Volledig scherm
Bendeleider Dylan V.A. © RV

Sadistische jeugdbende martelt kameraad omdat “hij bij de politie is gaan klikken”: leden riskeren tot 14 jaar cel

“Een sadistische bende die voor helemaal niets terugdeinst.” Zo omschreef de - naar eigen zeggen “gedegouteerde” - Antwerpse procureur de zogenoemde ‘bende van horen, zien en zwijgen’ die woensdag voor de rechtbank verscheen. Zeven beklaagden riskeren celstraffen tot 14 jaar cel voor een reeks weerzinwekkende feiten. Met als driest dieptepunt: de urenlange marteling van een minderjarige kameraad.

“Wat is er zo grappig?” vroeg de rechter woensdagmiddag aan ‘bendeleider’ Dylan V.A. (19) en zijn kompaan Edwin M. (26). De twee hadden tijdens de zitting zitten grinniken. Aangezien de procureur even voordien voor hen twee een loodzware celstraf van 14 jaar had gevorderd, was dat allerminst gepast. “Er is helemaal niks, mevrouw”, antwoordden de beklaagden. “Het zijn waarschijnlijk de zenuwen.”

Quote

Het slachtof­fer werd onder meer met een schroeven­draai­er gestoken, kreeg een brandende sigaret in zijn mond en zijn arm raakte verbrand door een gloeiendhe­te stijltang. Ook werd geprobeerd om zijn vingers te breken en zijn oog uit te duwen

Procureur

Dylan V.A. en Edwin M. vormden, samen met Virginia D.W. (19), Tufik M. (38), Xena B. (20), Ellen C. (20) en Michael H., de ‘bende van horen, zien en zwijgen’. Om bij de “straatfamilie” te horen horen, moest je bereid zijn om ernstige feiten te plegen, slagen te incasseren en zelfs om dingen te bekennen die je niet had gedaan. In veel gevallen gebruikte de bende extreem zwaar geweld.

Vastgehouden en gemarteld

De minderjarige I.J. zat ook bij de bende. Maar hij werd de kop van Jut nadat hij ervan werd beschuldigd dat hij “bij de politie was gaan klikken”. De bendeleden, met Dylan V.A. op kop, waren furieus en besloten hun oud-kameraad I.J. een lesje te leren. De jongeman werd in een appartement in de Tuyaertstraat in Boom tien uur lang vastgehouden en brutaal gemarteld.

“Het slachtoffer werd vastgebonden op een stoel en kreeg verschillende slagen op het gezicht en het lichaam”, vertelde de procureur op het proces. “Daarna goot Dylan V.A. een flesje parfum uit over het slachtoffer en probeerde het in brand te steken. Ellen C. filmde alles en moedigde de andere bendeleden aan terwijl ze het slachtoffer klappen bleven geven.”

“Het slachtoffer werd daarna door Edwin M. en Virginia D.W. met een schroevendraaier gestoken. Die laatste probeerde ook nog zijn oog uit te duwen”, ging de procureur verder. “Het slachtoffer kreeg een brandende sigaret in zijn mond en Dylan V.A. verbrandde zijn arm met een gloeiendhete stijltang. Ook werd geprobeerd om zijn vingers te breken. Dylan V.A. vatte daarna het plan op om het slachtoffer door het raam naar buiten te gooien. Maar dat ging uiteindelijk niet door “omdat het lichaam dan op straat te zien zou zijn”.”

I.J. kon uiteindelijk van een onbewaakt moment profiteren om weg te vluchten. “Hij werd op 29 oktober 2018 in zijn ondergoed aangetroffen op het dak van een tuinhuis in Boom. Hij had een gebroken neus, kneuzingen en brand- en steekwonden over heel zijn lichaam”, aldus het parket.

Plasticfolie om lichaam in te wikkelen

Volgens de procureur was het niet de bedoeling dat de jongeman het zou overleven en vervolgt daarom voor foltering én poging tot moord. I.J. had de bendeleden immers plannen horen smeden over hoe ze hem het best uit de weg konden ruimen. Zo had Edwin M. verteld dat hij via zijn werk aan plasticfolie kon geraken om zijn lichaam in te wikkelen en was Virginia D.W. naar haar zieke oma gegaan om haar van haar autosleutels te beroven, zodat ze zijn lichaam konden vervoeren.

De bende pleegde tussen september en december 2018 nog tal van andere feiten. Zo worden ze gelinkt aan een home invasion op 30 oktober in Berendrecht, waarbij de zoon des huizes werd gekneveld, gewurgd en geslagen. Op 3 november hadden ze twee jongeren afgeperst in de premetro. Een dag later overvielen ze een winkel in Antwerpen en op 16 november pleegden ze een gewelddadige woninginbraak in Stabroek.

De politie kwam te weten dat de bende opereerde vanuit de woning van Edwin M. aan de Mercatorstraat in Antwerpen en viel daar op 21 november 2018 binnen. Er werden verschillende spullen van slachtoffers gevonden en voorwerpen die bij de feiten gebruikt werden. De speurders konden in de maanden nadien negen verdachten oppakken, de zeven beklaagden en nog twee minderjarigen. 

De procureur vorderde woensdag voor Dylan V.A. en Edwin M. 14 jaar cel. Tegen Virginia D.W., Tufik M., Xena B., Ellen C. en Michael H. werd respectievelijk 12, 6, 8, 9 en 5 jaar cel geëist. 

De verdediging trok grote ogen bij het aanhoren van de hoge strafeisen. Advocate Janne Theeuwes, die Dylan V.A. bijstaat, betwistte dat er sprake kon zijn van poging tot moord. “Als mijn cliënt het slachtoffer wilde vermoorden, heeft hij daar ruimschoots de kans toe gekregen. Hij heeft het evenwel niet gedaan.” Theeuwes vroeg de rechtbank om een straf met probatie-uitstel in overweging te nemen.

Het vonnis volgt vermoedelijk later deze maand. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gestolen nummerplaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Gestolen nummer­plaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Een interventiepatrouille van de politie merkte vrijdagavond in de omgeving van de Tweegezusterslaan een bromfietser op die moeite had om zijn tweewieler onder controle te houden. De patrouilleploeg kon de man tegenhouden en toen ze achter de documenten vroegen, bleek de bestuurder die niet bij te hebben. De nummerplaat op de bromfiets bleek bovendien gestolen te zijn. In de bak van de brommer werd nog een andere gestolen nummerplaat en een gestolen rijbewijs aangetroffen. Ook de brommer zelf bleek gestolen. De bestuurder had ook nog eens drugs op zak.
 1. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 2. Acht maanden in kelder geleefd om te selecteren: Stephan Vanfleteren exposeert in Fotomuseum
  PREMIUM

  Acht maanden in kelder geleefd om te selecteren: Stephan Vanflete­ren exposeert in Fotomuseum

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.