Volledig scherm
Illustratiebeeld © Getty Images/iStockphoto

Nieuwe demowoning moet Antwerpenaar ongezonde woon- en leefsituaties doen herkennen

Antwerpen opent een nieuwe demowoning waar bezoekers geconfronteerd worden met een aantal ongezonde woon- en leefsituaties. Het doel is Antwerpenaars leren hoe ze zelf een gezonde woonomgeving kunnen creëren. 

Op maandag 2 maart opent de nieuwe demowoning Gezond (t)Huis in een gebouw van Woonhaven aan de Keistraat 14 in Antwerpen. Tijdens een laagdrempelige en interactieve rondleiding leren bezoekers hoe ze ongezonde situaties zoals CO, schimmel en vocht kunnen herkennen en vermijden. Ze krijgen ook tips om hun eigen leefomgeving gezond te maken met kleine aanpassingen die ze zelf kunnen uitvoeren. Vrijwilligers die eerst een opleiding volgden, geven de rondleidingen.

De demowoning richt zich voornamelijk tot senioren, huishoudens met een laag inkomen en alleenstaande jongeren. Het project is een samenwerking tussen de stad Antwerpen, Woonhaven, Vormingplus en Logo Antwerpen. Antwerpse organisaties kunnen groepen inschrijven voor een rondleiding. Dat kan vanaf maandag 27 januari via www.antwerpen.be/gezondheid.

 1. VIDEO. Honden genieten van filmavond in De Studio: “Hond Mila is tien geworden en dit is haar cadeau”

  VIDEO. Honden genieten van filmavond in De Studio: “Hond Mila is tien geworden en dit is haar cadeau”

  Geen chips, popcorn of frisdrank maar hondenbrokken en hondenbier, dekentjes en zakjes voor als er een ongelukje zou gebeuren. De Studio was zondagmiddag helemaal klaar voor heel bijzondere bezoekers te verwelkomen in hun cinemazaal. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het cultuurhuis waren honden welkom om samen met hun baasje een film te kijken. De reactie was enorm: in een mum van tijd waren alle plekken uitverkocht.
 2. Vier inbraken op één week tijd en vier keer dezelfde dader en twee keer op enkele uren tijd: “Je zou er toch moedeloos van worden, niet ?”
  PREMIUM

  Vier inbraken op één week tijd en vier keer dezelfde dader en twee keer op enkele uren tijd: “Je zou er toch moedeloos van worden, niet ?”

  Han Vandenbroeke en Kristien Uytterhoeven van café De Vryheyt aan de Troonplaats in Antwerpen kregen de afgelopen week vier (!) keer een inbreker over de vloer. Maar het wordt nog frappanter: het ging vier keer om dezelfde dader die overigens in het verleden ook al drie keer langskwam. Om er nog een schepje bovenop te doen: de laatste twee feiten werden allebei zondagnacht gepleegd. Han plaatste beelden van de bewakingscamera op sociale media. “Mag niet, dat weet ik, maar ik word er moedeloos van.”
 3. Dronken bestuurder (36) opgepakt na vluchtmisdrijf

  Dronken bestuurder (36) opgepakt na vluchtmis­drijf

  Een 19-jarige man is zaterdagnacht lichtgewond geraakt bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf in de Carnotstraat. De wagen waarin het slachtoffer zat, werd in de flank aangereden nadat ze linksaf wilden slaan in de Ommeganckstraat. Het voertuig dat de crash veroorzaakte, reed na het ongeval gewoon verder via de Turnhoutsebaan. Een patrouilleploeg merkte kort nadien een voertuig op dat over de Ring zwalpte en zwaar beschadigd was. Ter hoogte van de afrit Berchem werd de bestuurder aan de kant gezet voor een controle. Al snel werd duidelijk dat het om de wagen ging die na het ongeval op de vlucht was gegaan. De bestuurder legde een positieve ademtest af en zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken voor 15 dagen. De man (36) had zoveel gedronken dat hij meteen gearresteerd werd voor dronkenschap. Hij zal zich na ontnuchtering moeten verantwoorden voor het vluchtmisdrijf.
 1. Hele reeks verkeersinbreuken tijdens controleactie

  Hele reeks verkeersin­breu­ken tijdens controleac­tie

  De politie heeft zaterdag een verkeerscontrole gehouden in de omgeving van de Kaaien. Vijf bestuurders testten daarbij positief op het gebruik van drugs en hun rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen. Drie andere bestuurders verloren hun rijbewijs door overmatige alcoholconsumptie. Daarnaast negeerden elf bestuurders een verbodsbord en negen foutparkeerders werden ook op de bon geslingerd. Eén fietser reed door het rood en kreeg een boete. Ook een automobilist negeerde een rood licht en werd beboet.
 2. Geseinde man opgepakt tijdens controleactie

  Geseinde man opgepakt tijdens controleac­tie

  Het wijkondersteuningsteam regio Centrum van de Lokale Politie Antwerpen merkte zaterdag tijdens een controleactie een verdachte man op. De inspecteurs spraken de man aan, maar die stak te straat over en probeerde de agenten te ontlopen. De agenten besloten de man aan een controle te onderwerpen en stelden vast dat hij geseind stond voor een diefstal met geweld, waarbij een slachtoffer verschillende stampen tegen het hoofd moest incasseren en heel wat geld gestolen werd. De man (31) was bovendien ook nog bekend voor heel wat andere feiten van zware diefstal. Hij is voorgeleid bij de onderzoeksrechter.