Volledig scherm
© Laenen

Re-enactment herdenkt ontstaan pride na gewelddadige razzia in 1969 in New York

Dat we dit weekend opnieuw een Antwerp Pride hebben, heeft alles te maken met de wijk Greenwich Village in New York. Zoals gewoonlijk opende de homobar Stonewall op een avond eind juni in 1969 de deuren. Dat die avond een mijlpaal zou worden in de strijd voor gelijke rechten van holebi’s, kon niemand voorspellen. Vandaag is de Pride Parade een rechtstreeks gevolg van wat achteraf de Stonewall-rellen genoemd zullen worden. 

Politie, in uniform en burger, bestormde die avond in 1969 het café en ging hard tekeer tegen de gasten in de bar. Over het aantal gewonden die er die avond vielen, verschillen een aantal bronnen, maar het resultaat is wel hetzelfde: voor het eerst kwamen holebi’s in opstand tegen hun onderdrukking. 

Het is die geschiedenis die Theater M uit Mechelen wil herdenken in het toneelstuk F!ERce. Bij wijze van promotie trokken een vijftiental acteurs naar de Groenplaats om al een klein voorsmaakje te geven. Bovendien zullen ze ook te zien zijn in de parade zaterdagmiddag en als eerste de stoet op sleeptouw mogen nemen. 

Voor meer info over de voorstelling: www.ikbenfier.be.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Welke Antwerpse tunnels krijgen een opknapbeurt in maart?

    Welke Antwerpse tunnels krijgen een opknap­beurt in maart?

    Meerdere keren per jaar voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) periodieke onderhoudswerken uit aan de tunnels in haar beheer. Het gaat om kleinere onderhoudswerken zoals het reinigen van tunnelwanden, het ruimen van kolken en het controleren van verlichting. Om de hinder voor het verkeer zo klein mogelijk te houden, vinden de werken ’s nachts plaats. Overdag zijn de tunnels altijd open. Welke Antwerpse tunnels krijgen een opknapbeurt in Maart?
  2. De leukste tips voor het weekend: wandelen, puzzelen en... Pokemons ruilen

    De leukste tips voor het weekend: wandelen, puzzelen en... Pokemons ruilen

    Op 28 februari palmt jong talent het Antwerps fotomuseum FOMU in. Fotografen, beeldende kunstenaars, performers, muzikanten en dichters kapen dan het museum met hun werk. In 2019 lanceerde het FOMU een oproep. Uit tientallen inzendingen selecteerde het museum vijftien beloftevolle makers om van nul nieuw werk te creëren. De deelnemende jongeren werden tijdens de maand februari intensief artistiek gecoacht door Kelly Fober, Elli Fernandes en Lola Boris. Het eindresultaat van dit proces kan je een heel weekend lang bewonderen tijdens Nightwatch.