Brian Dalfour was één van de topmannen van MC No Surrender.
Volledig scherm
Brian Dalfour was één van de topmannen van MC No Surrender. © bn/destem

Ripdeal draait uit op bloedbad: Antwerpse bende staat terecht voor dubbele drugsmoord

Een Antwerpse bende met de twee broers T. uit Deurne staat vanaf woensdag terecht voor de  dubbele drugsmoord in het Nederlandse Hooge Zwaluwe. Een cocaïneverkoop draaide op 14 oktober 2015 uit op een bloedbad.  De Nederlanders Brian Dalfour (47), captain van de beruchte motorclub No Surrender, en zijn vriend Muljaim Nadzak (34) werden doodgeschoten. De Antwerpenaars ontkennen dat zij de daders zijn. 

De Antwerpse bende was vier jaar geleden naar een afgelegen vakantiehuisje op de dijk in Hooge Zwaluwe, bij Breda, gelokt om daar 15 kg cocaïne aan te kopen. Kostprijs 390.000 euro. De drugsdeal bleek achteraf een hinderlaag te zijn. Zodra de Antwerpenaars met hun geld in het huisje waren, vielen enkele Nederlanders verkleed als politiemannen binnen. Zij wilden de 390.000 euro pikken.  

Ripdeal

De ripdeal draaide echter uit op een bloedbad. Er werd met minstens vier verschillende wapens geschoten.  Eén van de Antwerpse verdachten, Michaël H. verklaarde achteraf: “We hebben ons letterlijk een weg naar buiten moeten vechten. We wilden zo snel mogelijk weg.” 

De politie vond  in het vakantiehuisje de stoffelijke overschotten van Brian Dalfour en zijn vriend Muljaim Nadzak.   De dagen nadien werden vijf verdachten gearresteerd. Samir T. uit Deurne kreeg in het ziekenhuis van Breda de boeien om. Hij was daar binnengebracht met schotwonden.  Ook zijn broer Ghalid werd opgepakt, net als Michaël H. uit Wilrijk, Mohamed L. uit Sint-Katelijne-Waver en Youssef C. uit Antwerpen. Enkele verdachten zaten meer dan een jaar in voorarrest.  

Dader Samir T. uit Deurne raakte bij de gewelddadige feiten zelf gewond en werd afgevoerd met de ziekenwagen.
Volledig scherm
Dader Samir T. uit Deurne raakte bij de gewelddadige feiten zelf gewond en werd afgevoerd met de ziekenwagen. © MaRicMedia

In november 2016 werden ongeziene veiligheidsmaatregelen getroffen voor de reconstructie van de dubbele moord in het vakantiehuisje.  De Antwerpse verdachten waren doodsbang voor wraakacties van No Surrender, de motorclub van Dalfour. De reconstructie alleen heeft de Nederlandse justitie 1,2 miljoen euro gekost. 

Wapens verdwenen 

De Nederlandse officier van justitie staat voor een moeilijke opdracht tijdens het moordproces.  Er  zijn weinig concrete bewijzen tegen de vijf Antwerpenaars. Zij houden vol dat zij ongewapend naar het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe trokken, dat ze daar werden vastgebonden, dat er een vechtpartij ontstond, dat ze voor hun leven moesten vechten en dat ze niet hebben geschoten. Beiden dodelijke slachtoffers zouden nog hebben geleefd toen zij vluchtten. 

De Antwerpenaars vinden vooral de dubbelrol verdacht die de Nederlandse verdachte Roy O. volgens hen speelde. Hij zou hen als bemiddelaar in de val hebben gelokt en na het schieten geld, drugs en wapens, hebben meegenomen.

Eén grote troef

De officier van justitie heeft wel één troef in handen: de sms-berichten die Brian Dalfour en zijn vriend Muljaim Nadzak verstuurden met hun beveiligde pgp-telefoon. De Nederlandse justitie heeft de server van die telefoons gekraakt en heeft zo de berichten kunnen recupereren.  Daarin staat tot in de details te lezen hoe de beroving van de Antwerpenaars moest gebeuren.

De vraag is of de Antwerpenaars inderdaad ongewapend naar Hooge Zwaluwe zijn getrokken. De officier van justitie vindt dat ongeloofwaardig als hij de balans van de schietpartij bekijkt: twee doden en een gewonde aan de kant van de Nederlanders en slechts één gewonde aan de kant van de Antwerpenaars.   

De rechtszaak in Breda wordt gespreid over 10 zittingsdagen. De uitspraak staat gepland op 27 november. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen
  PREMIUM

  Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen

  Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, begint ook de horecawereld zich vol ongeduld in de handen te wrijven. Op 8 juni zouden de restaurants en cafés immers weer open mogen, maar overal rijst de vraag: onder welke omstandigheden? In de grootsteden beweegt één en ander, zoals in Kortrijk, waar ze bezig zijn met een ‘Terrassen XXL’-plan. Overal zullen daar grotere en meer gespreide terrassen komen en sommige buurten worden zelfs verkeersvrij gemaakt. Ook andere Vlaamse steden schieten in actie. Dit zijn hun plannen.
 2. Supportersfederatie Beerschot had match tegen Leuven liever vroeger gespeeld: “Pas week voor start competitie weten we of we in 1A of 1B spelen”

  Supporters­fe­de­ra­tie Beerschot had match tegen Leuven liever vroeger gespeeld: “Pas week voor start competitie weten we of we in 1A of 1B spelen”

  De kogel is door de kerk: op 1 of 2 augustus spelen OH Leuven en Beerschot om een plek in 1A. Beerschot won de heenmatch met 1-0. Het kan in Leuven dus nog alle richtingen uitgaan. Toch had de supportersfederatie de wedstrijd vroeger gespeeld zien worden. “Zeven dagen voor aanvang van de competitie in 1A is dit zelfmoord voor de club.”
 3. 
Oplossing in de maak voor Antwerps koppel in Marokkaanse lockdown: “Misschien deze week naar huis”
  PREMIUM

  Oplossing in de maak voor Antwerps koppel in Marokkaan­se lockdown: “Misschien deze week naar huis”

  Het Antwerpse koppel dat sinds maart door de lockdown vastzit op een camping in het Marokkaanse binnenland, kan met wat geluk nog deze week naar huis. Na gesprekken tussen de Belgische ambassade en de Marokkaanse overheid zouden Irène Cardinaels (66) en Henri Laurent (69) de toelating krijgen om naar Tanger Med aan de Straat van Gibraltar te rijden. In het beste geval wacht hen donderdag 28 mei al een overtocht met een ferry.