Volledig scherm
Sanda Dia kwam tussenbeide toen zijn vriend op het Theaterplein werd aangevallen. © RV

Man die Reuzegom-slachtoffer aanviel, krijgt vijftien maanden voorwaardelijk

De Antwerpse strafrechter heeft Nabil Z. (19) uit Antwerpen veroordeeld tot vijftien maanden voorwaardelijk voor een vechtpartij met enkele jongeren. Eén van de slachtoffers was Sanda Dia uit Edegem, de schacht die in december stierf bij de doop van studentenvereniging Reuzegom. 

De ruzie waarbij Sanda Dia tussenbeide kwam, speelde zich in augustus 2018  af op  het Antwerpse Theaterplein.  Hij zat met enkele vrienden op het plein toen Nabil Z. hen lastig viel. Deze haalde met een kapotgeslagen fles uit naar Antwerpenaar J.S., een bestuurslid van Reuzegom.  Daarna gaf hij J.S. een boks in het gezicht. Sanda Dia schoot zijn kameraad te hulp. Nabil Z. trok zijn riem uit zijn broek, sloeg er enkele keren mee op de grond en haalde dan uit naar Sanda Dia. Hij raakte hem twee keer met de riem in zijn hals. 

De twee makkers, J.S. en Sanda Dia,  zullen een maand later gaan studeren aan de KU Leuven en zullen er deel uitmaken van de studentenvereniging Reuzegom. Daar sterft Sanda Dia tijdens de beruchte Reuzegom-doop. Eén van de studenten die bij de doop aanwezig was en door het gerecht vervolgd wordt, is zijn vriend J.S.

Agressieprobleem

Nabil Z. werd kort daarna opgepakt door de politie. Na verhoor mocht hij weer naar huis. Enkele maanden later, op 23 november 2018, werd hij opnieuw gearresteerd voor openbare dronkenschap. Hij gedroeg zich weerspannig en schopte een van de inspecteurs in het gezicht. Die raakte daarbij gewond aan het linkeroog en was vijf dagen arbeidsongeschikt. Ook in het cellencomplex bleef de beklaagde agressief. Hij tierde en stampte tegen de deuren.

Nabil Z. betwistte de feiten niet en betuigde zijn spijt. Hij vertelde de rechtbank dat hij kort na de vechtpartij Dia al zijn verontschuldigingen had aangeboden. De beklaagde had vernomen dat hij gestorven was tijdens de studentendoop van Reuzegom en zei dat hij dat heel erg vond.

De rechtbank legde hem dinsdag een straf met uitstel op, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet hij zich onder meer laten behandelen voor zijn alchohol- en agressieprobleem. Hij moet de politieman die hij verwond had en de stad Antwerpen ook een schadevergoeding van in totaal 7.415 euro betalen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Ophaling huisvuil start vroeger tijdens voorspelde hitteperiode

  Ophaling huisvuil start vroeger tijdens voorspelde hitteperio­de

  Met temperaturen rond de 30°C (met zelfs uitschieters tot 38°C) heeft de stad beslist de komende week het huisvuil vroeger op te halen. In plaats van om 7 uur starten de ophaaldiensten al om 6:30 uur, om de grootste hitte te vermijden. “Van maandag 22 juli tot en met vrijdag 26 juli wordt het huisvuil al vanaf 6.30 uur opgehaald. Zo kunnen onze huisvuilophalers het heetste moment van de dag vermijden en blijft hun werk op die dagen haalbaar”, aldus schepen voor Stads- en Buurtonderhoud Fons Duchateau. “We willen daarom alle bewoners vragen om hun huisvuil ten laatste om 6.30 uur buiten te plaatsen.” Na vrijdag 26 juli wijzigen de uren terug naar de gewone ophaaluren.
 2. Noteer alvast 22 tot 25 juli 2022 in uw agenda: data voor Tall Ships Race zijn bekend

  Noteer alvast 22 tot 25 juli 2022 in uw agenda: data voor Tall Ships Race zijn bekend

  Het is nog wel eventjes wachten, nog drie jaar om precies te zijn, maar in 2022 mag Antwerpen voor de zevende keer de mooiste en grootste zeilschepen ter wereld verwelkomen. Vorig jaar besliste organisator Sail Training International al dat Antwerpen na zes jaar opnieuw gaststad wordt van The Tall Ships Race, en nu zijn ook de data bekend. Van vrijdag 22 tot maandag 25 juli 2022 meren de gigantische zeilschepen aan in Antwerpen.
 3. Voka en Stad Antwerpen willen meer nieuwkomers op de arbeidsmarkt

  Voka en Stad Antwerpen willen meer nieuwko­mers op de arbeids­markt

  De stad Antwerpen steunt Voka Antwerpen-Waasland in het project ‘Grenzeloos talent’, dat werkgevers motiveert anderstalige nieuwkomers in dienst te nemen voor vacatures die ze niet ingevuld krijgen. Voka wil via dit project minstens 20 Antwerpse werkzoekenden uit deze doelgroep tewerkstellen. Het project is een van de initiatieven die de stad Antwerpen financieel steunt om anderstalige nieuwkomers versneld op de arbeidsmarkt te krijgen.
 1. Terug van weggeweest: kledinglijn van muzieklabel Bonzai (en dat is te danken aan vastgoedmakelaar Viktor)

  Terug van weggeweest: kleding­lijn van muziekla­bel Bonzai (en dat is te danken aan vastgoedma­ke­laar Viktor)

  U zult Bonzai misschien wel kennen van het alombekende deuntje ‘ta ta ta taa, bonzai!’. In de jaren 90 was Bonzai een succesvol Belgisch muzieklabel, nu brengt Antwerpenaar Viktor Vorsselmans (24) in samenwerking met het platenlabel een kledinglijn op de markt. ‘Bonzai Casual’ heet het merk, en de kleding kan zowel gedragen worden door ‘old skool ravers’, als door het jonge publiek dat gewoon een stijlvolle T-shirt wil.
 2. Verrassend: Liefkenshoektunnel slikt iets meer verkeer, maar er staan wel minder files

  Verrassend: Liefkens­hoek­tun­nel slikt iets meer verkeer, maar er staan wel minder files

  We staan volgens de filebarometer van Touring Mobilis dit jaar minder in de file. Die trend lijkt ook op te gaan voor de Liefkenshoektunnel, een slagader van de Antwerpse haven. Hoewel het totale verkeer de eerste helft van 2019 met circa 2 procent steeg, is de duur van de structurele files licht afgenomen. ’s Nachts rijden er 15 procent méér vrachtwagens door de tunnel dan in 2018. De containerterminals op rechteroever blijven nu de klok rond open.