Gino Tondat toont het nieuwe mozaïekkunstwerk voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.
Volledig scherm
Gino Tondat toont het nieuwe mozaïekkunstwerk voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. © CVDP

Puzzelen met 480.000 steentjes: Museum voor Schone Kunsten krijgt grootste kunstmozaïek van Vlaanderen

EdegemBovenaan de toegangstrappen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) komt de grootste kunstmozaïek van Vlaanderen. Het mozaïekatelier Mosaico di Due legt een puzzel van 480.000 steentjes in 76m² naar het ontwerp van de Luikse kunstenares Marie Zolamian. Minister van Cultuur Jan Jambon bezocht maandag het atelier samen met Luk Lemmens, voorzitter van het KMSKA.

 1. Superfan zamelt al 5.200 euro in met digitale kerstkaarten van de Antwerpse ZOO: “De dierentuin is cultureel erfgoed en dat moeten we te allen tijde beschermen”
  PREMIUM
  Antwerpen/Mortsel

  Superfan zamelt al 5.200 euro in met digitale kerstkaar­ten van de Antwerpse ZOO: “De dierentuin is cultureel erfgoed en dat moeten we te allen tijde beschermen”

  De Antwerpse ZOO gaat misschien wel door het moeilijkste jaar in zijn bestaansgeschiedenis. En dus zijn alle beetjes welkom om de financiële put net iets kleiner te maken. Superfan Ronny Mullens biedt daarom digitale kerstkaarten aan met foto’s op van de dieren. Iedereen is vrij om zelf een bijdrage te leveren voor de kaarten. De opbrengst gaat integraal naar de ZOO. De teller staat ondertussen al op een mooie 5.200 euro.
 2. Vraag om steun bij OCMW Antwerpen stijgt met 42%: “Wacht niet af als je hulp nodig hebt”
  Antwerpen

  Vraag om steun bij OCMW Antwerpen stijgt met 42%: “Wacht niet af als je hulp nodig hebt”

  Het aantal vragen om steun bij het OCMW in Antwerpen is met 42 procent gestegen. Dat heeft schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a) verteld. Het aantal mensen die beroep moesten doen op een leefloon steeg met 7 procent. “We worden wat overspoeld”, zegt hij. Toch moeten volgens Meeuws nog meer mensen de weg vinden naar het OCMW. “Als je met financiële zorgen zit, klop dan bij ons aan”, klinkt het.
 3. Antwerpen haalt CO2-doelstellingen, maar cijfers stagneren: “Tijd voor nieuwe stappen”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Antwerpen haalt CO2-doelstel­lin­gen, maar cijfers stagneren: “Tijd voor nieuwe stappen”

  De stad Antwerpen haalt zijn uitstootdoelstellingen. Volgens de meest recente statistieken uit 2018 daalde de CO2-uitstoot van inwoners én industrie met 21,4 procent ten opzichte van 2005. Toch is er ook minder hoopvol nieuws: de cijfers stagneren. “Het is tijd voor nieuwe stappen”, reageert Antwerps schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a), die binnenkort met het klimaatplan 2030 op de proppen komt.
 1. Middelburg heeft nu de kleinste bioscoopzaal van Nederland
  Play

  Middelburg heeft nu de kleinste bioscoop­zaal van Nederland

 2. 20 vragen aan: veldrijdsters Lindy en Shirin van Anrooij
  Play

  20 vragen aan: veldrijd­sters Lindy en Shirin van Anrooij