Schoonmaken met bacteriën? Antwerpenaar lanceert ecologische schoonmaakparel
AntwerpenVolgens Joris Jansen (29), Antwerpenaar en oprichter van start-up YOKUU, zijn we onterecht aan een oorlog bezig tegen bacteriën. Met zijn schoonmaakparel op basis van goede bacteriën wil hij een positieve binnenhuisflora opbouwen waarbij slechte bacteriën (en dus ook vieze geurtjes) geen kans krijgen. “Met YOKUU willen we het hygiënemodel veranderen,” aldus Jansen. “We willen van poetsen met bacteriën het nieuwe normaal maken.”
De lenteschoonmaak staat voor de deur, en veel mensen grijpen daarvoor nog naar klassieke maar agressieve poetsmiddelen. “Ze maken het huis proper, maar tegelijk ook te steriel, en dat is nefast voor de gezondheid”, aldus Joris Jansen. “99% van de bacteriën is gezond. Enkel een kleine minderheid is potentieel gevaarlijk. Het is dus niet verstandig om onze woningen helemaal smetvrij te maken. We kunnen de bacteriën in onze woning duurzaam beheren.”
Balans en diversiteit
Jansen is bio-ingenieur van opleiding en lanceerde in 2020 het natuurlijk poetsmiddel YOKUU dat gebruikt maakt van gezonde bacteriën. Je lost de ecologische parel op in water en vult er een herbruikbare verstuiver mee. Even sprayen en opvegen met een doek, en de bacteriën gaan vuil en geurtjes te lijf. YOKUU werd door UNIZO gekozen als Starter van het jaar 2020 van de provincie Antwerpen. Joris kreeg ook steun van de stad Antwerpen, die 1 miljoen euro ter beschikking stelde voor zeven start-ups, waaronder YOKUU.
In één schoonmaakparel zitten wel 15 miljard schoonmaakhulpen. Jij veegt het zichtbaar vuil weg en zij zuiveren dagenlang onzichtbaar na
“We schijnen het wel eens te vergeten dat we als mensen al duizenden jaren samenleven met bacteriën,” aldus Joris. “Meer nog, zonder bacteriën zouden we niet overleven. Ons immuunsysteem heeft ze nodig om goed en efficiënt te werken. De kunst is om de diversiteit te behouden en de balans te vinden tussen goede en slechte bacteriën.”
Inspiratie uit Japan
Jansen vond voor zijn YOKUU-poetsmiddel inspiratie bij Japanse ‘shinrin-yokuu’, wat bosbaden betekent. “Het is een therapie die mensen naar het bos stuurt voor zijn helende werking. Wij doen het andersom: YOKUU wil het bos binnen brengen en mensen laten baden in gezonde bosbacteriën. Ik ben ze zelf gaan zoeken in de Ardennen, en heb er na onderzoek een mooie selectie aan overgehouden. Die stoppen we in parels. De goede bacteriën blijven verder reinigen nadat je hebt schoongemaakt. Ze gaan in competitie met de slechte en zorgen zo voor minder stof en minder geurtjes. In één YOKUU schoonmaakparel zitten wel 15 miljard schoonmaakhulpen, zo noemen wij onze goedaardige bacteriën uit het bos. Jij veegt het zichtbaar vuil weg en zij zuiveren dagenlang onzichtbaar na. Zo creëer je een schoon en evenwichtig ecosysteem binnenshuis, voor een gezonde thuis.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Antwerpen
“Uw spijt? Daar heb ik niets aan!” Vrienden en familie vertellen vandaag over leven van Du Lion en zijn slachtoffers
Er is tijdens het assisenproces tegen Stephaan Du Lion (58) al veel verteld over zijn brute jeugd en zijn tirannieke vader. Op de vijfde dag van zijn assisenproces gaan we hopelijk meer te weten komen over zijn levensloop en hoe die mogelijk zijn gruwelijke daden in de hand hebben gewerkt. Ook zullen vrienden en familie van zijn vier slachtoffers komen getuigen over wie hun geliefde moeders, zussen, hartsvriendinnen en collega’s precies waren. -
Antwerpen
Onderzoek UAntwerpen toont aan: 30 procent van supermarktbezoekers kiest voor ongezonde voeding
Elke Godden (Universiteit Antwerpen) onderzocht de motivatie en strategieën achter onze keuzes in de supermarkt – en nam meteen ook het nut van de Nutri-Score onder de loep. Blijkt dat die niet voor iedereen het gewenste effect heeft. -
PREMIUMAntwerpen
Neonazi ontmaskerd als verdachte van steekpartij in 2011: DNA op bierblikje zorgt na 12 jaar voor doorbraak
Door DNA-stalen opnieuw te analyseren zijn de verdachten van een zinloze steekpartij uit 2011 alsnog geïdentificeerd. Maar volgens de raadkamer gaat het niet om een moordpoging en zijn de feiten dus verjaard. De verdachten lijken dus vrijuit te gaan. De Antwerpse procureur legt zich daar niet bij neer en vraagt de kamer van inbeschuldigingstelling om de feiten toch als poging moord te handhaven. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
PREMIUMBeveren/Antwerpen
Gastronomisch lunchen voor slechts 7 euro: driesterrenchef Viki Geunes achter het fornuis in schaftlokaal van Antwerpse haven
Het menu in het schaftlokaal van de Antwerpse haven kon wel wat vernieuwing gebruiken. Enter Viki Geunes van toprestaurant Zilte, die er een maand lang in de potten komt roeren. Havenarbeiders kregen vandaag dan ook geen ordinaire steak-friet, maar geglaceerde lichtgerookte zalm met warme selderremoulade voorgeschoteld. Wij gingen kijken hoe het de driesterrenchef in een bedrijfskantine verging. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Antwerpen
Stad Antwerpen wil personeel meer eiwitten laten eten
In de keuken van het bedrijfsrestaurant van de stedelijke administratie in Den Bell worden binnenkort meer plantaardige eiwitten gebruikt. Er komen ook maatregelen om voedselverspilling tegen te gaan.