Volledig scherm
Het vernieuwde deel Scheldekaaien, tussen Sint-Andries en het Zuid (ter hoogte van Scheldestraat-Namenstraat), ging in het voorjaar al open. © Benoit De Freine

Stad Antwerpen krijgt volledige beheer van Scheldekaaien in handen

De stad Antwerpen wordt in de nabije toekomst de enige concessionaris van de Scheldekaaien en krijgt zo het volledige beheer van de Scheldekaaien in eigen handen. Vanaf Nieuw Zuid tot aan de Kattendijksluis kan de stad zelf de publieke ontsluiting van de Scheldekaaien bepalen. Dat is vastgelegd in een principieel afsprakenkader tussen de stad Antwerpen en het Havenbedrijf.

In het verleden waren er verschillende overheden actief op de Scheldekaaien met verschillende concessies. Zo verleende het Havenbedrijf bijvoorbeeld verschillende concessies voor havengebonden activiteiten. Hierdoor vormden de kaaien voor een deel een verlengstuk van de maritieme werkzaamheden van de haven. Met het nieuwe afsprakenkader, dat het college vandaag goedkeurde, komt daar nu een einde aan en komen de Scheldekaaien volledig onder het toezicht van de stad Antwerpen.

Het Havenbedrijf zal in de toekomst niet meer aanwezig zijn op de landzijde van de Scheldekaaien en de stad Antwerpen wordt zo de enige concessionaris van deze zone. Waar in de jaren ’90 ter hoogte van de Scheldekaaien nog volop schepen geladen en gelost werden, is er van behandelingsactiviteiten vandaag geen sprake meer op de Scheldekaaien.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stad Antwerpen en gerechtsdeurwaarders binden samen de strijd aan tegen overmatige schuldenlast

    Stad Antwerpen en gerechts­deur­waar­ders binden samen de strijd aan tegen overmatige schulden­last

    In samenspraak met de stad ontwikkelde gerechtsdeurwaarder Modero het platform ‘One’. Dit platform bundelt de gekende schulden van klanten met structurele financiële problemen in één dossier. De klant krijgt één contactpersoon en één aangepast traject met één maandelijkse afbetaling. Doordat sneller wordt ingegrepen, moeten extra kosten vermeden worden en kan sneller gestart worden met de afbetaling van de schulden.
  2. Sascha (25) begint ecologische ‘wasservice’ The Laundry Hunter: “De was en de strijk doen is voor niemand plezant, maar daar heb ik de oplossing voor”

    Sascha (25) begint ecologi­sche ‘wasservice’ The Laundry Hunter: “De was en de strijk doen is voor niemand plezant, maar daar heb ik de oplossing voor”

    Van een carrièreswitch gesproken: naast zijn job bij een begrafenisondernemer startte Sascha (25) Goldstein uit Mortsel vorige week met zijn eigen 'wasservice’ The Laundry Hunter. De start-up zorgt ervoor dat de was en strijk bij mensen thuis met een bakfiets wordt opgehaald, en gewassen en gestreken terug wordt bezorgd. “Dit past perfect in het plaatje van de e-commerce die zo gangbaar is vandaag de dag.”