Volledig scherm
Michael Freilich is wit konijn op Antwerpse Kamerlijst. © Klaas De Scheirder

Michael Freilich is wit konijn op Antwerpse Kamerlijst van N-VA: “Vrouwen krijgen van mij wél een hand”

Michael Freilich, tot voor kort hoofdredacteur van Joods Actueel, krijgt als ‘wit konijn’ de vijfde plaats op de Antwerpse N-VA-Kamerlijst voor de verkiezingen van 26 mei. “Van mij krijgen vrouwen wél een hand”, zegt hij, verwijzend  naar de heisa rond Aron Berger, de ultraorthodoxe jood die even op de Antwerpse CD&V-lijst stond.

“Ik ga strijden als een échte Vlaamse leeuw.” Michael Freilich profileerde zich maandagmiddag op een persconferentie in het Lindner Hotel in de Antwerpse joodse buurt uitdrukkelijk als Vlaams-nationalist. Volgens Freilich was het aanschaffen van een partijkaart “de evidentie zelve”. “Ik heb zelfs nooit overwogen om als onafhankelijke kandidaat op te komen. Dat zou ik zien als een belediging aan het adres van de N-VA. Mijn grootvader Louis Davids (de stichter van de voorloper van Joods Actueel, red.) was trouwens een fiere flamingant. Hij vond het belangrijk dat de mensen binnen de joodse gemeenschap de Nederlandse taal beheersten.”

Marrakeshpact

Michael Freilich krijgt de vijfde plek op de Antwerpse Kamerlijst en heeft dus een goede kans om gekozen te worden. Dat de N-VA haar ‘witte konijn’ op het federale niveau uitspeelt - en dus niet tijdens de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen - is te begrijpen. Met André Gantman - die in oktober vanop een anonieme negentiende plaats liefst 3.432 voorkeurstemmen scoorde - beschikt de partij op het lokale niveau al over een populaire joodse kandidaat. Het is bovendien geweten dat federale thema’s zoals veiligheid en migratie Freilich na aan het hart liggen. In zijn hoedanigheid van hoofdredacteur van Joods Actueel mengde hij zich altijd gretig in het debat.

Volledig scherm
Michael Freilich krijgt van kandidaat-premier Jan Jambon een N-VA-pin op de veste gespeld. © Klaas De Scheirder

“Het Marrakeshpact heeft de doorslag gegeven om mij kandidaat te stellen voor de federale verkiezingen”, stelt Freilich. “Ik maak mij grote zorgen over het migratiebeleid in Europa. Als je ziet hoe er duizenden mensen uit Gaza bij ons toestromen, ook nog deze week, vaak mensen die er extremistische visies op nahouden, dan is dat gewoon gevaarlijk, niet alleen voor de Joodse gemeenschap, maar voor iedereen.”

Canadees model

“We moeten dringend een migratiebeleid naar Canadees model hanteren”, gaat Freilich verder. “Met duidelijke criteria en streefdoelen waarbij we meer aandacht moeten besteden aan families met kinderen die opvang nodig hebben en mensen met competenties. Ik ben als de dood voor een links beleid met Elio Di Rupo als premier en Wouter Van Besien als minister van Buitenlandse Zaken die hier de deuren wagenwijd gaan openzetten.”

Freilich wierp zich in het verleden op als dé spreekbuis van de joodse gemeenschap in Antwerpen. “Maar ik wil er nu ook zijn voor alle Vlamingen”, zegt hij. “Ik zal ook mijn keppeltje niet opzetten bij mijn eventueel parlementair werk, want ik wil niet alleen gezien worden als iemand van de Joodse gemeenschap. En ja, ik geef vrouwen wél een hand (verwijzend naar de heisa rond de Aron Berger, de ultraorthodoxe jood die van de Antwerpse CD&V-lijst verdween omdat hij vrouwen de hand weigerde te schudden, red.).

Quote

Ik ben als de dood voor een links beleid met Elio Di Rupo als premier en Wouter Van Besien als minister van Buitenland­se Zaken die hier de deuren wagenwijd gaan openzetten

Michael Freilich

Joods Actueel zal volgens Freilich nu niet ophouden te bestaan. “Er zal een vacature worden uitgeschreven voor een nieuwe hoofdredacteur”, zegt Freilich, die zijn eigen bijdrage zoals andere politici gaat beperken tot opiniestukken.

De Antwerpse Kamerlijst van N-VA wordt getrokken door kandidaat-premier Jan Jambon, voor Valerie Van Peel. Huidig fractieleider in de Kamer Peter De Roover is lijstduwer.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Rock Around The Serviceflats: PVDA danst voor betaalbare serviceflats in Sint-Andrieswijk

  Rock Around The Service­flats: PVDA danst voor betaalbare service­flats in Sint-An­drieswijk

  Betaalbare serviceflats voor iedereen én geen extra kosten voor bewoners bij een verhuis: de Antwerpse PVDA kleedde die eis dit weekend in met een ‘Rock Around the Serviceflats’ in de Sint-Andrieswijk. Aan het plein Oever gaat het Antwerps Zorgbedrijf 47 serviceflats renoveren, om er 37 over te houden. De marxistische partij is bezorgd over de verhuis van de bewoners en wil met een petitie naar de gemeenteraad.
 1. Taxichauffeur stopt vandalen

  Taxichauf­feur stopt vandalen

  Een taxibestuurder riep dit weekend de politie erbij omdat hij aan de Paardenmarkt achter een aantal jongeren zat die de spiegels van verschillende wagens beschadigd hadden. Ze zouden wild tekeer zijn gegaan en de spiegels met de voeten afgestampt hebben. Ze gooiden ook vuilnisbakken op de grond en beschadigden enkele openbare steps. Aan de hand van de beschrijvingen konden de aangestuurde patrouilles en het prostitutieteam dat bijstand leverde enkele verdachten gevat worden. De drie jongeren werden in het Schipperskwartier tegengehouden worden. Het juiste aantal benadeelden moet nog in kaart gebracht worden. Wie schade opliep, kan online of via de Blauwe Lijn een afspraak maken met de politie om aangifte te doen.
 2. ‘t Is lente in de Zoo: fruittaart voor jarig brilbeertje Tinka, gorillababy Thandie vertedert bezoekers

  ‘t Is lente in de Zoo: fruittaart voor jarig brilbeer­tje Tinka, gorillaba­by Thandie vertedert bezoekers

  Ik zag twee beren... De Antwerpse Zoo beleeft vroege topdagen, dus werd het dit weekend behoorlijk druk. Ook de dieren doen hun voordeel met het fraaie weer. Neem nu de brilberen. De verzorgers verrasten de kleine Tinka, dit weekend precies 1 jaar oud, met een ‘fruittaart’. Dat pakte enigszins anders uit. Tinka zette stevig de tanden in de kartonnen doos en leek niet geïnteresseerd in al het lekkers. Een buitenkans voor Tinka’s mama Zamora, die er niet kon aan weerstaan.