Volledig scherm
Schepen Tom Meeuws en Martine Vergauwen ondertekenen de overeenkomt © Benoit De Freine

Stad Antwerpen en gerechtsdeurwaarders binden samen de strijd aan tegen overmatige schuldenlast

In samenspraak met de stad ontwikkelde gerechtsdeurwaarder Modero het platform ‘One’. Dit platform bundelt de gekende schulden van klanten met structurele financiële problemen in één dossier. De klant krijgt één contactpersoon en één aangepast traject met één maandelijkse afbetaling. Doordat sneller wordt ingegrepen, moeten extra kosten vermeden worden en kan sneller gestart worden met de afbetaling van de schulden. 

Via het nieuwe digitale platform, getiteld ‘One’, wisselen hulpverleners en gerechtsdeurwaarders na toestemming van de klant informatie uit over klanten met structurele financiële problemen. “Dankzij deze samenwerking vermijden we dat onbetaalde facturen leiden tot een schuldenberg die niet meer te overzien is. Een belangrijke stap in de strijd tegen armoede”, aldus schepen voor sociale zaken Tom Meeuws.

Vandaag ondersteunt de stad Antwerpen ongeveer 1.200 Antwerpenaren met een vorm van budgetbeheer, collectieve schuldenregeling of schuldbemiddeling. Vaak zijn klanten zelf onvoldoende op de hoogte van hun schuldenlast of informeren ze hun hulpverlener slechts gedeeltelijk. Meestal hebben ze schulden bij meerdere schuldeisers. Dat maakt het moeilijk om de schuldpositie van de klant in kaart te brengen en een afbetalingsplan te onderhandelen met de schuldeisers.

Quote

Wanneer de schulden van de klant sneller in kaart gebracht worden, kan een realis­tisch afbeta­lings­plan uitgewerkt worden en kan op korte termijn gestart worden met de schuldaf­los­sing. Zo worden extra kosten bovenop de originele factuur vermeden

Schepen Tom Meeuws

Schuldenspiraal voorkomen

De stad werkte de voorbije jaren al samen met een aantal gerechtsdeurwaarders om deze schuldenlast beter te beheren. Die samenwerking werpt haar vruchten af volgens de stad. Door informatie over de schulden van mensen met structurele financiële problemen te bundelen in één dossier kan een schuldenspiraal voorkomen worden. “Wanneer de schulden van de klant sneller in kaart gebracht worden, kan samen met de klant een realistisch afbetalingsplan uitgewerkt worden. Dan kan op korte termijn gestart worden met de schuldaflossing en worden extra kosten bovenop de originele factuur vermeden”, vervolgt schepen Meeuws.

Met deze overeenkomst engageren de stad en de arrondissementskamer van Antwerpse gerechtsdeurwaarders zich om de bestaande samenwerking voort te zetten en uit te breiden. De arrondissementskamer verbindt zich ertoe om haar 116 leden te informeren over het digitale platform ‘One’ en om hen te motiveren om actief deel te nemen aan de samenwerking. “Als nog meer gerechtsdeurwaarders zich engageren om informatie te delen met de schuldbemiddelaars van de stad kunnen we nog meer mensen met financiële problemen beter helpen”, meent syndicus Martine Vergauwen van de arrondissementskamer.

  1. Pizzabakker Antonio overleefde ramp Paardenmarkt, maar moet nu rondkomen met 70 euro per week: “Ik wacht al twee jaar op een schadevergoeding”
    PREMIUM

    Pizzabak­ker Antonio overleefde ramp Paarden­markt, maar moet nu rondkomen met 70 euro per week: “Ik wacht al twee jaar op een schadever­goe­ding”

    Hoe Antonio Caria twee jaar geleden gered werd uit het puin van de ontplofte gebouwen op de Paardenmarkt, kon heel Vlaanderen maandagavond van dichtbij meemaken in het VTM-programma “Helden van Hier.” Antonio (44) heeft zelf niet gekeken.“Mijn redding duurde twee uur en al die tijd heb ik op mijn tanden gebeten. Toen ik op de draagberrie beneden kwam, begon ik te wenen van geluk.”