Volledig scherm
Prins Laurent, Patrick Declerck en kunstenaar Thierry Poncelet. © BELGA

Prins Laurent bezoekt Antwerpse galerij en krijgt hondenportret van kunstenaar Thierry Poncelet

Prins Laurent (56) heeft zaterdag de Antwerpse WM Gallery bezocht. Hij kwam er een kunstwerk van Thierry Poncelet ophalen. Het schilderij van een hond wordt geveild ten voordele van de Stichting Prins Laurent, die binnenkort haar 25ste verjaardag viert met een gala in het Brusselse Egmontpaleis. 

Prins Laurent ging langs bij WM Gallery, waar momenteel een expo loopt over het werk van Thierry Poncelet (73). Het handelsmerk van de Brusselse kunstenaar is de ‘Arostochien’, portretten van een mens waarbij het hoofd vervangen is door de kop van een hond. Poncelet gaat op veilingen, in antiekwinkels en openbare verkopingen steevast op zoek naar achttiende- en negentiende-eeuwse portretten. Daarna overschildert hij het gezicht door dat van een hond, of soms een kat.

Volledig scherm
© BELGA

Een van de werken van de wereldbefaamde schilder wordt geschonken aan prins Laurent, een grote fan van Poncelet. Het schilderij zal volgend jaar geveild werden ten voordele van de Stichting Prins Laurent, dat in haar vijf dispensaria in België meer dan 12.000 dieren per jaar verzorgt.

Prins Laurent was jarenlang een notoir hondenbaasje, maar heeft momenteel geen trouwe viervoeter meer. “U weet vast dat ik wat problemen heb”, zo liet afgelopen zomer tijdens een beozek in Hasselt in onze krant optekenen.  Laurent doelde daarmee op de discussies over zijn rol als lid van de koninklijke familie en zijn dotatie. “Dat zorgt voor stress in het huishouden. Het is niet goed als een hond in zo een stressvolle situatie terechtkomt. Zo een diertje voelt dat beter aan dan we misschien denken. Mijn kinderen vragen wel om terug een hond in huis te nemen. Maar ik heb hen ook uitgelegd dat een huisdier belangrijke verplichtingen met zich meebrengt. Als de stress voorbij is, wil ik wel graag weer een hond hebben.”

De expo van Thierry Poncelet loopt tot eind december in WM Gallery in de Wolstraat 45 in Antwerpen. Open van donderdag tot en met zondag van 13 en 18 uur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. UNIA: “Maak schaatsbanen kerstmarkt toegankelijk voor mensen met beperking.” Hoe zit dat op de Groenplaats?

    UNIA: “Maak schaatsba­nen kerstmarkt toeganke­lijk voor mensen met beperking.” Hoe zit dat op de Groen­plaats?

    Voor heel wat mensen gaat een bezoekje aan de kerstmarkt gepaard met een schaatspartij rond Rubens op de Groenplaats. Vooral voor kinderen is het de uitgelezen winterse uitlaatklep. En die moet er voor iedereen zijn, vindt UNIA, die strijdt tegen discriminatie en voor gelijke kansen. Ook voor mensen met een handicap. Daarom wil UNIA dat uitbaters van schaatsbanen extra maatregelen nemen zodat ook deze mensen kunnen genieten van een schaatsbeurt. In Antwerpen is er alvast geen probleem: “hier is iedereen welkom”
  2. Adriaan Raemdonck schittert in docu over zijn leven in ‘Ik schilder met schilders’: “Een documentaire over mezelf? Wie gaat dat willen zien?”

    Adriaan Raemdonck schittert in docu over zijn leven in ‘Ik schilder met schilders’: “Een documentai­re over mezelf? Wie gaat dat willen zien?”

    Vorig jaar vierde Adriaan Raemdonck de vijftigste verjaardag van zijn galerij De Zwarte Panter, een van de oudste in Vlaanderen. Een perfecte aanleiding om eindelijk een documentaire te maken over de Antwerpse kunstpaus. Van de dagelijkse banaan tot de half uur durende wandeling met hond Florke: in ‘Ik schilder met schilders’ komt écht alles aan bod. “Ik zie mijn leven passeren in de documentaire maar ben vooral blij dat ik al die jaren mijn idealen van vroeger tot op vandaag trouw ben gebleven.”