Volledig scherm
De twee broers Pedro (l.) en Gaby Ferreira Gato. © Patrick Lefelon

"Pedro, we zijn blij dat we je mochten kennen"

Tijdens een tweetalige afscheidsviering hebben familie en vele vrienden afscheid genomen van de verongelukte autohandelaar Pedro Ferreira Gato (44). "Een goudeerlijke kerel, een woord was een woord", zo werd hij omschreven. Zijn vrouw Bieke had zo uitgekeken naar hun volledig gerenoveerde huis waar zij volgende week zouden intrekken. "Het heeft niet mogen zijn, maar ik knok verder zoals jij dat altijd deed.”

De twee broers Pedro en Gabriël verongelukten met hun Porsche twee weken geleden op de Houtlaan in Wijnegem. Voor Gabriël (39) kwam alle hulp te laat. Hij werd vorige zaterdag begraven in Hoevenen tijdens een massaal bijgewoonde viering. Voor het afscheid aan Pedro, die nog een week vocht voor zijn leven, was de Sint-Cordulakerk in Schoten eveneens te klein. Tientallen mensen moesten buiten de viering volgen. Zij stonden rond de grijze BMW M6 van Pedro die als een relikwie voor de kerk stond geparkeerd. Binnen in de kerk stond de urne op een verhoog achter een fraai racewiel.

Techniek

Auto's en techniek hebben het hele leven van de twee broers bepaald. Pedro was tien jaar toen hij met zijn familie uit Portugal naar België verhuisde. Hij volgde een opleiding carrosserie en sleutelde als snotneus al aan Camino-brommertjes. Zijn droom was het om een eigen garage te hebben en die droom realiseerde hij met "Pedro Motors" in Deurne, gespecialiseerd in exclusieve luxewagens.

Buiten rond de kerk stonden tientallen prachtige BMWs, Jaguars en Porsches te blinken, allicht allemaal gekocht bij Pedro Motors. "Pedro leverde een service zoals je nergens anders kreeg. Klanten werden dikwijls vrienden. Pedro was een diamant met veel facetten. Hij was een perfectionist, maar ook een eeuwige optimist en humorist. Hoeveel typetjes kon hij wel niet nadoen", zo viel in de afscheidsteksten te horen. Zij werden zowel in het Nederlands als het Portugees voorgelezen.

Echtgenote Bieke en de kinderen van Pedro kregen de afgelopen dagen veel steun van hun vrienden. Ook zij lieten een afscheidsbrief voorlezen. Dochter Axelle had een gedicht geschreven voor haar papa, haar held, die haar nooit iets kon weigeren. Zoon Dio herinnerde aan een recente uitstap naar Bocadero. Wat hadden ze daar gedanst. Schoonzus Cindy, de echtgenote van Gabriël, vroeg Pedro om in de hemel goed op zijn broer te passen.

Grote liefde

En dan was er nog het afscheid van echtgenote Bieke, de vrouw met wie Pedro 20 jaar samen was. "Het was er boenk op, grote liefde vanaf het eerste moment. Dat was vandaag nog altijd zo", vertelde Bieke in haar brief die werd voorgelezen. Pedro droeg Bieke op handen. Zij was zijn prinses, al kreeg hij er wel eens grijze haren van.

"Wij hebben onze moeilijke momenten gehad, zoals toen drie jaar geleden onze villa die jij zo mooi had gerenoveerd, afbrandde. Na veel discussie en dossiers was er eindelijk een oplossing. Pedro, volgende week zouden wij eindelijk in onze gerenoveerde woning kunnen trekken. Het heeft helaas niet mogen zijn. Ons verhaal was nog lang niet ten einde, maar hier moeten wij afscheid nemen. Ik was blij dat ik je mocht kennen, Pedro."

Daarop volgde "Nothing's gonna change my love for you", het liefdeslied waarmee het huwelijk van Bieke en Pedro werd bezegeld. De honderden mensen schoven dan geduldig aan om een laatste groet te brengen aan hun vriend. Buiten aan de kerk werd naderhand nog lange tijd nagepraat en herinneringen opgehaald.

Lees ook binnen HLN+:

Levensverhaal. Benzinegeur en snelle luxeauto’s: broers voor het leven en in de dood

Volledig scherm
© rr
Volledig scherm
Tientallen vrienden moesten buiten de afscheidsviering volgen. De BMW van Pedro stond voor de kerk geparkeerd. © Klaas De Scheirder
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. IS-weduwe uit Deurne smeekt om Belgische nationaliteit te mogen behouden

  IS-weduwe uit Deurne smeekt om Belgische nationali­teit te mogen behouden

  De 24-jarige Soraya E. die samen met haar drie kleine kinderen vastzit in een Koerdisch kamp voor gevangenen van terreurgroep Islamitische Staat, wil absoluut haar Belgische nationaliteit behouden. Alleen dan maakt zij kans ooit naar haar familie in Deurne te kunnen terugkeren. De federale procureur wil Soraya’s Belgische paspoort afnemen en haar laten veroordelen tot 5 jaar cel voor deelname aan terroristische activiteiten.
 2. StopArmoede.Nu vraagt aandacht voor link tussen armoede en schooluitval in Antwerpen

  StopArmoede.Nu vraagt aandacht voor link tussen armoede en schooluit­val in Antwerpen

  Op vijf locaties in Antwerpen heeft actieplatform StopArmoede.Nu donderdag gemanifesteerd rond de rol van onderwijs in armoedebestrijding. Dat gebeurde naar aanleiding van de Werelddag van verzet tegen armoede. Het ging voornamelijk om een informatiecampagne om passanten te laten beseffen dat één op vijf Antwerpse jongeren geen diploma secundair haalt en er in de stad meer dan 90.000 mensen onder de armoedegrens leven.
 1. Acht asociale bestuurders beboet die in laad- en loszone parkeren

  Acht asociale bestuur­ders beboet die in laad- en loszone parkeren

  Het politiewijkteam van het Kiel heeft naar aanleiding van verschillende klachten controles gedaan op foutparkeerders in de Abdijstraat woensdag. De meeste klachten gingen over parkeren in de laad- en loszones zonder dat er werkelijk goederen geladen of gelost werden. Acht voertuigen werden zo geverbaliseerd. Tegelijk werden ook zes voertuigen geverbaliseerd die op de hoeken van de straat fout geparkeerd stonden. Er werd ook nog een bromfiets getakeld in de Polostraat omdat het voertuig niet verzekerd was.
 2. Brouwerij Moortgat weigert bemiddeling in conflict over Den Boer van Tienen: “Huidige uitbater is onbetrouwbaar”

  Brouwerij Moortgat weigert bemidde­ling in conflict over Den Boer van Tienen: “Huidige uitbater is onbetrouw­baar”

  Er komt geen bemiddelde oplossing voor het conflict over de uitbating van de bekende volkskroeg Den Boer van Tienen op het Antwerpse Mechelseplein. De vrederechter had daar nochtans op aangestuurd. Eigenaar brouwerij Moortgat wil dat huidige cafébaas Nick Descamps zo snel mogelijk plaats ruimt voor ‘Antwerpen Zingt’-organisator Alain Roels. Descamps pikt dat niet en eist desnoods een schadevergoeding.