de principebeslissing goedgekeurd voor de herwaardering van het Stadspark. Hiermee erkennen zowel het district- als stadsbestuur dat het park een prioriteit is voor de lopende bestuursperiode. Er worden niet alleen budgetten vrijgemaakt voor een structureel dagelijks groenonderhoud en een oplossing voor de vijver, maar ook voor de herwaardering van het park.

Over de toestand van het Antwerpse Stadspark is al veel inkt gevloeid. Vooral de toestand van de vijver was voor heel wat Antwerpenaars een doorn in het oog. Terwijl de bezoeker van het park hoopte op een snelle oplossing om het park in al zijn grandeur opnieuw te herstellen, wezen politici met de beschuldigende vinger naar elkaar en werd de verantwoordelijkheid door geschoven. 

Eerste stap

Nu is er toch een eerste stap in de goede richting gezet en hebben stad en het district Antwerpen een principebeslissing goedgekeurd voor de herwaardering van het Stadspark. De stad en het district erkennen het belang van het 151-jaar oude park en zetten daar nu volop op in, door dagelijks parkonderhoud, een oplossing voor de vijver en een herwaarderingsplan.

“Lange tijd werd het groenonderhoud van het park ad hoc  uitgevoerd. Het landschaps- en erfgoedbeheerplan bevatte duidelijke acties om het groen ook te herstellen naar de geest van het oorspronkelijke ontwerp. Eind januari zal de groendienst verschillende heesters snoeien, zodat ze in de zomer uitgroeien tot sterke en gezonde planten. De dienst haalt ook overtollig riet langs de vijverrand weg, en aan de grote grasvlakte ter hoogte van de hoofdingang aan de Rubenslei verwijdert ze struiken, om het oorspronkelijke doorzicht te herstellen”, vertelt districtsschepen voor Groen en Parken Tom Van den Borne.

Naast het groenonderhoud worden ook andere werken in het park uitgevoerd. De verlichting zal ter hoogte van de kasseiweg, de speeltuin, de Capital en het skatepark opnieuw branden begin februari. De aannemer zal allereerst de ondergrondse kabels vervangen. Om ook de lichtkwaliteit te verbeteren, zijn nieuwe verlichtingspalen nodig. Deze worden in april geplaatst. Er zal zowel eind januari als in april telkens ongeveer een week plaatselijke hinder zijn.

Volledig scherm
De Keiligbrug wordt in de loop van februari gerestaureerd. Deze historische witte hangbrug vertoont tekenen van slijtage. Als alles verloopt zoals gepland, kunnen de Antwerpenaren in het najaar opnieuw over een van de "mooiste bruggen van de stad wandelen.” © Klaas De Scheirder

Vijver

De Stadsparkvijver heeft een tijd droog gestaan, maar sinds enkele maanden staat er weer water in. “Dit water is afkomstig van de retourbemaling van een werf aan de Belgiëlei. Eenvoudig gezegd betekent dit dat het water dat wordt opgepompt om de werf droog te houden, terug naar de Stadsparkvijver wordt gepompt. Dit resulteert in een verhoging van het grondwaterpeil in en rond het Stadspark. De grijze containers, die op de hoek van de Van Eycklei en de Quinten Matsijslei staan, zuiveren het water alvorens het in de vijver te pompen. Ondertussen werkt de stad samen met experten aan structurele en duurzame oplossingen voor een permanente waterstand in de vijver”, zegt schepen voor openbaar domein Claude Marinower.

Herwaarderingsplan

Het Erfgoedbeheerplan uit 2018 legt duidelijk uit hoe het Stadspark weer in ere hersteld wordt. Het licht concrete beheer- en inrichtingsmaatregelen toe in lijn met hoe ontwerper Eduard Keilig (1827-1895) het voor ogen had. Voor verschillende zones in het park stipt het Erfgoedbeheerplan aan dat er nog een concreet ontwerp moet worden uitgewerkt, zoals voor het plein aan het monument van de gesneuvelden, de inkomzone Rubenslei en Louiza-Marialei, de parkrand aan de Van Eycklei, de stijlkeuze van de verlichtingspalen en de plaats ervan, enzovoort. Samen met de hedendaagse noden worden deze nu aangepakt in een breder herwaarderingsplan.

 1. VIDEO. Honden genieten van filmavond in De Studio: “Hond Mila is tien geworden en dit is haar cadeau”

  VIDEO. Honden genieten van filmavond in De Studio: “Hond Mila is tien geworden en dit is haar cadeau”

  Geen chips, popcorn of frisdrank maar hondenbrokken en hondenbier, dekentjes en zakjes voor als er een ongelukje zou gebeuren. De Studio was zondagmiddag helemaal klaar voor heel bijzondere bezoekers te verwelkomen in hun cinemazaal. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het cultuurhuis waren honden welkom om samen met hun baasje een film te kijken. De reactie was enorm: in een mum van tijd waren alle plekken uitverkocht.
 2. Vier inbraken op één week tijd en vier keer dezelfde dader en twee keer op enkele uren tijd: “Je zou er toch moedeloos van worden, niet ?”
  PREMIUM

  Vier inbraken op één week tijd en vier keer dezelfde dader en twee keer op enkele uren tijd: “Je zou er toch moedeloos van worden, niet ?”

  Han Vandenbroeke en Kristien Uytterhoeven van café De Vryheyt aan de Troonplaats in Antwerpen kregen de afgelopen week vier (!) keer een inbreker over de vloer. Maar het wordt nog frappanter: het ging vier keer om dezelfde dader die overigens in het verleden ook al drie keer langskwam. Om er nog een schepje bovenop te doen: de laatste twee feiten werden allebei zondagnacht gepleegd. Han plaatste beelden van de bewakingscamera op sociale media. “Mag niet, dat weet ik, maar ik word er moedeloos van.”
 3. Dronken bestuurder (36) opgepakt na vluchtmisdrijf

  Dronken bestuurder (36) opgepakt na vluchtmis­drijf

  Een 19-jarige man is zaterdagnacht lichtgewond geraakt bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf in de Carnotstraat. De wagen waarin het slachtoffer zat, werd in de flank aangereden nadat ze linksaf wilden slaan in de Ommeganckstraat. Het voertuig dat de crash veroorzaakte, reed na het ongeval gewoon verder via de Turnhoutsebaan. Een patrouilleploeg merkte kort nadien een voertuig op dat over de Ring zwalpte en zwaar beschadigd was. Ter hoogte van de afrit Berchem werd de bestuurder aan de kant gezet voor een controle. Al snel werd duidelijk dat het om de wagen ging die na het ongeval op de vlucht was gegaan. De bestuurder legde een positieve ademtest af en zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken voor 15 dagen. De man (36) had zoveel gedronken dat hij meteen gearresteerd werd voor dronkenschap. Hij zal zich na ontnuchtering moeten verantwoorden voor het vluchtmisdrijf.
 1. Hele reeks verkeersinbreuken tijdens controleactie

  Hele reeks verkeersin­breu­ken tijdens controleac­tie

  De politie heeft zaterdag een verkeerscontrole gehouden in de omgeving van de Kaaien. Vijf bestuurders testten daarbij positief op het gebruik van drugs en hun rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen. Drie andere bestuurders verloren hun rijbewijs door overmatige alcoholconsumptie. Daarnaast negeerden elf bestuurders een verbodsbord en negen foutparkeerders werden ook op de bon geslingerd. Eén fietser reed door het rood en kreeg een boete. Ook een automobilist negeerde een rood licht en werd beboet.
 2. Geseinde man opgepakt tijdens controleactie

  Geseinde man opgepakt tijdens controleac­tie

  Het wijkondersteuningsteam regio Centrum van de Lokale Politie Antwerpen merkte zaterdag tijdens een controleactie een verdachte man op. De inspecteurs spraken de man aan, maar die stak te straat over en probeerde de agenten te ontlopen. De agenten besloten de man aan een controle te onderwerpen en stelden vast dat hij geseind stond voor een diefstal met geweld, waarbij een slachtoffer verschillende stampen tegen het hoofd moest incasseren en heel wat geld gestolen werd. De man (31) was bovendien ook nog bekend voor heel wat andere feiten van zware diefstal. Hij is voorgeleid bij de onderzoeksrechter.