Volledig scherm
Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad © BJS

Net tijdens graffiti-evenement bekladden vandalen 60 gevels met graffiti in Antwerpse wijk

De Antwerpse politie is op zoek naar twee vandalen die in de hippe wijk Zurenborg 60 gevels met graffiti hebben beklad. De organisatie van Meeting of Styles, het prestigieuze graffiti-evenement dat dit weekend in de buurt werd gehouden, reageert geschokt op de vandalenstreek en distantieert zich. “We lijden enorme imagoschade en vrezen nu zelfs voor het voortbestaan van ons evenement.”

“Al meer dan vijftig jaar woon ik in de Velodroomstraat en nog nooit zag ik hier vernielingen van deze omvang”, zucht een oudere buurtbewoner. “Dit is puur vandalisme. Waar is het respect voor andermans eigendom gebleven? Ik hoop dat de daders snel worden gevat en moeten opdraaien voor de kosten.”

Volledig scherm
Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad © BJS

Hét gespreksonderwerp in de Antwerpse Zurenborgwijk is maandagochtend nog steeds het graffitispoor dat vandalen in de nacht van zaterdag op zondag door de buurt trokken. “Op basis van de tags en/of tekeningen kon een traject worden uitgetekend dat aan Berchem Station begon”, weet politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Vandaaruit ging het via de Pretoriastraat en de Krugerstraat naar de Plantin en Moretuslei. Er werd graffiti in verschillende kleuren (wit, zwart, groen, rood, roze...) achtergelaten op gevels, deuren, werfafsluitingen… Zeker 60 panden werden het slachtoffer van de ‘kunstenaars’.”

Nadat zondagochtend de eerste meldingen binnenliepen, begon de politie meteen een onderzoek. “Daarbij worden camerabeelden uit de buurt gebruikt. Er komen twee verdachten in beeld, die nog moeten geïdentificeerd worden”, aldus Bruyns.

Toeval of niet, in de Krugerstraat vond afgelopen weekend het befaamde graffiti-evenement Meeting of Styles (in 2003 mee op poten werd gezet door acteur Matthias Schoenaerts) plaats. Meer dan 100 graffitiartiesten kwamen er samen om zo’n vier vierkante kilometer muur te herwerken tot kunst.

“Wij zijn gechoqueerd door het vandalisme”, reageert medeorganisator Arno Van den Veyver. “We organiseren Meeting of Styles met de bedoeling om graffiti juist van de straat te halen. Street art is doorheen de jaren uitgegroeid tot een volwaardige kunstvorm en dat hebben we dit weekend bewezen. Van over de hele wereld komen mensen hier prachtige werken bewonderen. En nu blijkt dat idioten nét dit weekend de hele wijk hebben besmeurd. We lijden enorme imagoschade en vrezen zelfs voor het voortbestaan van ons evenement.”

Volledig scherm
“Wij zijn gechoqueerd door het vandalisme”, reageert Arno Van de Veyver, medeorganisator van het befaamde graffiti-evenement Meeting of Styles. © BJS

Naar wie er achter de vandalenstreken zit, heeft Van den Veyver het raden. “De link met Meeting of Styles werd gelegd. Totaal onterecht: we hebben écht geen idee wie hiervoor verantwoordelijk is. We werken nauw samen met de politie in de hoop de daders snel te vatten. Omdat de hoogtewerkers die we hadden gehuurd ook zijn besmeurd, gaan we zelf klacht indienen.”

Gedupeerden kunnen de graffiti kosteloos laten verwijderen door het graffititeam van de stad Antwerpen. Clarisse en haar collega hadden maandag al hun handen vol. “Om één tag te verwijderen zijn we ongeveer een halfuur zoet”, zegt Clarisse. “We hebben er nu al enkele achter de rug en zijn nog zeker tot volgende week bezig om alles weg te krijgen. Wanneer de graffiti is aangebracht op garagepoorten of rolluiken gebruiken we speciale chemische doekjes. Is de verf aangebracht op een gevel, moeten we zandstralen.”

Volledig scherm
Clarisse van het Antwerpse graffititeam heeft haar handen vol met het verwijderen van de tags. © BJS
Volledig scherm
Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad © BJS
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gepensioneerde politieman veroordeeld voor belagen van ex: “Als voormalig hoofdinspecteur had hij beter moeten weten”

  Gepensio­neer­de politieman veroor­deeld voor belagen van ex: “Als voormalig hoofdin­spec­teur had hij beter moeten weten”

  Een gepensioneerde politieman is veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel voor het belagen van zijn ex-vriendin, de dochter van een bekende rijkswachtkolonel en zelf ook politieagente. De 60-jarige E.B. moet een aantal voorwaarden naleven waaronder een contactverbod en een straatverbod in Halen, Rumst en Boom. Hij moet zich ook verder psychiatrisch laten behandelen.
 2. Antwerps Woordkunstenaar Hind Eljadid (‘93) strijdt tegen onrecht: “Ik wil als kunstenaar niet entertainen, maar de samenleving vooruit helpen.”

  Antwerps Woordkun­ste­naar Hind Eljadid (‘93) strijdt tegen onrecht: “Ik wil als kunstenaar niet entertai­nen, maar de samenle­ving vooruit helpen.”

  In 2019 belandde de carrière van Antwerps woordkunstenaar Hind Eljadid (1993) in een stroomversnelling en dat zet ze dit jaar met passie verder. Als schrijver voor kunstencentrum de Vooruit brengt ze experimentele woordkunst in verschillende vormen en disciplines. Daarnaast geeft ze optredens en workshops in slam poetry en bouwt ze platforms uit die kunstenaars een plek op het podium bieden. Met haar maatschappijkritisch werk biedt ze haar publiek een ander perspectief en inzichten in de strijd tegen onrecht. Het voorbije weekend stond Hind op het podium voor het Feest van de Moedertaal in Borgerhout. Met haar Marokkaanse roots en lesbische geaardheid vindt ze het belangrijk om diversiteit te vieren.