Pas afgestudeerden blijven steeds vaker in Antwerpen wonen

Grote steden worden voor net afgestudeerden steeds aantrekkelijker. Zo ook in het centrum van Antwerpen: er blijven bijna 30% meer alumni plakken dan 10 jaar geleden. Meestal blijven ze in de stad omdat ze daar gemakkelijker een job vinden. Alleen: er is nog steeds een groot tekort aan betaalbare huurappartementen voor jonge starters.

Volledig scherm
© Thinkstock

Het aantal twintigers in het centrum van Antwerpen neemt sinds 2010 elk jaar toe. Uit statistieken van vastgoedexpert Quares blijkt dat er vandaag 1.967 - oftewel 29% - méér twintigers in de stadskern wonen dan tien jaar geleden. En niet alleen in Antwerpen zien we die tendens: ook in Leuven, Gent en Hasselt blijven afgestudeerden vaker plakken.

De belangrijkste reden daarvoor is de grotere kans op het vinden van een job, zegt Peter Verlinde van Quares. “De jobs liggen voor het grijpen in steden zoals Antwerpen, Gent en Leuven. Zeker voor hoogopgeleiden die net afgestudeerd zijn. Daarnaast zijn er ook veel banen te vinden in bijvoorbeeld de ICT, zorgsector of horeca. Veel grote bedrijven hebben bovendien hun hoofdkantoor in het stadscentrum gevestigd en dat trekt de jongeren aan. Ook werden er tussen 2012 en 2016 maar liefst 12.129 nieuwe ondernemingen opgericht.” Zo blijken in Antwerpen al vlug vier op de tien 18- tot 24-jarigen die in het centrum wonen ook in de nabije buurt te werken.

Gemiddeld 752 euro per maand

Maar er is ook een keerzijde aan het verhaal. Er is namelijk een tekort aan betaalbare huurwoningen voor jongeren. In 2016 lagen de gemiddelde huurprijzen in het centrum van Antwerpen nog steeds hoger dan in de rest van Antwerpen: gemiddeld 752 euro per maand in vergelijking met bijvoorbeeld 553 euro in Antwerpen Noord. Een verschil dat tot 35 procent durft oplopen, afhankelijk van de buurt. “Er is nog veel verouderd patrimonium in de binnenstad dat ofwel niet is aangepast aan een modern comfort ofwel veel te groot en dus niet betaalbaar is voor een starter op de woningmarkt”, aldus Peter Verlinde. “Als we jongeren in de stad willen houden, dan moeten we durven inzetten op aangepaste woningen die voorbij de klassieke typologieën gaan.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerpse dames schrijven survivalgids 
‘(Over)leven op Tinder’: “Je ontmoet zo’n 11 types online. Pas vooral op voor de ‘weirdo’”
    PREMIUM

    Antwerpse dames schrijven survival­gids ‘(Over)leven op Tinder’: “Je ontmoet zo’n 11 types online. Pas vooral op voor de ‘weirdo’”

    Laura Janssens (29) en Julie Vranckx (26) geven tips en tricks voor wie een stap zet in de wereld van het online daten in hun nieuwe boek ‘(Over)leven op Tinder’. Met verhalen over types die je tegenkomt tijdens het swipen en over flessen in een achterwerk werkt het duo op de lachspieren. Illustratrice Laura is geen onbekende. Haar doldwaze cartoons onder de noemer ‘Niet Nu Laura’ zijn een hit op sociale media en bereikten zelfs al de actrice Reese Witherspoon.