De aanwezigheid van de goudfabriek zorgt al jaren voor ophef, onder meer bij een deel van de joodse gemeenschap.
Volledig scherm
PREMIUM
De aanwezigheid van de goudfabriek zorgt al jaren voor ophef, onder meer bij een deel van de joodse gemeenschap. © Tessa Kraan

Omstreden Antwerpse goudfabriek naar de rechter na flyeractie Groen: “Pamflet bevat foute info”

AntwerpenHet zit er bovenarms op tussen de Antwerpse goudraffinaderij Value Trading en de partij Groen. De goudfabriek stapt naar de rechtbank tegen flyers die werden verspreid door de Antwerpse afdeling van Groen. In die flyers wordt opgeroepen om een bezwaarschrift in te dienen tegen de nieuwe aanvraag van Value Trading voor een verlenging van zijn omgevingsvergunning. Value Trading beweert dat de documenten foutieve informatie bevatten.

 1. Joodse gemeenschap en scholen bidden voor vertrek omstreden goudfabriek: “Driemaal per dag moet ons dochtertje aan de aerosol met cortisone, maar volgens de dokters heeft ze geen astma”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Joodse gemeen­schap en scholen bidden voor vertrek omstreden goudfa­briek: “Driemaal per dag moet ons dochtertje aan de aerosol met cortisone, maar volgens de dokters heeft ze geen astma”

  Een 600-tal kinderen uit vier joodse scholen hebben donderdag samen gebeden voor een snel vertrek van de omstreden goudsmelterij Value Trading in de stationsbuurt. “Help ons om gezond te leven”, las een van de spandoeken. De Joodse gemeenschap blijft erbij dat er een directe link is met een hoog aantal kankerdoden in de wijk.
 2. Provincie legt goudfabriek Value Trading voorwaarden op voor vergunning van drie jaar: “Binnen de maand verhuisplan opstellen”
  Antwerpen

  Provincie legt goudfa­briek Value Trading voorwaar­den op voor vergunning van drie jaar: “Binnen de maand verhuis­plan opstellen”

  Maximaal drie jaar: zo lang mag goudraffinaderij Value Trading nog op zijn huidige plek in de Antwerpse stationsbuurt blijven. De provincie koppelt aan de toegekende omgevingsvergunning nog een voorwaarde: binnen de maand moet het bedrijf de deputatie een plan bezorgen voor een verhuis of voor het stopzetten van alle activiteiten. Value Trading wenste vrijdag niet te reageren.