Marriotthotel strikt sterrenchef Bart De Pooter, en gaat volledig plantaardig: “Antwerpen is klaar voor plant-based gastronomie”
AntwerpenNiemand minder dan tweesterrenchef Bart De Pooter van Pastorale** opent dit jaar twee restaurants in Sapphire House Antwerp, het nieuwe Marriotthotel in de Lange Nieuwstraat dat in de lente dit jaar de deuren opent. De twee restaurants zullen volledig plant-based zijn: Sapphire House Antwerp is hiermee het allereerste hotel dat een volledig plantaardige ervaring biedt aan zijn gasten. Volgens Bart De Pooter zijn de tijdsgeest én Antwerpen daar rijp voor. “Antwerpen, één van de meest avantgardistische steden, biedt enorm veel potentieel en staat open voor inventieve, plantaardige gastronomie.”
Sapphire House Antwerp, het langverwachte Marriotthotel in de Lange Nieuwstraat, opent in april zijn deuren als deel van de Antwerpse Handelsbeurssite. Het majestueuze 16de-eeuwse gebouw, De Grooten Robijn, werd in z’n oorspronkelijke glorie hersteld en omgebouwd tot een vijfsterrenhotel. Binnenin vind je onder meer 139 kamers, een luxueuze spa, gym en wellness.
Van roomservice tot minibar
Daar komen ook twee gastronomische restaurants bij, WILD|n en PLANT|n. En de Antwerpse hotels zien het groot: nadat sterrenchef Gert De Mangeleer een nieuwe Hertog Jan opende in Botanic Sanctuary Antwerp, heeft het nieuwe Marriotthotel ook een sterrenchef gestrikt voor de twee restaurants in het hotel naast de Handelsbeurs. Tweesterrenchef Bart De Pooter, bekend van zijn restaurant Pastorale in Reet, werd aangesteld om van het hotel dé Belgische referentie te maken in de wereld van plant-based cuisine.
WILD|n, gelegen in de oudste zaal van het hotel, wordt een fine dining restaurant met uitsluitend plantaardige gerechten. PLANT|n, het casual zusje van WILD|n, voorziet hotelgasten van ontbijt tot diner. Hoteldining in Antwerpen maakt hiermee weer een sprong vooruit, want beide restaurants zijn ook toegankelijk voor gasten die niet in het hotel verblijven. Naast WILD|n en PLANT|n is de gehele culinaire hotelbeleving vegan, van roomservice tot minibar, dit alles onder leiding van chef De Pooter.
(lees verder onder de foto)
Michelinster
“Mijn echtgenote is general manager van het hotel, zij kwam met het idee om voor een plantaardige keuken te kiezen”, aldus Bart De Pooter. “Ze was verbaasd dat ik daar meteen ‘ja’ op zei, maar in Antwerpen kan zoiets echt werken. In 2018 werd Pastorale uitgeroepen tot ‘Best Vegetable Restaurant of Belgium’, dus de stap naar plantaardig koken is niet heel groot.”
Het woord ‘veganistisch’ neemt De Pooter liever niet in de mond. “Op zich is dat hetzelfde, maar ik praat liever over plant-based, dat heeft een betere connotatie. Plantaardig koken is echt niet moeilijker dan koken met dierlijke producten, de gasten zullen niets tekort komen. Er zijn tegenwoordig heel veel lekkere, plantaardige alternatieven voor bijvoorbeeld room of eieren, zoals plantaardige oliën, havermelk, kokosvet,... Je kunt koken zoals anders, je moet gewoon een ander product selecteren.”
De bedoeling is om in WILD|n zeer kwalitatieve, gastronomische gerechten te serveren, en wie weet ook een ‘sterretje’ te bemachtigen.
Volgens De Pooter zal het concept de gasten niet afschrikken. “Integendeel: er zijn mensen die doelbewust voor plant-based kiezen. Anderzijds is het moment aangebroken om mensen te laten zien dat plantaardige gerechten even volwaardig en lekker zijn, en dat we gasten ermee kunnen verrassen. In het buitenland zie je dat ook, daar zijn verschillende gerenommeerde sterrenchefs volledig plantaardig beginnen koken. De bedoeling is om in WILD|n zeer kwalitatieve, gastronomische gerechten te serveren, en wie weet ook een ‘sterretje’ te bemachtigen. Het zou super zijn dat een plantaardig restaurant ook een Michelinster, of meerdere, op zijn naam kan schrijven.”
Koekjes van groentenafval
“Hoewel Pastorale het enige tweesterrenrestaurant was van de provincie Antwerpen, werden we nooit als Antwerps restaurant beschouwd. Nu krijg ik de kans om mijn roots naar het centrum van Antwerpen te brengen en een plantaardige identiteit te geven aan Sapphire House Antwerp, van het ontbijt tot diner”, vertelt De Pooter. De chef heeft zelfs een eigen boerderij van 12 hectare, waar hij het project ‘Grond zoekt boer’ wil starten: daarvoor is hij nog op zoek naar jonge landbouwers die er aan verantwoorde akkerbouw willen doen, de producten zijn bedoeld voor de restaurants van De Pooter.
“WILD|n verwijst naar de wilde kruiden en bloemen die ik gebruik in mijn keuken, maar het is ook een knipoog naar het oude 15de-eeuwse Antwerpse stadswapen dat boven de inkom hangt, met een beeld van de wildeman en wildevrouw, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied", gaat De Pooter verder. “Verder wil ik van WILD|n een plant-based gastronomische tempel maken. Dat gaat over gefermenteerde groenten, homemade smaakversterkers tot zelfs koekjes van groentenafval.”
Ook in de kamers gaat Sapphire House Antwerp voor een zo duurzaam mogelijke manier van werken. Je vindt er nergens wegwerpplastic, water wordt aangeboden in een duurzame verpakking en het hotel wordt gepoetst met ecologische producten. Voor verpakkingen wordt gerecycleerd papier gebruikt, en de restaurants werken zoveel mogelijk met organische producten van plaatselijke herkomst.
Sapphire House Antwerp en PLANT|n openen de deuren half april. WILD|n wordt verwacht in mei.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMAntwerpen
Op deze plekken in Antwerpen vier je Internationale Hamburgerdag in stijl
Op zaterdag 28 mei viert de wereld Internationale Hamburgerdag. Zin om lekker me te doen maar weet je niet waar naartoe? Wij lijsten de beste hamburgerrestaurants in Antwerpen voor jou op. -
PREMIUMAntwerpen/Brasschaat
Drie Antwerpse taxibedrijven slaan handen in elkaar met één boekingsapp: “Als je rit bestelt, weet je meteen hoeveel je betaalt”
Een revolutie in de Antwerpse taxiwereld: DTM Taxi (Deurne) en VHF Taxi (Brasschaat) gaan samenwerken met het digitale taxiplatform BEEP voor zelfstandige chauffeurs. Vanaf 1 juni lanceren de drie bedrijven de app BEEP+. “Over een groter gebied zullen we klanten sneller kunnen bedienen”, zegt Steve Van Avermaet, vandaag zaakvoerder van DTM. “Niemand verliest zijn job.” -
Antwerpen
Bart De Wever over de overbevolking in gevangenis Begijnenstraat: “Geen grondslapers meer vanaf 1 juli”
Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil de aanpak van de overbevolking van de gevangenis in de Begijnenstraat niet op de spits drijven. Pas over 3 tot 4 jaar kan die blijvend worden opgelost “Iedereen doet zijn best. Tegen 1 juli proberen we van de grondslapers verlost te zijn”, aldus De Wever. -
Antwerpen
Verhuis Antwerpse politie naar Post X start in mei 2023
De Antwerpse lokale politie begint in mei 2023 met de verhuis naar het nieuwe mastergebouw op Post X nabij het station van Berchem. Die zal in fases verlopen. In het nieuwe politiegebouw zullen 2.000 van de in totaal 3.000 werknemers tewerkgesteld worden.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Berchem
Twee rijstroken versperd door ongeval op de R1
Er is een verkeersongeval gebeurd op de R1, de Ring rond Antwerpen, ter hoogte van Berchem. Richting Nederland zijn er twee rijstroken versperd. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.