Volledig scherm
Het nieuwe tractiestation. © Klaas De Scheirder

Nieuw tractiestation naast Havenhuis is klaar

Het nieuwe tractiestation aan de Straatsburgbrug naast het nieuwe Havenhuis is klaar. In dat station wordt de hoogspanning van 15.000 volt omgezet in gelijkspanning van 600 volt dat bruikbaar is voor de tram. Je kan een tractiestation vergelijken met een zekeringkast bij jou thuis. Wanneer het overbelast wordt of er ontstaat kortsluiting, zorgt het ervoor dat de stroom uitvalt. 

Het nieuwe tractiestation is zo gebouwd dat je er als bezoeker bovenop kan. Van daar heb je een 360 graden zicht en kijk je bijvoorbeeld uit op het Havenhuis. Op het dak is een soort groen terras aangelegd. 

Op het Antwerpse tramnet zijn er zo’n 36 tractie­sta­tions. Voor de Noorder­lijn bouwden ze er vier: Bataviastraat, Luchtbal, Tjalks­traat en Straats­burg­brug. Die laatste drie zijn architec­tu­rale pareltjes.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Toch geen daad van vandalisme: verdwenen straatnaamborden ‘Jodenstraat’ verwijderd voor gevelrenovatie

    Toch geen daad van vandalisme: verdwenen straatnaam­bor­den ‘Joden­straat’ verwijderd voor gevelreno­va­tie

    De verwijderde straatnaamboorden van de Jodenstraat aan de Wapper zijn dan toch geen daad van vandalisme. Meer dan waarschijnlijk werden de bordjes onlangs verwijderd toen de gevel werd gerenoveerd. “Het verdwijnen van de bordjes is me al in het najaar van 2018 opgevallen, ik heb toen onmiddellijk de diensten gevraagd dit te onderzoeken. Ik ben blij dat hier geen misverstand over kan groeien en dat de straatnaambordjes netjes weer terughangen”, vertelt districtsschepen Straatbeeld Samuel Markowitz. Sinds deze middag zijn de naamborden opnieuw aan de gevel bevestigd.
  2. Jongeman (19) op elektrische step lichtgewond na knal tegen wagen

    Jongeman (19) op elektri­sche step lichtge­wond na knal tegen wagen

    In de Abdijstraat op het Kiel vond donderdagavond een aanrijding plaats tussen een auto en een negentienjarige man op een elektrische step. De man op de step reed richting Sint-Bernardsesteenweg. Ter hoogte van het kruispunt met de Zandvlietstraat botste hij op een wagen die in de richting van de De Bosschaertstraat reed. De 74-jarige bestuurder van de wagen had voorrang van rechts en had de man op de step niet opgemerkt, omdat deze aan de linkerkant van de rijbaan reed. Deze ging er verkeerdelijk van uit dat hij zich op een voorrangsweg bevond. De wagen was stevig geblutst maar wel nog rijvaardig, de step was helemaal kapot. De jongeman raakte slechts lichtgewond bij de aanrijding.