De Schelde is minder vervuild dan vroeger, maar je eet beter nog geen vis die uit de Schelde komt.
Volledig scherm
PREMIUM
De Schelde is minder vervuild dan vroeger, maar je eet beter nog geen vis die uit de Schelde komt. © BELGA

Ook in de Schelde te veel PFOS, maar hoe vuil is het water nu echt? “Meer vis dan vroeger, maar je eet die maar beter niet”

AntwerpenOok in de Schelde wordt de norm voor PFOS overschreden. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zijn er 26 bedrijven die water in de Schelde lozen dat PFAS bevat, de verzamelnaam van de chemicaliën waartoe PFOS behoort. Essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, weerlegt dat en betreurt “ten zeerste de foutieve informatie die hierover is verspreid”. PFOS of niet: hoe vuil is de Schelde nu echt? “Als je iedere dag vis uit de Schelde zou eten, zou je gezondheidsproblemen kunnen krijgen, vooral op hormonaal vlak.”

  1. “Zulke tactieken zijn enkel voor losers”: man die ex belaagde en afperste voor 300.000 euro riskeert 2 jaar cel
    PREMIUM
    Antwerpen

    “Zulke tactieken zijn enkel voor losers”: man die ex belaagde en afperste voor 300.000 euro riskeert 2 jaar cel

    Beklaagde Peter V. (55) reageerde niet al te best toen zijn relatie met Magdalena op de klippen liep. Hij begon haar te stalken en stuurde honderden berichten waarin hij dreigde haar te verkrachten en vermoorden. Hij probeerde haar ook te laten ontslaan. De procureur kon er alvast niet lachen. “Dat is het laagste van het laagste. Enkel losers gebruiken zulke tactieken.”