Volledig scherm
Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad © BJS

Net tijdens graffiti-evenement bekladden vandalen 60 gevels met graffiti in Antwerpse wijk

De Antwerpse politie is op zoek naar twee vandalen die in de hippe wijk Zurenborg 60 gevels met graffiti hebben beklad. De organisatie van Meeting of Styles, het prestigieuze graffiti-evenement dat dit weekend in de buurt werd gehouden, reageert geschokt op de vandalenstreek en distantieert zich. “We lijden enorme imagoschade en vrezen nu zelfs voor het voortbestaan van ons evenement.”

“Al meer dan vijftig jaar woon ik in de Velodroomstraat en nog nooit zag ik hier vernielingen van deze omvang”, zucht een oudere buurtbewoner. “Dit is puur vandalisme. Waar is het respect voor andermans eigendom gebleven? Ik hoop dat de daders snel worden gevat en moeten opdraaien voor de kosten.”

Volledig scherm
Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad © BJS

Hét gespreksonderwerp in de Antwerpse Zurenborgwijk is maandagochtend nog steeds het graffitispoor dat vandalen in de nacht van zaterdag op zondag door de buurt trokken. “Op basis van de tags en/of tekeningen kon een traject worden uitgetekend dat aan Berchem Station begon”, weet politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Vandaaruit ging het via de Pretoriastraat en de Krugerstraat naar de Plantin en Moretuslei. Er werd graffiti in verschillende kleuren (wit, zwart, groen, rood, roze...) achtergelaten op gevels, deuren, werfafsluitingen… Zeker 60 panden werden het slachtoffer van de ‘kunstenaars’.”

Nadat zondagochtend de eerste meldingen binnenliepen, begon de politie meteen een onderzoek. “Daarbij worden camerabeelden uit de buurt gebruikt. Er komen twee verdachten in beeld, die nog moeten geïdentificeerd worden”, aldus Bruyns.

Toeval of niet, in de Krugerstraat vond afgelopen weekend het befaamde graffiti-evenement Meeting of Styles (in 2003 mee op poten werd gezet door acteur Matthias Schoenaerts) plaats. Meer dan 100 graffitiartiesten kwamen er samen om zo’n vier vierkante kilometer muur te herwerken tot kunst.

“Wij zijn gechoqueerd door het vandalisme”, reageert medeorganisator Arno Van den Veyver. “We organiseren Meeting of Styles met de bedoeling om graffiti juist van de straat te halen. Street art is doorheen de jaren uitgegroeid tot een volwaardige kunstvorm en dat hebben we dit weekend bewezen. Van over de hele wereld komen mensen hier prachtige werken bewonderen. En nu blijkt dat idioten nét dit weekend de hele wijk hebben besmeurd. We lijden enorme imagoschade en vrezen zelfs voor het voortbestaan van ons evenement.”

Volledig scherm
“Wij zijn gechoqueerd door het vandalisme”, reageert Arno Van de Veyver, medeorganisator van het befaamde graffiti-evenement Meeting of Styles. © BJS

Naar wie er achter de vandalenstreken zit, heeft Van den Veyver het raden. “De link met Meeting of Styles werd gelegd. Totaal onterecht: we hebben écht geen idee wie hiervoor verantwoordelijk is. We werken nauw samen met de politie in de hoop de daders snel te vatten. Omdat de hoogtewerkers die we hadden gehuurd ook zijn besmeurd, gaan we zelf klacht indienen.”

Gedupeerden kunnen de graffiti kosteloos laten verwijderen door het graffititeam van de stad Antwerpen. Clarisse en haar collega hadden maandag al hun handen vol. “Om één tag te verwijderen zijn we ongeveer een halfuur zoet”, zegt Clarisse. “We hebben er nu al enkele achter de rug en zijn nog zeker tot volgende week bezig om alles weg te krijgen. Wanneer de graffiti is aangebracht op garagepoorten of rolluiken gebruiken we speciale chemische doekjes. Is de verf aangebracht op een gevel, moeten we zandstralen.”

Volledig scherm
Clarisse van het Antwerpse graffititeam heeft haar handen vol met het verwijderen van de tags. © BJS
Volledig scherm
Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad © BJS
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Achter de schermen van Cultuurmarkt heerst financiële ongerustheid: Fakkeltheater vreest wegvallen subsidies

  Achter de schermen van Cultuur­markt heerst financiële ongerust­heid: Fakkelthea­ter vreest wegvallen subsidies

  Duizenden bezoekers hebben hun ogen de kost gegeven op de jaarlijkse Cultuurmarkt. De hele Antwerpse binnenstad vormde het decor voor honderden cultuurhuizen die hun programma voor het komende seizoen voorstellen. Dankzij een (opnieuw) erg warme zomerdag was de sfeer erg goed. Toch is het niet alleen peis en vree. Het Fakkeltheater hoopt nog steeds opnieuw op Vlaams geld om de toekomst van het populaire theaterhuis veilig te stellen.
 2. Fietsdief (41) verstopt zich onder auto

  Fietsdief (41) verstopt zich onder auto

  Een bewoner van de Haantjeslei belde zaterdagnacht de politie omdat ze zag hoe twee mannen verschillende fietsen weghaalden uit de straat. Bij aankomst van de politie zetten beide verdachten het op een lopen. Eén van de verdachten kon in de Lemméstraat gevat worden. Hij had zich onder een auto verstopt, maar kon na een schermutseling door de inspecteurs geboeid worden. Hij verklaarde zelf dat hij te veel drugs had gebruikt en daarom geen controle had over zijn acties. Na een controle bleek de 41-jarige man nog geseind te staan ook omdat hij nog een gevangenisstraf moet uitzitten.
 3. Motorrijder zonder helm en met overdreven snelheid knalt op wagen

  Motorrij­der zonder helm en met overdreven snelheid knalt op wagen

  Op de Rijnkaai ter hoogte van de Amsterdamstraat is zaterdagnacht een man van 38 jaar zwaargewond geraakt toen hij, rijdend op een brommer, op een wagen knalde die bezig was met een parkeermanoeuvre. De man kwam zwaar ten val en bloedde hevig. Een ploeg van het politiewijkteam kon de man de eerste zorgen aanbieden door een tourniquet aan te leggen in afwachting van de medische hulpdiensten. De man bleek rond te rijden zonder helm. Volgens een getuige had hij eerder al een rood licht genegeerd en reed hij aan hoge snelheid toen hij inreed op de parkerende wagen. De man verkeerde aanvankelijk in levensgevaar, maar zijn toestand stabiliseerde in het ziekenhuis. Een bloedproef zal moeten uitwijzen of de man onder invloed was op het moment van het ongeval.