Volledig scherm
Het overslagplatform op Eilandje bedient de Antwerpse bouwwerven van water. © Dirk Laenen

Overslagplatform aan Asiadok bedient Antwerpse bouwwerven van water

Aan het Asiadok-Westkaai op het Antwerpse Eilandje is vrijdagmiddag een nieuw overslagplatform geopend. Het proefproject, dat over een periode van minstens een jaar loopt, is bedoeld om bouwwerven in de omgeving te voorzien van bouwmaterialen die over het water worden aangevoerd.


De Antwerpse mobiliteitsknoop is voor de bouwbedrijven in de ruime regio een nog groter probleem dan voor de meeste andere weggebruikers, omdat het voor hen minder evident is om buiten de spits materialen aan te voeren. “Het Antwerpse wegennet is oververzadigd, maar op onze waterwegen is wel nog plaats”, geeft schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) aan. “We zijn met de stad op zoek gegaan naar ondernemers die niet bij de pakken willen blijven zitten en willen meedenken hoe we via deze weg de bereikbaarheid van de binnenstad kunnen verbeteren. We zijn benieuwd naar de resultaten.”

Ook bouwafval

De stad lanceerde een marktoproep, waar de tijdelijke maatschappij AMB als winnaar uit de bus kwam. Het gaat om een samenwerking tussen rederij Blue Line Logistics en bouwmaterialenhandelaars J. Janssens en De Rycke. Die laatsten zullen het overslagplatform gebruiken voor hun eigen activiteiten, maar ook andere bedrijven zijn welkom. De initiatiefnemers hopen 40 vrachtwagenbewegingen per week te kunnen vermijden. Er zullen trouwens niet alleen materialen worden aangevoerd, er zal ook bouwafval worden afgevoerd en er wordt opslagruimte voorzien.

AMB stond zelf in voor de finanicering van het platform, de stad geeft wel de grond gratis in concessie. Als het project een succes blijkt, komt er mogelijk op een andere locatie een groter en meer structureel overslagplatform.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dronken bestuurder beschadigt tramhalte en laat auto achter

  Dronken bestuurder beschadigt tramhalte en laat auto achter

  Een dronken bestuurder (26) heeft zaterdagnacht lelijk huisgehouden op de Turnhoutsebaan. De man verloor de controle over het stuur van zijn wagen en beschadigde een gevel en daarna ramde hij een tramhalte. Het voertuig van de man geraakte zwaar beschadigd en was niet echt meer rijvaardig. Daarop besloot de man dan maar de benen te nemen in de richting van de Stenenbrug. Een interventiepatrouille kon de man oppakken. Hij ontkende elke betrokkenheid, maar agenten vonden de autosleutels van de wagen langs de vluchtroute die de man had genomen. Omdat hij zich agressief gedroeg en weigerde om een ademtest af te leggen, pakte de politie de bestuurder op voor openbare dronkenschap. Zijn rijbewijs werd ingetrokken.
 2. Politie betrapt acht illegalen bij controle in Stuivenbergwijk

  Politie betrapt acht illegalen bij controle in Stuiven­berg­wijk

  Het wijkteam van de lokale politie Antwerpen heeft vrijdag tijdens een controleactie op het Duinplein acht illegalen betrapt. De controle kwam er naar aanleiding van overlast die al geruimde tijd gemeld wordt. De controle was vooral gericht op een horecazaak, maar ook de 35 personen die op het plein zelf aanwezig waren werden gecontroleerd. Daarvan bleken er dus acht illegaal in ons land te verblijven. Een van hen was minderjarig. Een andere aanwezige kreeg een pv voor drugsbezit. Ook vijf foutparkeerders werden op de bon geslingerd.
 3. Drukke zaterdagnamiddag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldiefstal

  Drukke zaterdagna­mid­dag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldief­stal

  Het team winkeldiefstallen van de politie Antwerpen merkte zaterdag een verdachte man op tijdens hun toezicht op de Meir. De inspecteurs zagen hoe de man in een kledingzaak een jas in zijn rugzak en verliet de winkel zonder te betalen. De politie pakte de 28-jarige man en kwam tot de vaststelling dat hij al flink aan de slag was geweest want er zaten nog gestolen producten in zijn rugzak. Alles samen ging het om een buit van meer dan 300 euro. Hij had ook nog een kniptang op zak.