Birgit Van de Leest, projectleider van de renovatiewerken in de Sint-Jacobskerk, met de twee briefjes en het luciferdoosje uit 1941.
Volledig scherm
PREMIUM
Birgit Van de Leest, projectleider van de renovatiewerken in de Sint-Jacobskerk, met de twee briefjes en het luciferdoosje uit 1941. © Klaas De Scheirder

Schilders vinden oorlogsboodschap uit 1941 in gewelf van Sint-Jacobskerk: “Geniet volop van het leven en neem bijtijds een ander vrouwtje”

Antwerpen“Wij staan hier te werken, zwart van den honger. Tot den laatsten cent persen zij ons af om een weinig eten.” Nee, dit is geen noodkreet van uitgebuite werkkrachten anno 2020, maar een stem uit 1941, tijdens WO II. Dit is een fragment van een boodschap die vier arbeiders in de Antwerpse Sint-Jacobskerk op orderbriefjes van de stad hebben neergeschreven. De briefjes zijn tijdens restauratiewerken teruggevonden in een sluitsteen van het gewelf, 27 meter hoog. Netjes opgevouwen in een luciferdoosje. Het Stadsarchief reconstrueerde de levensloop van het viertal.

 1. Schoten gelost op woning in Klaproosstraat in Wilrijk: verdachte gearresteerd in Nederland
  Antwerpen

  Schoten gelost op woning in Klaproos­straat in Wilrijk: verdachte gearres­teerd in Nederland

  De politie heeft woensdagavond meerdere meldingen gekregen van mensen die in de omgeving van de Klaproosstraat in Wilrijk schoten gehoord hadden. Bij aankomst van de politie bleek er inderdaad met een wapen geschoten te zijn op één van de panden in de straat. Specifiek gaat het om de woning van de familie El J. Datzelfde pand werd vorige week nog bestookt met zwaar vuurwerk. Ondertussen werd al een verdachte aangehouden in Nederland.
 2. Claude Marinower (Open Vld) pakt Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) aan: “Is het nodig om ontluikende talenten hun dromen af te nemen en hen ook te schofferen?
  PREMIUM
  Antwerpen

  Claude Marinower (Open Vld) pakt Cultuur­sche­pen Nabilla Ait Daoud (N-VA) aan: “Is het nodig om ontluiken­de talenten hun dromen af te nemen en hen ook te schofferen?

  “Rond het dossier van de besparingen op cultuur hangt de akelige geur van de arrogantie van de macht, terwijl ik dat bij u niet zou hebben vermoed.” Open Vld-gemeenteraadslid Claude Marinower, behorend tot de meerderheid, zorgde donderdag voor de opmerkelijkste tussenkomst tijdens de raadscommissie van schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA). De oproep van de oppositie om met de protesterende kunststudenten in het stadhuis te praten, bleef onbeantwoord.
 3. Drie rijstroken versperd op Antwerpse Ring richting Nederland door ongeval ter hoogte van Deurne
  Deurne

  Drie rijstroken versperd op Antwerpse Ring richting Nederland door ongeval ter hoogte van Deurne

  Op de Antwerpse Ring is een ongeval gebeurd ter hoogte van Deurne. Richting Nederland zijn daar drie rijstroken versperd, het verkeer kan er enkel over de twee linkerrijstroken rijden. Het is twintig minuten filerijden vanaf Antwerpen-Centrum. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt verkeer vanuit Gent richting Hasselt aan om te rijden via Brussel. Vanuit Antwerpen-West richting Nederland rijdt je best via de Liefkenshoektunnel.