Stad bouwt nooddorp voor 600 Oekraïense vluchtelingen op Middenvijver: “We wilden echt niet meer langer wachten”
AntwerpenHet allereerste nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen verrijst straks op de Middenvijver op Linkeroever. “De eerste bewoners zullen er rond midden april intrekken”, verwacht Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). In een eerste fase moeten de woonunits opvang bieden aan een 600-tal mensen. De stad wordt de huisbaas.
De beslissing om voor collectieve opvang te gaan op een goed bereikbare plek ligt in lijn met de verklaringen die De Wever daarover al deed. “De mensen moeten op een locatie terechtkomen van waaruit ze aan onze samenleving kunnen deelnemen. We moeten ervan uitgaan dat deze hele crisis lang kan duren. We sluiten een contract van een jaar af.”
55 m2 per unit
De stad gaat voor de bouw van het nooddorp in zee met het Wilrijkse bedrijf E-Demonstrations, dat ook met de vaccinatiedorpen zijn kwaliteiten al had bewezen. Er komen in een eerste fase woonunits voor 600 vluchtelingen. Dat kan nog worden opgetrokken tot een duizendtal. Elke unit - zeg maar een klein appartement van 55 vierkante meter groot - biedt alle moderne comfort. De Wever: “Eén unit wordt ingericht als dokterskabinet. We bekijken ook of we op de site onderwijs kunnen geven.”
Of er nog nooddorpen op ons grondgebied bijkomen? We praten met een aantal partners op de private markt, maar dan gaat het over al bestaande infrastructuur die je kan inschakelen.
Bart De Wever (N-VA), burgemeester
Het college heeft alvast een Oekraïens noodfonds van 15 miljoen euro opzijgezet. Deze eerste fase kost 6 miljoen. Het huurcontract loopt een jaar. Het onthaalcentrum De Tol in Deurne waar volgens De Wever nu 200 mensen zitten, blijft behouden. “We kunnen die capaciteit nog opschalen. Of er nog nooddorpen op ons grondgebied bijkomen? We praten met een aantal partners op de private markt, maar dan gaat het over al bestaande infrastructuur die je kan inschakelen.”
Eén op vijf heeft opvangnood
De Wever haalde vrijdag ook enkele opvallende cijfers aan over de instroom van Oekraïense vluchtelingen. Zo heeft Fedasil er tot nu toe een kleine 21.000 geregistreerd. “Voor 4.500 van hen is er een opvangnood, een goede 20 procent dus. De anderen hadden dus al een bepaalde bestemming voor ogen. Ik verwacht dat van wie nog naar ons land komt de opvangnood in verhouding zal stijgen. Bovendien zit je met een ‘dark number’: vluchtelingen van wie je niet weet waar ze precies zitten.”
De Wever beklemtoonde nog eens dat hij niet zo gelukkig is met de automatische toekenning van een beschermd statuut aan de Oekraïense vluchtelingen. Ze krijgen daardoor onder meer een leefloon. Hij ging daarover de voorbije weken in de clinch met staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V). “Maar goed, we gaan ermee aan de slag en ik hoop dat we een zekere collectiviteit in de opvang van die mensen kunnen behouden. Ze moeten nu de kans krijgen om op een verantwoordelijke manier in onze samenleving te kunnen insijpelen en een job te vinden.”
Hoeveel huur de bewoners zullen ophoesten voor een unit, is nog niet vastgelegd volgens De Wever.
Infosessie
De bouw van het nooddorp neemt de ruimte van circa drie voetbalvelden in op de Middenvijver. De grondwerken starten volgende week al. De units worden in de eerste helft van april gebouwd. Wandelaars zullen nog altijd probleemloos de Middenvijver kunnen blijven gebruiken. Ook festivals zijn nog mogelijk. “Inwoners van Linkeroever krijgen een brief met alle nodige informatie én er komt een infosessie”, zegt de stad.
Gouverneur Cathy Berx is tevreden over de stap die de stad Antwerpen zet. “De Middenvijver stond op de longlist die we aan minister Bart Somers (Open Vld) hadden overgemaakt. Het is belangrijk dat Antwerpen hiermee een pilootproject neerzet. Dat kan ons veel leren over hoe je dit allemaal het best aanpakt, want we staan met de vluchtelingencrisis voor een hele grote uitdaging.”
Berx geeft geen verdere details over de locaties op de longlist van de provincie.