Peter Mertens (PVDA): “Ik wil in het onderwijs iedereen mee krijgen én talenten laten excelleren”

Peter Mertens (49) schreef al een paar politieke bestsellers en leidt de PVDA intussen elf jaar. Als de peilingen worden bevestigd, zetelt hij straks in de Kamer naast zijn Waalse wapenbroeder Raoul Hedebouw. “We geloven in een marxisme van de 21ste eeuw. We moeten ervoor zorgen dat de digitalisering onze samenleving beter maakt en álle mensen meetrekt.”

Volledig scherm
Peter Mertens (PVDA): “Als je van de petrochemie duurzame bedrijven maakt, rol je een succesverhaal voor 50 jaar uit.” © Benny Proot

Het wordt een ongewone campagne voor federaal lijsttrekker Peter Mertens. Een paar dagen voor het interview is hij thuis van de trap gedonderd. Gelukkig kreeg hij al snel een loopgips aangemeten. Een wagen met chauffeur: het is eens iets anders voor een PVDA-voorzitter.

Wat betekent marxisme in de 21ste eeuw? De productie en de taken van arbeiders zijn toch enorm geëvolueerd?

“We staan voor de vierde industriële revolutie (met robotisering, artificiële intelligentie en nanotechnologie, red.). Marx geloofde in vooruitgang. Hij zag machines als bondgenoot. Ook vandaag is dat actueel. Digitalisering vernietigt jobs, maar kan de samenleving ook beter maken.”

Moet in uw hedendaagse marxisme een bedrijf nog steeds eigendom zijn van de werknemers?

“Nee. Wat telt is, dat we naar een samenleving gaan die onze twee bronnen van rijkdom respecteert: de natuur én de arbeid. Vandaag hebben we er een problematische relatie mee. Hoe zorgen we ervoor dat we ze niet uitputten? Een aantal sleutelsectoren moeten in overheidshanden komen.”

Is internationalisering niet de grootste vijand van uw ideologie?

Ga je wachten op Godot? Of wil je de locomotief zijn? In de Europese Unie heft Ierland 12 procent vennootschapsbelasting. In Hongarije: 9 procent. Concurreer dan maar eens. Dan kun je plat op je buik gaan liggen. Of je kunt investeren in kenniseconomie. Faire belastingen regel je het best Europees.”

U wil voor politici maximaal tweemaal het gemiddelde werknemersloon. U verdient zelf 2.000 euro netto. Welk plafond wil u voor de privé?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement