Mieke Vogels.
Volledig scherm
PREMIUM
Mieke Vogels. © RV

Mieke Vogels mist haar kleinkinderen heel erg in coronatijden: “Waarom worden vitale grootouders op één hoop gegooid met kwetsbare senioren?”

Lentekuis in huis, whatsappen met haar vijf oogappels van kleinkinderen en af en toe een wandeling in het Rivierenhof: Mieke Vogels (65) moet haar energie kwijt kunnen in de coronastorm. “Ik krijg buikpijn van die melige filmpjes met kinderen die op hun grootouders roepen. Waarom worden vitale zestigers op één hoop gegooid met kwetsbare senioren?”, vraagt de voorzitter van GroenPlus én voormalig Vlaams minister zich af. Het overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.

Een heel klein beetje oorlog: Mieke Vogels krijgt die hit van Noordkaap moeilijk uit haar gedachten. “Je vraagt je toch af hoe het zo ver is kunnen komen. Dat het niet goed gaat met mijn man (zijn verhaal over prostaatkanker las u eerder in deze krant, red.), maakt de situatie nog stresserender. Hij heeft net weer chemo gehad, sukkelt met slechte bloedwaarden. Zijn heup is zo broos geworden dat stappen niet meer lukt. En de lift gaat maar tot de verdieping onder ons dakappartement. Willy zegt dan dat die quarantaine voor hem geen verschil maakt. Maar dat is natuurlijk wel zo: onze kleinkinderen komen niet meer op bezoek. De jongste is bijna 4 en heeft koorts. Maar of het corona is, weten we gewoon niet.”

  1. William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een auto-immuunziekte, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een au­to-immuunziek­te, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    Nu we met z’n allen zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, kozen veel studenten toch niet voor hun échte kot om in quarantaine te gaan, maar voor hotel mama. Studenten William en Lore (beiden 22) blijven wél wekenlang op kot in Antwerpen, ver weg van hun gezin, en dat om verschillende redenen. “Alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, klinkt het bij de Universiteit Antwerpen.
  2. Tekort aan voedselpakketten, terwijl dienstencentra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    Tekort aan voedselpak­ket­ten, terwijl diensten­cen­tra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    De voedselbanken in heel Vlaanderen zitten in moeilijke papieren. Door de coronacrisis moeten zij het met veel minder giften stellen waardoor ze minder mensen kunnen helpen met een voedselpakket. En dat zorgt soms voor schrijnende toestanden waarbij mensen in armoede plots helemaal van de radar dreigen te verdwijnen. “Nochtans is er genoeg voedsel maar grote organisaties gooien de overschot liever in de vuilnisbak dan het gratis weg te geven”, zegt een vrijwilliger.