Volledig scherm
Het Eilandje in Antwerpen. © Henderyckx Aerial photography

OPINIE. Antwerpen wordt geen ‘rijkemensenstad’

Fons Duchateau en Annick De Ridder zijn allebei schepen voor N-VA in Antwerpen.

“Wonen in een stad als Antwerpen is binnenkort enkel nog weggelegd voor rijke mensen” beweert stadssocioloog Eric Corijn in onze krant. Als bevoegde schepenen willen we graag enkele kanttekeningen maken bij deze toch wel zeer vreemde stelling.

De puntjes op de i. Hoe dicht staat Antwerpen bij de omschrijving ‘rijkemensenstad’? Op basis van hetgemiddeld inkomen van de bewoners, kan je niet anders dan besluiten dat Eric Corijn de bal compleet mis slaat. In Antwerpen bedraagt dat gemiddeld inkomen 15.700 euro. In Gent is dat 18.235 euro, In Brugge 19.900 euro, in Hasselt en Leuven ligt dat rond de 20.200 euro.Antwerpen bengelt dus onderaan in die rangschikking. We doen uiteraard inspanningen om meer Antwerpenaren aan een job te helpen en de gemiddelde Antwerpenaar welvarender te maken.

Maar voorlopig heeft de Antwerpenaar het niet breed en het beleid houdt daar ook rekening mee. We zijn één van de weinige steden en gemeenten die het door Vlaanderen gevraagde aantal sociale woningen gerealiseerd heeft. Deze legislatuur doen we daar nog eens 5000 nieuwe of vernieuwde sociale woningen bovenop. We experimenteren ook met koopwoningenwaarbij de grond eigendom van de stad blijft en alleen de stenen worden aangekocht. Dit doet de prijs tot 30 procent dalen. En met formules met lagere huurprijzenvoor kwalitatieve woningen.

De strijd tegen te dure woningen wordt ook gevoerd door een beleid dat anticipeert op de stijgende vraag. We blijven de vraag consequent voor met voldoende aanbod. Tegen 2035 verwacht de stad 37.991 inwoners extra of 13.662 gezinnen. Tegen datzelfde jaar zullen er 19.369 extra woningen voorzien zijn. Dit betekent dat het aanbod een stuk sneller zal stijgen dan de vraag, wat ongetwijfeld een effect zal hebben op de prijzen.

We voorzien niet alleen meer woningen. We voorzien ze ook op maat van de Antwerpenaar. Als stadsbestuur vinden we dat elk type bewoner in onze stad een geschikte woning moet kunnen vinden die beantwoordt aan zijn behoefte en levensfase. Van studentenkot, naar gezinswoning tot serviceflat. Antwerpenaar ben je een leven lang. Onze stadsplanning volgt de demografische evolutie van de stad. Op die manier willen we als stad de welstandsvlucht stoppen en meer jonge mensen aantrekken. Eén van de instrumenten daarvoor is het waken over minimale oppervlaktes voor woningen en appartementen. Want tegenover steeds kleiner, plaatsen wij ook steeds creatiever. Zo geven we ontwikkelaars de mogelijkheid om af te wijken van de normen door bijvoorbeeld gemeenschappelijke ruimtes te voorzien. We laten ontwikkelaars vandaag ook mee werken en betalen aan de stedelijke ontwikkeling en betaalbaar wonen. We doen beroep op hen voor het realiseren van een parkje en een crèche. Een vorm van sociale verantwoordelijkheid die in het verleden nooit gevraagd werd.

Met andere woorden, we houden tweeverdieners in de stad en ondersteunen minder kapitaalkrachtigen. Een aanpak waarvoor we trouwens felicitaties kregen van de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Voor ons is levenskwaliteit bevorderen, dé opdracht van het stadsbestuur. En dat is net iets complexer dan mensen stockeren.

Volledig scherm
Annick De Ridder. © BELGA
Volledig scherm
Fons Duchateau. © BELGA
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Studenten hangen vlag met ‘sorry’ aan beeld van Jan Fabre

    Studenten hangen vlag met ‘sorry’ aan beeld van Jan Fabre

    Op de toren van kunstencampus deSingel in Antwerpen is vrijdag een tijdlang een vlag met het woord “sorry” erop bevestigd aan het beeld ‘De man die de wolken meet’ van Jan Fabre. Het gaat om een initiatief van een aantal kunststudenten van het Antwerpse conservatorium. Ze willen naar eigen zeggen in de plaats van Fabre sorry zeggen voor het grensoverschrijdend gedrag waarvan eind 2018 sprake was in een open brief van voormalige werknemers en stagiairs.