Volledig scherm
Een kandidaat, Ali El Marchouh, legt een van de testen af. © RV

Nieuw soort jobdag moet kortgeschoolde anderstaligen sneller aan werk helpen

Anderstaligen hebben het vaak moeilijk om hun talenten te tonen bij klassieke jobgesprekken. Maar nu is er in Antwerpen een nieuwe methode ontwikkeld die donderdag voor het eerst werd beproefd op een jobdag bij VDAB. Door 14 vaardigheden en talenten te testen, verhoogt de kans van de werkzoekenden om een geschikte baan te vinden.

Uitzendkantoor ASAP en Samenlevingsopbouw Antwerpen verwachten veel van de nieuwe ‘ACT’-methode (‘Actief Competentie Toetsen’). Dertien kortgeschoolde anderstaligen daagden op voor de eerste van zes jobdagen. “In onze provincie zijn er circa 10.000 werkzoekenden die geen of weinig Nederlands spreken”, vertelt Veerle Van Damme (VDAB). “Een groot deel woont in de stad. We weten dat ze vooral op de werkvloer Nederlands zullen leren. Daar moet je dus in investeren.”

De meeste vacatures voor kortgeschoolden vind je onder meer in de schoonmaaksector, de horeca, bij callcenters, in het transport (chauffeurs) en de (wegen)bouw.

Rollenspelen

Mario Siahaan, office manager van ASAP, legt uit waarop de kandidaten zoal worden getest. “Dat gaat van planning en organisatie, over zelfstandig werken en time management tot ruimtelijk inzicht. Zo zijn er rollenspelen, moeten ze een IKEA-kastje in elkaar steken of dozen stapelen.”

Morlai Bangura (52) is nerveus. “Dat ik geen vaste job vind na 18 jaar in België, bezorgt me veel stress”, zegt de sympathieke man die in Sierra Leone opgroeide en in Antwerpen een gezin met drie kinderen heeft. “Ik heb al als schoonmaker in de Zoo gewerkt, in de tuinbouw gestaan. De testen lopen wel goed, gelukkig.” 

De VDAB wil de jobdagen met de nieuwe methode verder uitrollen als de eerste zes edities een succes worden.

Volledig scherm
Ook snel en juist kartonnen dozen in elkaar vouwen? was een van de proeven donderdag bij VDAB; © RV
 1. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 2. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 3. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.