Volledig scherm
© Laenen

Re-enactment herdenkt ontstaan pride na gewelddadige razzia in 1969 in New York

Dat we dit weekend opnieuw een Antwerp Pride hebben, heeft alles te maken met de wijk Greenwich Village in New York. Zoals gewoonlijk opende de homobar Stonewall op een avond eind juni in 1969 de deuren. Dat die avond een mijlpaal zou worden in de strijd voor gelijke rechten van holebi’s, kon niemand voorspellen. Vandaag is de Pride Parade een rechtstreeks gevolg van wat achteraf de Stonewall-rellen genoemd zullen worden. 

Politie, in uniform en burger, bestormde die avond in 1969 het café en ging hard tekeer tegen de gasten in de bar. Over het aantal gewonden die er die avond vielen, verschillen een aantal bronnen, maar het resultaat is wel hetzelfde: voor het eerst kwamen holebi’s in opstand tegen hun onderdrukking. 

Het is die geschiedenis die Theater M uit Mechelen wil herdenken in het toneelstuk F!ERce. Bij wijze van promotie trokken een vijftiental acteurs naar de Groenplaats om al een klein voorsmaakje te geven. Bovendien zullen ze ook te zien zijn in de parade zaterdagmiddag en als eerste de stoet op sleeptouw mogen nemen. 

Voor meer info over de voorstelling: www.ikbenfier.be.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Achter de schermen van Cultuurmarkt heerst financiële ongerustheid: Fakkeltheater vreest wegvallen subsidies

  Achter de schermen van Cultuur­markt heerst financiële ongerust­heid: Fakkelthea­ter vreest wegvallen subsidies

  Duizenden bezoekers hebben hun ogen de kost gegeven op de jaarlijkse Cultuurmarkt. De hele Antwerpse binnenstad vormde het decor voor honderden cultuurhuizen die hun programma voor het komende seizoen voorstellen. Dankzij een (opnieuw) erg warme zomerdag was de sfeer erg goed. Toch is het niet alleen peis en vree. Het Fakkeltheater hoopt nog steeds opnieuw op Vlaams geld om de toekomst van het populaire theaterhuis veilig te stellen.
 2. Fietsdief (41) verstopt zich onder auto

  Fietsdief (41) verstopt zich onder auto

  Een bewoner van de Haantjeslei belde zaterdagnacht de politie omdat ze zag hoe twee mannen verschillende fietsen weghaalden uit de straat. Bij aankomst van de politie zetten beide verdachten het op een lopen. Eén van de verdachten kon in de Lemméstraat gevat worden. Hij had zich onder een auto verstopt, maar kon na een schermutseling door de inspecteurs geboeid worden. Hij verklaarde zelf dat hij te veel drugs had gebruikt en daarom geen controle had over zijn acties. Na een controle bleek de 41-jarige man nog geseind te staan ook omdat hij nog een gevangenisstraf moet uitzitten.
 3. Motorrijder zonder helm en met overdreven snelheid knalt op wagen

  Motorrij­der zonder helm en met overdreven snelheid knalt op wagen

  Op de Rijnkaai ter hoogte van de Amsterdamstraat is zaterdagnacht een man van 38 jaar zwaargewond geraakt toen hij, rijdend op een brommer, op een wagen knalde die bezig was met een parkeermanoeuvre. De man kwam zwaar ten val en bloedde hevig. Een ploeg van het politiewijkteam kon de man de eerste zorgen aanbieden door een tourniquet aan te leggen in afwachting van de medische hulpdiensten. De man bleek rond te rijden zonder helm. Volgens een getuige had hij eerder al een rood licht genegeerd en reed hij aan hoge snelheid toen hij inreed op de parkerende wagen. De man verkeerde aanvankelijk in levensgevaar, maar zijn toestand stabiliseerde in het ziekenhuis. Een bloedproef zal moeten uitwijzen of de man onder invloed was op het moment van het ongeval.