Opera Ballet Vlaanderen heeft het zorgpersoneel van het ZNA Middelheim een prachtig eerbetoon gegeven.
Volledig scherm
Opera Ballet Vlaanderen heeft het zorgpersoneel van het ZNA Middelheim een prachtig eerbetoon gegeven. © Klaas De Scheirder

Opera Ballet Vlaanderen geeft liveperformance op helikopterplatform ZNA Middelheim: “Er zijn voor de anderen is een van de verbindingstekens tussen kunst en zorg”

Opera Ballet Vlaanderen heeft het zorgpersoneel van het ZNA Middelheim een prachtig eerbetoon gegeven. Op de campus brachten Matt Foley en concertmeester Kristie Su hun creatie exit/awakening live. Opera Ballet Vlaanderen hoopt in de toekomst nog enkele performances te kunnen geven voor de zorgsector.

Uit dankbaarheid voor de zorg, brachten principal Matt Foley en concertmeester Kristie Su van Opera Ballet Vlaanderen hun creatie exit/awakening live op verschillende plaatsen in het ZNA Middelheim. Op de eerste beweging uit de Sonate voor viool van de Tsjechische componist Erwin Schulhoff lijken zij iemand te verbeelden die uit een lockdown wil breken, de hand wil reiken naar een andere, een wil persoon opzoeken, zich wil uitdrukken. Dit op de schichtige klanken van Schulhoff. Daarna brengt Kristie nog een muzikale verrassing van Johann Sebastian Bach of Eugène Ysaÿe afhankelijk van de locatie.

Eerste creatie

exit/awakening is de eerste creatie van Opera Ballet Vlaanderen voor het alternatieve seizoen Verbeelding Leeft: een seizoen in afwachting dat onze theaters opnieuw voluit open kunnen gaan. exit/awakening werd eerder gefilmd.

“Er zijn voor de anderen is een van de verbindingstekens tussen kunst en de zorg”, zegt artistiek directeur ballet Sidi Larbi Cherkaoui. “Op dit moment kunnen wij als cultuurhuis die rol niet ten volle opnemen en daar hebben we het best lastig mee, want we willen niets liever dan mensen figuurlijk omhelzen met onze muziek en dans. Daarnaast past ook een vorm van nederigheid tegenover het enorme werk dat in onze ziekenhuizen en zorginstellingen werd en wordt geleverd. Niet enkel in tijden van crisis maar constant. Dit is een kleine geste van dank en van hoop.”

Opera Ballet Vlaanderen heeft het zorgpersoneel van het ZNA Middelheim een prachtig eerbetoon gegeven.
Volledig scherm
Opera Ballet Vlaanderen heeft het zorgpersoneel van het ZNA Middelheim een prachtig eerbetoon gegeven. © Klaas De Scheirder
Matt Foley tijdens zijn performance
Volledig scherm
Matt Foley tijdens zijn performance © Klaas De Scheirder
Matt Foley werd begeleid door violist Kristie Su.
Volledig scherm
Matt Foley werd begeleid door violist Kristie Su. © Klaas De Scheirder
  1. “Als dealer een paar duizend euro per week verdienen? Dan is de keuze voor zo’n Marokkaanse jongen snel gemaakt”
    PREMIUM

    “Als dealer een paar duizend euro per week verdienen? Dan is de keuze voor zo’n Marokkaan­se jongen snel gemaakt”

    “De Nederlanders zijn de “bad guys” in mijn boek. Door hun uit de hand gelopen gedoogbeleid zit Antwerpen nu met vooral Marokkaanse drugsbendes opgezadeld. Nederland was zo naïef te denken dat alleen de hippies op hun balkon wietplantjes zouden kweken. De drugssyndicaten zijn in het gat van het gedoogbeleid gesprongen en hebben Antwerpse clans meegetrokken.” Tot die conclusie komt de Nederlandse antropoloog Teun Voeten na twee jaar onderzoek. Zijn boek “Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlandse drugssyndicaten” is vandaag voorgesteld.