Volledig scherm
PREMIUM
Vanaf 1 januari breidt onder meer de rode zone fors uit naar het Eilandje en een aantal straten rond het Centraal Station. Voor het Zuid en het Nieuw Zuid wordt gewacht tot de parking Steendok op de Gedempte Zuiderdokken klaar is. © RV

Parkeren op straat komt je steeds duurder te staan: stad verhoogt tarieven met 25 tot 40 procent

Parkeren op straat wordt in Antwerpen vanaf januari een heel pak duurder. Naargelang de parkeerzone zul je 25 tot 40 procent meer moeten betalen. Het college besliste vrijdag ook om een aantal zones uit te breiden. “We willen ervoor zorgen dat bewoners en kortparkeerders makkelijker een plek op straat vinden”, zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA).

De stad trekt de lijn van het voorbije decennium verder: parkeren op straat wordt steeds meer ontmoedigd, behalve voor bewoners. “Toch is het kort door de bocht om Antwerpen duur te noemen”, vindt Koen Kennis. “We hebben de tarieven afgestemd op andere Vlaamse en internationale steden. Een uur parkeren kost in Gent 2,50 euro. Bj ons wordt dat in de duurste (rode) zone 2 euro in plaats van 1,60. We zitten daarmee op het niveau van Brugge, Leuven en Turnhout.”

De forse stijging in alle parkeerzones - Antwerpen hanteert liefst zeven kleuren daarvoor - komt voor een aanzienlijk stuk op rekening van de BTW-verplichting die de stad moet nakomen. Vanaf januari geldt die BTW (21 %) ook voor parkeren op straat. Daarnaast is er de indexatie, die Kennis schat op tien procent over de voorbije zes jaar.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Mooi gebaar voor adoptiemama die tweede dochter gaat halen in Togo: Tatjana Beloy helpt met ‘closet sale’

  Mooi gebaar voor adoptiema­ma die tweede dochter gaat halen in Togo: Tatjana Beloy helpt met ‘closet sale’

  Een kind adopteren, kost je vaak jaren én ook nog eens veel centen. Je kunt dan elke steun goed gebruiken. De Brusselse Caroline Tourwé kan daar over meepraten. Ze vliegt in januari naar Togo om de 4,5 jaar oude Noa te gaan halen, zodat de ook al door haar geadopteerde Yaël (nu 6) een zusje krijgt. Presentatrice Tatyana Beloy organiseerde zaterdag een ‘closet sale’ om geld in het laatje te brengen.
 2. Bijna honderd fietsers zonder licht: politie deelt fietslampjes uit

  Bijna honderd fietsers zonder licht: politie deelt fietslamp­jes uit

  Verschillende wijkteams hebben een controleactie gehouden in de omgeving van het station, de Brederodestraat en het Centrum. Het viel de politie op hoeveel fietsers niet in orde waren met de fietsverlichting. “Gezien de donkere dagen vragen we daar extra aandacht voor”, zegt Sven Lommaert van de politie Antwerpen. “Wie geen verlichting had, werd gesensibiliseerd om daar in de toekomst wél aan te denken. Ze kregen geenboete. Om de fietsers te helpen, kregen ze een fietslichtje van de politie.”
 3. Zestien bestuurders leggen positieve ademtest af tijdens controleactie in de ochtend

  Zestien bestuur­ders leggen positieve ademtest af tijdens controleac­tie in de ochtend

  De politie Antwerpen heeft zaterdagmorgen op verschillende plaatsen controles gehouden. Zo werd er een controlepost opgezet aan de Oudeleeuwenrui, De Gerlachekaai en aan Rijnkaai. 222 voertuigen werden gecontroleerd en moesten een ademtest afleggen. Zestien bestuurders legden een positieve ademtest af. Acht bestuurders reden onder invloed van verdovende middelen en moesten hun rijbewijs voor 15 dagen inleveren. Twee bestuurders hadden geen rijbewijs bij.