Volledig scherm
Het nieuwe tractiestation. © Klaas De Scheirder

Nieuw tractiestation naast Havenhuis is klaar

Het nieuwe tractiestation aan de Straatsburgbrug naast het nieuwe Havenhuis is klaar. In dat station wordt de hoogspanning van 15.000 volt omgezet in gelijkspanning van 600 volt dat bruikbaar is voor de tram. Je kan een tractiestation vergelijken met een zekeringkast bij jou thuis. Wanneer het overbelast wordt of er ontstaat kortsluiting, zorgt het ervoor dat de stroom uitvalt. 

Het nieuwe tractiestation is zo gebouwd dat je er als bezoeker bovenop kan. Van daar heb je een 360 graden zicht en kijk je bijvoorbeeld uit op het Havenhuis. Op het dak is een soort groen terras aangelegd. 

Op het Antwerpse tramnet zijn er zo’n 36 tractie­sta­tions. Voor de Noorder­lijn bouwden ze er vier: Bataviastraat, Luchtbal, Tjalks­traat en Straats­burg­brug. Die laatste drie zijn architec­tu­rale pareltjes.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerpse gemeenteraad keurt eigen ‘loonsopslag’ goed: zitpenningen stijgen met 42 procent

    Antwerpse gemeente­raad keurt eigen ‘loonsop­slag’ goed: zitpennin­gen stijgen met 42 procent

    De Antwerpse gemeenteraad heeft maandagavond de verhoging van de zitpenningen goedgekeurd. Zowel de meerderheid (N-VA, sp.a en Open vld) als Vlaams Belang stemden voor. Per zitting krijgen de gemeenteraadsleden vanaf nu 213 euro in plaats van 150 euro, een verhoging van 42 procent. “Gegraai”, zegt de oppositie. “Niet meer dan een indexering", volgens de meerderheid en Vlaams Belang.
  2. De leukste tips voor het weekend

    De leukste tips voor het weekend

    De perfecte jurk en de juiste locatie vinden, de gastenlijst opstellen en de ideale muzikant of swingende band uitkiezen: er komt heel wat kijken bij het plannen van de perfecte trouwdag. Gelukkig maakt de moderne trouwbeurs I Do I Do het leven van toekomstige bruiden en bruidegoms makkelijker. Twee keer per jaar brengen organisatoren Eva Crauwels en Katrien Van den Bleeken 50 op-en-top Belgische standhouders samen in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Op zondag 13 oktober vindt de volgende editie plaats en daarbij vormt duurzaamheid de groene draad.