"Lezen maakt onze inwoners tot geletterde, lees- en taalvaardige burgers en draagt bij tot een stad waar mensen zich thuis voelen en waar verbondenheid en wederzijds respect heerst", zegt schepen Ait Daoud
Volledig scherm
"Lezen maakt onze inwoners tot geletterde, lees- en taalvaardige burgers en draagt bij tot een stad waar mensen zich thuis voelen en waar verbondenheid en wederzijds respect heerst", zegt schepen Ait Daoud © Benoit De Freine

Nieuw online platform moet Antwerpenaars gemakkelijker naar boek doen grijpen

De stad en de literaire sector lanceren samen een online platform waar alle Antwerpse boekenliefhebbers terechtkunnen voor lectuurtips, leuke leesplekken, evenementen en heel wat andere inspiratie. “Met deze gloednieuwe digitale uitvalsbasis stimuleren we onze inwoners om te gaan lezen en laten we ze op een laagdrempelige manier kennis maken met boeken, tips, inspiratie en evenementen.”

De literaire sector in Antwerpen bundelt de krachten om boeken en lezen in de kijker te zetten. Daartoe liet ze een nieuw instrument ontwikkelen, waarop zich een online gemeenschap van lezers kan vormen. Alle Antwerpse boekenliefhebbers krijgen met Antwerpen Leest een digitale uitvalsbasis. Iedereen kan er terecht voor lectuurtips, leuke leesplekken, evenementen en heel wat andere inspiratie. Antwerpen Leest is ook verbonden met de Uitdatabank, zodat alle (literaire) activiteiten met de hashtag #antwerpenleest er automatisch verzameld worden. Verder is er ruimte voor langere artikels, zoals een verslag van een geslaagd evenement, een interview met een auteur of een meer thematisch stuk.

“Boeken en literatuur dragen bij tot emancipatie, competentieontwikkeling, cultuurparticipatie en leesplezier. Lezen maakt onze inwoners tot geletterde, lees- en taalvaardige burgers en draagt bij tot een stad waar mensen zich thuis voelen en waar verbondenheid en wederzijds respect heerst. Met deze gloednieuwe digitale uitvalsbasis stimuleren we onze inwoners om te gaan lezen en laten we ze op een laagdrempelige manier kennis maken met boeken, tips, inspiratie en evenementen”, stelt schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud.

Lancering op 21 februari

De zoektocht naar Stadslezers start op vrijdag 21 februari. Dan wordt de landingspagina op www.antwerpenleest.be gelanceerd en kan iedereen zich engageren om leestips te delen, zodat de Antwerpse online leesgemeenschap kan beginnen groeien.

 1. Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”
  PREMIUM

  Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”

  Nog nét op tijd verhuisde Tatyana Beloy (35), zwanger van haar eerste kindje, met haar vriend en pluszoontje naar een huis met tuin in de Antwerpse rand. Ondanks de coronacrisis probeert ze de negativiteit uit haar leven te weren: “Tijd is rijkdom, nu is het moment om te onthaasten en dingen te doen die je altijd al wilde doen.” Het overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.
 2. “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 1. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.
 2. Fitness FitalityClubs biedt online trainingsplatform
aan voor zorgverleners

  Fitness Fitality­Clubs biedt online trainingsplatform aan voor zorgverle­ners

  De vijf Antwerpse FitalityClubs bieden vanaf maandag 6 april hun gezamenlijke trainingsplatform FitalityClubs Online Community (FOC) gratis aan voor alle zorg- en hulpverleners, ongeacht of ze lid zijn van een van deze clubs, en dit voor de volledige duur van de coronacrisis. Wie werkzaam is in de zorg, kan een toelatingsverzoek sturen naar de gesloten Facebookgroep FitalityClubs Online Community met het begeleidende bericht “Ik ben zorgverlener”.