Volledig scherm
Stakingspiket bij beeldverwerkingsgroep Agfa-Gevaert Mortsel. © Laenen

Nationale staking: grote Antwerpse bedrijven dicht, 70 à 80 procent van haven plat

Volgens de socialistische vakbond ABVV wordt de stakingsoproep in heel wat grote bedrijven in de provincie Antwerpen massaal opgevolgd. Bij Atlas Copco en Coca-Cola in Wilrijk en bij Agfa in Mortsel zou er niet worden gewerkt. Umicore in Hoboken draait op veiligheidsniveau. De activiteiten in de Antwerpse haven liggen voor 70 à 80 procent stil. Ook het openbaar vervoer ondervindt grote hinder: op de 14 lijnen in Antwerpen zijn amper 9 trams uitgereden.

Zoals de vakbonden van tevoren hadden verwacht, wordt de stakingsoproep in veel Antwerpse bedrijven door zowat alle werknemers opgevolgd. “De stakingsbereidheid is bij veel bedrijven enorm groot”, zegt algemeen diensthoofd Marina Van den Bulck van ABVV Antwerpen. “We zien die bereidheid bij sommige bedrijven voor het eerst, zoals bij ESAS en Galva Power.”

Grote bedrijven als Coca-Cola en Atlas Copco, beide in Wilrijk, zijn volledig dicht woensdagochtend. “De vakbonden hebben er wel stakersposten opgezet, maar die zijn eerder symbolisch en om te informeren”, zegt Van den Bulck. Bij Coca-Cola hebben vrachtwagenchauffeurs hun trucks voor de ingang geparkeerd, om te beletten dat er uitgereden zou worden.

Volledig scherm
Stakingspiket bij Atlas Copco in Wilrijk. © Laenen

Ook de fabriek van beeldvormingsgroep Agfa in Mortsel ligt grotendeels stil. Werknemers houden toezicht dat de poorten gesloten blijven.

In de Antwerpse haven zijn de gevolgen van de staking voelbaar. Er worden geen schepen geladen of gelost omdat de meeste dokwerkers het werk hebben neergelegd. De vakbonden werken er met ‘vliegende piketten’.

Volgens havenschepen Annick De Ridder ligt 70 à 80 procent van de haven plat. “De staking heeft enorme impact op één van de grootste economische motoren van dit land om van internationale imagoschade nog te zwijgen. Ik betreur deze actie. Als er bezorgdheden zijn, kies dan voor dialoog in plaats van naar het stakingswapen te grijpen.”

Volledig scherm
Een stakingspiket in de Antwerpse haven. © BTB-ABVV

Zoals verwacht, ondervindt het openbaar vervoer woensdag ook grote hinder als gevolg van de nationale staking. Aan de stelplaats in Zurenborg (Berchem) hebben vakbondsmilitanten een stakingspiket ingericht.

Update De Lijn: Volgens Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn rijden op het Antwerpse tramnet vrijwel geen trams: op de 14 lijnen zijn er 15 trams uitgereden. Tramlijnen 2, 3 en 7 hebben telkens drie trams, op lijnen 4, 6 en 15 rijdt niets. Lijnen 5, 8, 9, 10 en 24 moeten het stellen met één of twee trams. Op de stadsbuslijnen (1, 13, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 30 en 33) rijden één of helemaal geen bussen. Ook elders in de provincie rijden nauwelijks bussen. De Lijn raadt ook aan alle concertgangers voor Ennio Morricone in het Sportpaleis aan om naar een alternatief te kijken qua vervoer, want ze verwachten geen verbetering voor de avondspits.

Een derde lagere scholen stad gesloten

De staking heeft ook gevolgen voor de diensten van de stad Antwerpen. De dienstverlening aan de loketten is beperkt, de wachttijden kunnen oplopen.

De huisvuilophaling van afgelopen nacht en van vandaag is sterk vertraagd op het Eilandje en in Merksem, Wilrijk, Antwerpen 2060 en een deel van Borgerhout. Ook de lediging van de sorteerstraatjes verloopt vertraagd. De grote verkeersassen in de binnenstad werden deze nacht niet-selectief opgehaald.

Volledig scherm
De stad vraagt om niet opgehaald afval weer binnen te nemen. © Klaas De Scheirder

De stad vraagt aan haar inwoners om indien mogelijk restafval, papier en karton, GFT en PMD terug binnen te nemen. Om de straten zo snel mogelijk terug proper te krijgen wordt wat buiten blijft staan niet-selectief in één huisvuilwagen opgehaald.Sluikstort ophalen en papiermanden leegmaken wordt vandaag niet gedaan. De meest vuilgevoelige locaties worden vandaag prioritair proper gemaakt. De containerparken van de stad zijn gesloten, net als de bibliotheken Permeke en Kielpark in Antwerpen, Couwelaar en Arena in Deurne en Maantje in Merksem zijn toe. Bibliotheek Uithuis (Hoboken) is maar open tot 12 uur. Ook Bib Bist (Wilrijk), Driehoek (Ekeren) en Bib Brederode (Antwerpen) zullen vroeger sluiten. De rest is gewoon open.

Het MAS, het Middelheimmuseum en het Red Star Line Museum zijn slechts gedeeltelijk open. Het Rubenhuis, het Museum Plantin-Moretus en het Letterenhuis blijven gesloten. Het MoMu en FOMU zijn tijdelijk gesloten. Enkel zwembad Groenenhoek is open, de andere zijn gesloten. Scholen of clubs kunnen wel terecht in zwembad Wezenberg (Antwerpen), Plantin (Borgerhout), Arena (Deurne), Park Van Merksem (Merksem) en Ieperman (Wilrijk).Ijspiste Ruggenveld en openluchtcentrum Ter Beke zijn eveneens gesloten.

Van de 21 locaties voor stedelijke kinderopvang zijn er 2 open, 12 gedeeltelijk open (dus niet voor alle leefgroepen) en 7 gesloten. Alle ouders werden van tevoren verwittigd. Bij het Stedelijk Onderwijs is ongeveer een derde van de basisscholen gesloten door de staking. De kinderen die toch naar school komen, worden opgevangen op de school zelf of in een naburige school. Ouders en verzorgers zijn op de hoogte gebracht met een brief. dienstverlening in de sociale centra Merksem (Lambrechtshoekenlaan 211, 2170 Merksem) en De Vondel (Boerhaavestraat 20, 2060 Antwerpen). In een aantal dienstencentra zijn de openingsuren beperkt.

Volledig scherm
Piket van de stelplaats van vervoersmaatschappij De Lijn in Berchem. © Klaas De Scheirder
Volledig scherm
Stakingspost bij farmaceutisch bedrijf Bayer in de Antwerpse haven. © Klaas De Scheirder
Volledig scherm
De vakbonden staken onder andere bij metaalverwerker Umicore in Hoboken. Een minimum aan personeel mag het bedrijf binnen om alles veilig te stellen. © Marc De Roeck

Volgens een woordvoerder van de NMBS rijdt, in het kader van de minimale dienstverlening, bijna de helft van de treinen.

Ook de luchthaven van Deurne ligt plat. Tui besloot om haar vluchten om te leiden naar buitenlandse luchthavens. “We hadden vandaag slechts een vlucht normaal vanop Deurne. Die vlucht richting Murcia is dan vertrokken vanop Eindhoven. Om 22 uur woensdagavond gaat het Belgische luchtruim weer open en zal de situatie ook in Deurne normaliseren”, zegt Piet Demeyere, woordvoerder van Tui.

Volledig scherm
In de Antwerpse zuidrand werd er naast Umicore, Atlas Copco, Coca Cola en Agfa-Gevaert nog op andere plaatsten gestaakt zoals bij Sumitomo Drive Technologies in Edegem (foto). Het filiaal van Carrefour in Borsbeek was wel gewoon open. © Marc De Roeck
Volledig scherm
Aan stelplaats Zurenborg (Berchem) hebben militanten een stakingspiket ingericht. © Sascha Luyckx (sp.a)
Volledig scherm
Stakingspiket bij Coca Cola in Wilrijk. © Laenen
Volledig scherm
Bij Agfa-Gevaert in Mortsel bleven de poorten gesloten woensdag. © Laenen
Volledig scherm
Het personeel van Agfa-Gevaert in Mortsel houdt zich warm tijdens de staking. © Marc De Roeck
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Housing project YUST experimenteert met gezonde boslucht middenin stad

  Housing project YUST experimen­teert met gezonde boslucht middenin stad

  In het voorjaar van 2019 opende YUST de deuren in Antwerpen. Het atypische flexible housing project combineert restaurant, privé-kamers, hostel én lofts voor een langer verblijf in één stijlvol pand. YUST slaat nu als eerste residentieel pand in Europa de handen in elkaar met Belgische innovator TakeAir voor een optimale luchtkwaliteit. Overnachten in YUST zou op die manier nét zo gezond als een nachtje kamperen in een bos.
 2. Antwerpse gemeenteraad keurt eigen ‘loonsopslag’ goed: zitpenningen stijgen met 42 procent

  Antwerpse gemeente­raad keurt eigen ‘loonsop­slag’ goed: zitpennin­gen stijgen met 42 procent

  De Antwerpse gemeenteraad heeft maandagavond de verhoging van de zitpenningen goedgekeurd. Zowel de meerderheid (N-VA, sp.a en Open vld) als Vlaams Belang stemden voor. Per zitting krijgen de gemeenteraadsleden vanaf nu 213 euro in plaats van 150 euro, een verhoging van 42 procent. “Gegraai”, zegt de oppositie. “Niet meer dan een indexering", volgens de meerderheid en Vlaams Belang.
 3. De leukste tips voor het weekend

  De leukste tips voor het weekend

  De perfecte jurk en de juiste locatie vinden, de gastenlijst opstellen en de ideale muzikant of swingende band uitkiezen: er komt heel wat kijken bij het plannen van de perfecte trouwdag. Gelukkig maakt de moderne trouwbeurs I Do I Do het leven van toekomstige bruiden en bruidegoms makkelijker. Twee keer per jaar brengen organisatoren Eva Crauwels en Katrien Van den Bleeken 50 op-en-top Belgische standhouders samen in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Op zondag 13 oktober vindt de volgende editie plaats en daarbij vormt duurzaamheid de groene draad.