De Schelde is minder vervuild dan vroeger, maar je eet beter nog geen vis die uit de Schelde komt.
Volledig scherm
PREMIUM
De Schelde is minder vervuild dan vroeger, maar je eet beter nog geen vis die uit de Schelde komt. © BELGA

Ook in de Schelde te veel PFOS, maar hoe vuil is het water nu echt? “Meer vis dan vroeger, maar je eet die maar beter niet”

AntwerpenOok in de Schelde wordt de norm voor PFOS overschreden. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zijn er 26 bedrijven die water in de Schelde lozen dat PFAS bevat, de verzamelnaam van de chemicaliën waartoe PFOS behoort. Essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, weerlegt dat en betreurt “ten zeerste de foutieve informatie die hierover is verspreid”. PFOS of niet: hoe vuil is de Schelde nu echt? “Als je iedere dag vis uit de Schelde zou eten, zou je gezondheidsproblemen kunnen krijgen, vooral op hormonaal vlak.”

  1. Collectief Tegen Deelsteps hekelt rondslingerende steps in Antwerpen, stadsbestuur belooft nieuwe maatregelen
    PREMIUM
    Antwerpen

    Collectief Tegen Deelsteps hekelt rondslinge­ren­de steps in Antwerpen, stadsbe­stuur belooft nieuwe maatrege­len

    Wat begon als een ludieke chatgroep tussen vrienden, is ondertussen een Instagrampagina met meer dan 1.000 volgers geworden: Collectief Tegen Deelsteps post foto’s van steps op de meest ondenkbare plaatsen, een ergernis voor nogal wat Antwerpenaren. Vooral het wildparkeren van de deelsteps stoot hen tegen de borst. Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) erkent het probleem, en zegt dat er binnenkort nieuwe maatregelen komen tegen rondslingerende deelsteps.