Centraal herkent u De Strangers, rond Bart de Wever. Links van Bob staat Boudewijn Bouckaert, voorzitter van Libera!
Volledig scherm
Centraal herkent u De Strangers, rond Bart de Wever. Links van Bob staat Boudewijn Bouckaert, voorzitter van Libera! © PhT

‘Prijs van de Vrijheid’ gaat naar De Strangers: “Ze hebben de samenleving een spiegel voorgehouden”

De Strangers mochten in het Paleis op de Meir de ‘Prijs van de Vrijheid’ van de conservatief-liberale denktank Libera! ophalen. “Hun werk behoort tot de Antwerpse ziel, ze zijn een tijdloos monument”, zo prees burgemeester Bart De Wever (N-VA) de ‘Antwaarpse’ iconen.

Even leek het erop dat alleen Nest Adriaensen, met zijn 79 jaar de jongste van het kwartet, het feestje zou opluisteren. Het coronavirus nietwaar: een gevaar voor krasse tachtigers John De Wilde (86), Alex Boeye (85) en Bob Van Staeyen (83). Maar uiteindelijk gaven ze toch present.

De Strangers nestelden zich in ons collectief geheugen met hits als ‘Antwârpe’ (het officieuze volkslied van ‘t stad), ‘Bij de rijkswacht’, ‘De gastarbeider’ en ‘De Ziekekas’. Met dat laatste nummer over migranten, uit 1973, halen ze zich tot vandaag de woede van politiek correct Vlaanderen op de hals. “Als we dat nu nog zingen, zouden we worden onthoofd”, flapte Alex eruit. 

Boycot

Toen de groep in 1991 voor het Vlaams Blok optrad, volgde een boycot op alle VRT-zenders. Het belette Patrick Janssens (sp.a) niet om De Strangers in 2006 op zijn Bal van de Burgemeester te laten zingen. “Dat ze op meetings van alle partijen hebben gezongen en ook de vakbond hebben bezongen, telt niet meer”, stelt De Wever vast. “Dat ze deze ‘prijs voor de vrijheid’ krijgen, verdienen ze omdat ze zonder taboes, met het hart op de tong, de samenleving een spiegel hebben voorgehouden.”

John bekende dat hij vooral fier is op het feit dat de groep het 68 jaar met elkaar heeft uitgehouden. En al treden ze niet meer officieel op: het publiek tot meezingen bewegen, dat kan John nog steeds als de beste.

De Strangers volgen als laureaten onder meer Urbanus (2008), Jean-Marie Dedecker (2015), Fernand Huts (2016) en Thierry Baudet (rechts-populistisch Nederlands politicus, 2018) op.

 1. Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen
  PREMIUM

  Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen

  Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, begint ook de horecawereld zich vol ongeduld in de handen te wrijven. Op 8 juni zouden de restaurants en cafés immers weer open mogen, maar overal rijst de vraag: onder welke omstandigheden? In de grootsteden beweegt één en ander, zoals in Kortrijk, waar ze bezig zijn met een ‘Terrassen XXL’-plan. Overal zullen daar grotere en meer gespreide terrassen komen en sommige buurten worden zelfs verkeersvrij gemaakt. Ook andere Vlaamse steden schieten in actie. Dit zijn hun plannen.
 2. Supportersfederatie Beerschot had match tegen Leuven liever vroeger gespeeld: “Pas week voor start competitie weten we of we in 1A of 1B spelen”

  Supporters­fe­de­ra­tie Beerschot had match tegen Leuven liever vroeger gespeeld: “Pas week voor start competitie weten we of we in 1A of 1B spelen”

  De kogel is door de kerk: op 1 of 2 augustus spelen OH Leuven en Beerschot om een plek in 1A. Beerschot won de heenmatch met 1-0. Het kan in Leuven dus nog alle richtingen uitgaan. Toch had de supportersfederatie de wedstrijd vroeger gespeeld zien worden. “Zeven dagen voor aanvang van de competitie in 1A is dit zelfmoord voor de club.”
 3. 
Oplossing in de maak voor Antwerps koppel in Marokkaanse lockdown: “Misschien deze week naar huis”
  PREMIUM

  Oplossing in de maak voor Antwerps koppel in Marokkaan­se lockdown: “Misschien deze week naar huis”

  Het Antwerpse koppel dat sinds maart door de lockdown vastzit op een camping in het Marokkaanse binnenland, kan met wat geluk nog deze week naar huis. Na gesprekken tussen de Belgische ambassade en de Marokkaanse overheid zouden Irène Cardinaels (66) en Henri Laurent (69) de toelating krijgen om naar Tanger Med aan de Straat van Gibraltar te rijden. In het beste geval wacht hen donderdag 28 mei al een overtocht met een ferry.