Vijf bewoners van serviceflats De Fontein overleden op enkele dagen tijd aan corona
Volledig scherm
Vijf bewoners van serviceflats De Fontein overleden op enkele dagen tijd aan corona © PLA

Na overlijden van vijf bewoners in één week: CEO Antwerps Zorgbedrijf wil alle bewoners De Fontein laten testen op coronavirus

CEO van het Antwerps Zorgbedrijf Johan De Muynck wil een uitzondering op de regel dat enkel mensen met ernstige symptomen van het coronavirus getest worden. Afgelopen week stierven vijf mensen aan het virus in serviceflats De Fontein in het Antwerpse district Borgerhout. De Muynck wil nu al die bewoners van De Fontein laten testen, zodat de rust er kan terugkeren. 

Serviceflats De Fontein likt zijn wonden nadat vijf bewoners op een week tijd overleden aan het coronavirus. Onder de bewoners én het personeel heerst nu grote ongerustheid. Daarom wil CEO Johan De Muynck elke bewoner en medewerker laten testen op het virus. Dat zou ongezien zijn, want enkel mensen met ernstige symptomen worden nu getest. “Alleen zo kunnen we de rust laten terugkeren in De Fontein”, zegt De Muynck. 

Afgelopen week stierven vijf bewoners op amper een week tijd aan de gevolgen van het virus. Het ging om het vast kaartgroepje van Frans Le Bastard (86), Liane Fernand (86), Louis Denaph (80), Jos De Kinder (92) en Irène Wils. De kans is erg waarschijnlijk dat ze elkaar het virus hebben doorgegeven tijdens een van hun kaartspelletjes. 

Nog negen mogelijke besmettingen

Ondertussen vertonen nog negen andere bewoners symptomen van het coronavirus. Die mensen verblijven momenteel nog gewoon in hun serviceflat. “Ongehoord”, klinkt het bij de familie van de bewoners. “Daar moeten wel problemen van komen.” Maar CEO De Muynck schuift die hete appel door naar de huisarts. “Het is de verantwoordelijkheid van de huisarts om te beslissen of een bewoner opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Als de arts oordeelt dat de bewoner in zijn appartement kan uitzieken, is dat zo.” Twee andere bewoners van De Fontein zijn opgenomen in het ziekenhuis, nog twee anderen zijn ondertussen terug thuis en genezen verklaard.

Lees ook: PORTRET: De kaartersclub van serviceflats De Fontein, die allemaal stierven aan corona: “Hij zou overgrootvader worden, dat heb ik hem nog kunnen zeggen” (+)

  1. William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een auto-immuunziekte, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een au­to-immuunziek­te, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    Nu we met z’n allen zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, kozen veel studenten toch niet voor hun échte kot om in quarantaine te gaan, maar voor hotel mama. Studenten William en Lore (beiden 22) blijven wél wekenlang op kot in Antwerpen, ver weg van hun gezin, en dat om verschillende redenen. “Alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, klinkt het bij de Universiteit Antwerpen.