Volledig scherm
15072019 Antwerpen graffiti Graffiti kunstwerk in de meistraat is klaar © Klaas De Scheirder

Muurschildering die herinnert aan inslag V-bom bijna klaar

De muurschildering op een gevel in de Meistraat is zo goed als volledig klaar. Ze verwijst naar de inslag van een V-bom in de toenmalige volkswijk in oktober 1944. Dit initiatief kadert in de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen.

Op 28 oktober 1944 viel er om 18.20 uur een V2-bom op de Bontemantelstraat in Antwerpen. Het was een van de bloedigste V-bominslagen in de stad, waarbij 71 doden en 81 gewonden vielen. De schade in de dichtbevolkte, smalle straat en de omliggende buurt was enorm. Hele gezinnen waren getroffen. De Bontemantelstraat bestaat vandaag niet meer. De verwoeste wijk maakte later plaats voor het Theaterplein en de Stadsschouwburg.

De stad koos deze symbolische plaats om er een tijdelijk kunstwerk te plaatsen dat de angst en terreur die de V-bommen teweegbrachten in de periode na de Bevrijding weerspiegelt. Het schilderwerk van 14 op 10 meter maakt de materiële schade bij de impact van een dergelijke bom aanschouwelijk. Het wordt tegen eind juli voltooid, en wordt gerealiseerd in samenwerking met Street Art Antwerp en Treepack.

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Antwerpen bevrijd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad wil de herinnering aan deze oorlog levendig houden, versterken en doorgeven aan de toekomstige generaties. Daarom werd een masterplan met verschillende projecten opgestart. Er vinden heel wat herdenkingsinitiatieven plaats zoals wandelingen, een bijzondere editie van de Bevrijdingsdagen in september en acties zoals dit nieuwe stukje streetart.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wouter Van Besien (Groen) zoekt een nieuwe job, maar gunt zichzelf ook tijd: “Het doet me goed om eens wat afstand te nemen. Ik kan hard genieten van deze stad”
  PREMIUM

  Wouter Van Besien (Groen) zoekt een nieuwe job, maar gunt zichzelf ook tijd: “Het doet me goed om eens wat afstand te nemen. Ik kan hard genieten van deze stad”

  In december blikken we in 19 verhalen terug op 2019 in regio Antwerpen. In 2018 was Wouter Van Besien (Groen) nog kandidaat-burgemeester. Die droom verdampte. In mei dit jaar verloor de Borgerhoutenaar ook zijn Vlaamse parlementszetel. Tot maart krijgt hij een uittredingsvergoeding. Toch gunt Van Besien (48) zich de tijd om iets nieuws te vinden. “Binnen of buiten de politiek? Ik wéét het nog niet. Ik kan nu heel hard genieten van de stad. En de titel of de beker voor Antwerp: dat zou wel mooi zijn.”
 2. Antwerps secundair onderwijs gaat door met centraal aanmeldsysteem om kamperen voor schoolpoort te vermijden

  Antwerps secundair onderwijs gaat door met centraal aanmeldsys­teem om kamperen voor school­poort te vermijden

  Hoewel er nog steeds geen decretale verplichting in zicht is, heeft het lokaal overlegplatform (LOP) van het Antwerps secundair onderwijs dinsdag bij meerderheid beslist dat er voor het schooljaar 2020-2021 opnieuw een centraal aanmeldysteem komt om te vermijden dat ouders voor de schoolpoort zouden kamperen om hun kind te kunnen inschrijven. Dat heeft Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) bekendgemaakt. Ook scholen die geen voorstander zijn, zullen met het systeem moeten werken.
 3. Eerste balk van nieuwe park & ride op Antwerpse Linkeroever gelegd

  Eerste balk van nieuwe park & ride op Antwerpse Linkeroe­ver gelegd

  Op de Antwerpse Linkeroever krijgt de geplande park & ride naast de Blancefloerlaan en de Antwerpse ring stilaan vorm. Dinsdag werd de eerste van in totaal 874 houten balken gelegd die samen met beton de structuur van het gebouw zullen vormen. Eind 2020 moet de bouw afgerond zijn, tegen 2022 zouden ook de voorzieningen errond klaar zijn zodat bestuurders vanaf dan hun weg naar de stad kunnen voortzetten met een duurzamer vervoersmiddel.
 4. Zoekactie naar mogelijk voertuig en slachtoffer in Antwerps Lobroekdok: voorlopig niets gevonden

  Zoekactie naar mogelijk voertuig en slachtof­fer in Antwerps Lobroekdok: voorlopig niets gevonden

  De hulpdiensten zijn dinsdagavond opgeroepen voor een reddingsactie te water ter hoogte van het Lobroekdok. “We zoeken op het Lobroekdok inderdaad naar een auto en eventueel ook een slachtoffer”, zegt Wouter Bruyns van de politie Antwerpen. “Een getuige verwittigde de hulpdiensten dat hij vanop de snelweg een voertuig had zien drijven op het water. Onze mensen zijn samen met de brandweer meteen ter plaatse gegaan. Ter plaatse waren er inderdaad aanwijzingen dat er mogelijk een wagen in het dok is terechtgekomen. De brandweer is samen met de politie een zoekactie gestart.”