Volledig scherm
Het Eilandje in Antwerpen. © Henderyckx Aerial photography

OPINIE. Antwerpen wordt geen ‘rijkemensenstad’

Fons Duchateau en Annick De Ridder zijn allebei schepen voor N-VA in Antwerpen.

“Wonen in een stad als Antwerpen is binnenkort enkel nog weggelegd voor rijke mensen” beweert stadssocioloog Eric Corijn in onze krant. Als bevoegde schepenen willen we graag enkele kanttekeningen maken bij deze toch wel zeer vreemde stelling.

De puntjes op de i. Hoe dicht staat Antwerpen bij de omschrijving ‘rijkemensenstad’? Op basis van hetgemiddeld inkomen van de bewoners, kan je niet anders dan besluiten dat Eric Corijn de bal compleet mis slaat. In Antwerpen bedraagt dat gemiddeld inkomen 15.700 euro. In Gent is dat 18.235 euro, In Brugge 19.900 euro, in Hasselt en Leuven ligt dat rond de 20.200 euro.Antwerpen bengelt dus onderaan in die rangschikking. We doen uiteraard inspanningen om meer Antwerpenaren aan een job te helpen en de gemiddelde Antwerpenaar welvarender te maken.

Maar voorlopig heeft de Antwerpenaar het niet breed en het beleid houdt daar ook rekening mee. We zijn één van de weinige steden en gemeenten die het door Vlaanderen gevraagde aantal sociale woningen gerealiseerd heeft. Deze legislatuur doen we daar nog eens 5000 nieuwe of vernieuwde sociale woningen bovenop. We experimenteren ook met koopwoningenwaarbij de grond eigendom van de stad blijft en alleen de stenen worden aangekocht. Dit doet de prijs tot 30 procent dalen. En met formules met lagere huurprijzenvoor kwalitatieve woningen.

De strijd tegen te dure woningen wordt ook gevoerd door een beleid dat anticipeert op de stijgende vraag. We blijven de vraag consequent voor met voldoende aanbod. Tegen 2035 verwacht de stad 37.991 inwoners extra of 13.662 gezinnen. Tegen datzelfde jaar zullen er 19.369 extra woningen voorzien zijn. Dit betekent dat het aanbod een stuk sneller zal stijgen dan de vraag, wat ongetwijfeld een effect zal hebben op de prijzen.

We voorzien niet alleen meer woningen. We voorzien ze ook op maat van de Antwerpenaar. Als stadsbestuur vinden we dat elk type bewoner in onze stad een geschikte woning moet kunnen vinden die beantwoordt aan zijn behoefte en levensfase. Van studentenkot, naar gezinswoning tot serviceflat. Antwerpenaar ben je een leven lang. Onze stadsplanning volgt de demografische evolutie van de stad. Op die manier willen we als stad de welstandsvlucht stoppen en meer jonge mensen aantrekken. Eén van de instrumenten daarvoor is het waken over minimale oppervlaktes voor woningen en appartementen. Want tegenover steeds kleiner, plaatsen wij ook steeds creatiever. Zo geven we ontwikkelaars de mogelijkheid om af te wijken van de normen door bijvoorbeeld gemeenschappelijke ruimtes te voorzien. We laten ontwikkelaars vandaag ook mee werken en betalen aan de stedelijke ontwikkeling en betaalbaar wonen. We doen beroep op hen voor het realiseren van een parkje en een crèche. Een vorm van sociale verantwoordelijkheid die in het verleden nooit gevraagd werd.

Met andere woorden, we houden tweeverdieners in de stad en ondersteunen minder kapitaalkrachtigen. Een aanpak waarvoor we trouwens felicitaties kregen van de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Voor ons is levenskwaliteit bevorderen, dé opdracht van het stadsbestuur. En dat is net iets complexer dan mensen stockeren.

Volledig scherm
Annick De Ridder. © BELGA
Volledig scherm
Fons Duchateau. © BELGA
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. VIDEO. Omdat we allemaal gezien mogen worden. Eerste editie bodypositivity catwalk toont menselijk lichaam in al haar facetten

  VIDEO. Omdat we allemaal gezien mogen worden. Eerste editie bodypositi­vi­ty catwalk toont menselijk lichaam in al haar facetten

  New York, Londen, Parijs en Milaan. Het zijn maar enkele steden die Antwerpen voor gingen maar nu heeft ook de Scheldestad haar eerste bodypositivity catwalk beet. Vijftig mensen, geen modellen, paradeerden op de catwalk op de Meir in lingerie. Ieder zoals hij is: dun, dik, breed of smal, groot of klein. Het doel van VZW Model Events is aantonen dat iedereen mooi is zoals hij of zij is in een wereld die toch nog altijd gedomineerd wordt door het perfecte maatje.
 2. Dronken fietser valt en steelt heuptas van vrouw die hem probeert te helpen

  Dronken fietser valt en steelt heuptas van vrouw die hem probeert te helpen

  Vrijdagnacht werd De politie werd vrijdagnacht richting de Koepoortbrug gevraagd omdat een gevallen fietser agressief werd tegen omstaanders die hem wilden helpen. De man keerde zich ook tegen de politie toen die hem wilden aanspreken. Hij vertoonde tekenen van alcoholintoxicatie, maar weigerde een ademtest af te leggen. In de fietszakken van de man vond de politie inbrekersmateriaal. Bovendien werden de inspecteurs aangesproken door een vrouw die verklaarde dat haar heuptas door de man was gestolen. Ook dat bleek te kloppen. De agressieve man werd gearresteerd en werd na een nachtje ontnuchtering verhoord.
 3. CEO Antwerpse Haven Jacques Vandermeiren: “Ik droom van een nieuwe Antwerpse Gouden Eeuw”

  CEO Antwerpse Haven Jacques Vandermei­ren: “Ik droom van een nieuwe Antwerpse Gouden Eeuw”

  Een interview met CEO van het Antwerpse Havenbedrijf Jacques Vandermeiren zou normaal gezien over diezelfde haven gaan. Maar als we dat niet doen? Waarover praat je dan? Over heel veel zo blijkt. Over liever een berg op rijden dan af, over nadenken over het leven met een vers gevangen vis van vijf kilo en de kunst van het nietsdoen. Maar ook met een kritische blik op de stad waar hij geboren en getogen is.