Proefproject in Begijnenstraat voor gevangenissen in provincie Antwerpen: “Eén interview en je mag beginnen als cipier”
AntwerpenEén interview en je kan beginnen als penitentiair beambte in de gevangenissen van de provincie Antwerpen. De verplichte computertesten bij het selectiebureau Selor worden afgeschaft. Met dat proefproject pakt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) het personeelstekort aan in de gevangenissen van Antwerpen, Beveren en de Kempen. De nieuwe cipiers krijgen een tijdelijk contract.
Vanaf 1 december past de federale overheidsdienst (FOD) Justitie het rekruteringsysteem aan voor de aanwerving van penitentiair beambten. Onder andere het personeel van het arresthuis in de Begijnenstraat kwam vorige maand nog op straat uit protest tegen het personeelstekort en de overbevolking in de gevangenissen. Die problemen slepen al eeuwig aan. Momenteel zijn er 20 voltijdse cipiers te kort voor de Begijnenstraat. Ook in Beveren, Hoogstraten, Turnhout, Merksplas en in mindere mate in Wortel zijn er tientallen cipiers te kort.
Robby De Kaey van de socialistische vakbond ACOD: “Het Gevangeniswezen wil in Antwerpen, Beveren en de Kempen nieuwe werknemers aanwerven op basis van één mondeling examen. Na dat interview krijgen de kandidaten meteen te horen of zij geslaagd zijn en een tijdelijk contract mogen tekenen. Met deze korte procedure winnen we heel wat tijd tegenover de omslachtige aanwervingsprocedure voor vastbenoemde cipiers."
Normaal loopt de rekrutering in twee stappen: een screening met twee computertesten bij het selectiebureau van de overheid Selor en pas nadien een interview in de gevangenis waar personeel wordt gezocht. Nieuwe cipiers krijgen een opleiding van een week en werken nadien enkele maanden onder toezicht van een ervaren collega.
Robby De Kaey: “Nadeel van dit systeem is dat eerst alle kandidaten moeten getest worden. Daarna wordt een rangschikking opgemaakt. Wie het best gerangschikt staat, mag dan door naar de interviews. De rest komt op een werfreserve terecht. Zeker jonge mensen solliciteren op verschillende plaatsen en blijven niet wachten tot zij aan de beurt komen voor een job als penitentiair beambte.”
Competenties
De computertesten van Selor worden tijdelijk afgeschaft. Een kandidaat hoeft alleen nog een interview in de gevangenis naar keuze af te leggen. Het interview zal wel ruim worden ingevuld. Zo worden er competenties getest die anders per computer werden gemeten. Het gaat dan om competenties als problemen oplossen, respect en betrouwbaarheid tonen, informatie analyseren en objectieven behalen.
Vakbondsman Robby De Kaey (ACOD): “Dit proefproject start op 1 december en geldt enkel voor de provincie Antwerpen, en de gevangenis van Beveren. Ik verwacht dat er 100 tot 120 tijdelijke medewerkers kunnen worden aangeworven. Dat vult de tekorten op en maakt ook mutaties mogelijk van cipiers die al lang om een werkplaats dichter bij huis hebben gevraagd. Tegelijkertijd blijft de gewone selectieprocedure, met de Selor-testen, lopen. Als vakbond blijven wij voorstander van vastbenoemde medewerkers. De nood in Antwerpen is echter zo hoog dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft ingezien dat er iets moest gebeuren. Wij steunen hem daarin."
Woordvoerster Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen wijst erop dat jongeren onder de 26 jaar in het kader van de Rosetta-banen al konden solliciteren voor tijdelijke jobs bij het gevangeniswezen.
“Het leeftijdscriterium valt nu weg voor het proefproject in de provincie Antwerpen. Het blijft wel de bedoeling om deze tijdelijke beambten te laten doorgroeien naar een vaste betrekking.”
Een alleenstaande verdient als beginnend cipier ongeveer 1.600 euro netto. De meeste nieuwkomers werken in een drieploegensysteem en vullen dat maandloon aan met 300 tot 400 euro aan premies. Een zondagsdienst wordt dubbel betaald, een zaterdagdienst aan 50% extra. In de gevangenis is weekendwerk de regel. Penitentiair beambten werken gemiddeld twee van de vier weekends per maand.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gratis pendelbussen voeren supporters naar keizerrijden
De koningen van het gansrijden mogen komende zondag een gooi doen naar het keizerschap in Lillo. Gratis pendelbussen brengen supporters uit Ekeren, Hoevenen, Stabroek, Berendrecht, Zandvliet en Lillo naar het kampioenschap.Berendrecht-Zandvliet-Lillo -
PREMIUM
“Een bougie op een roeiboot, is dat nu het beloofde vuurwerk?”: hoe het legendarische ‘Antwerpen 93’ met een flop begon, maar er een wereldstad van maakte
“We zijn plots met een schok vooruitgegaan”, zegt Tom Lanoye. Wanneer Antwerpen zich in 1993 Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen, betekent dat het begin van een nieuw tijdperk voor de stad. Wie waren de hoofdrolspelers tijdens dat iconische evenement, nu 30 jaar geleden? Wat viel er te beleven? En hoe sterk veranderde de stad? “Wandelaars struikelden over de paaltjes die de Meir plots autovrij moesten maken. De mensen noemden ze ‘bobkes’.”Antwerpen -
Antwerps onderzoeksproject over vagina's blaast drie kaarsjes uit: "Vaginale bacteriën duiken ook op de borsten op”
Het Isala-project van UAntwerpen blaast drie kaarsjes uit. Dat wordt gevierd met nieuwe onderzoeksresultaten. Zo analyseerden de wetenschappers de bacteriën in het speeksel en op de huid rond de mond, de liesstreek en de borsten. Daar vonden de onderzoekers bacteriën terug die ze ook in de vagina vonden. Isala gaat bovendien op zoek naar vrouwe die onder één dak leven, om te onderzoeken of deze vrouwen een vergelijkbaar vaginaal microbioom hebben.Antwerpen -
“The Muppet Show versus Oprah Winfrey”: Els de Schepper stelt nieuwe theatertour voor
Wat doe ik hier? Dat is de existentiële vraag die cabaretier Els de Schepper en haar nieuwe pandemiemaatje Steven Boers zich stellen in hun nieuwe ‘talkshow on tour’. Het duo schuimt komend najaar de Vlaamse zalen af en gaat telkens in gesprek met een andere centrale gast. “Die spanning tussen humor en diepgang, daarmee kunnen we nog lang experimenteren.”Antwerpen -
PREMIUM
Tim (43) doet koffiebar tijdens ramadan al om 4 uur (!) ‘s ochtends open: “Mijn moslimvrienden een maand missen? Dat wil ik niet”
Tim Jensen (43), zaakvoerder van koffiebar Viggo’s op het Antwerpse De Coninckplein, heeft een hart voor zijn klanten. Oók voor zij die aan de ramadan deelnemen. Omdat Tim moslims tijdens de vastenmaand hun bakje troost wil blijven aanbieden, zwaait hij één keer per week om 4 uur de deuren open. “Iederéén is op dat vroege uur welkom. Behalve zatlappen na een nachtje stappen.”Antwerpen
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.