Volledig scherm
Sanda Dia kwam tussenbeide toen zijn vriend op het Theaterplein werd aangevallen. © RV

Man die Reuzegom-slachtoffer aanviel, krijgt vijftien maanden voorwaardelijk

De Antwerpse strafrechter heeft Nabil Z. (19) uit Antwerpen veroordeeld tot vijftien maanden voorwaardelijk voor een vechtpartij met enkele jongeren. Eén van de slachtoffers was Sanda Dia uit Edegem, de schacht die in december stierf bij de doop van studentenvereniging Reuzegom. 

De ruzie waarbij Sanda Dia tussenbeide kwam, speelde zich in augustus 2018  af op  het Antwerpse Theaterplein.  Hij zat met enkele vrienden op het plein toen Nabil Z. hen lastig viel. Deze haalde met een kapotgeslagen fles uit naar Antwerpenaar J.S., een bestuurslid van Reuzegom.  Daarna gaf hij J.S. een boks in het gezicht. Sanda Dia schoot zijn kameraad te hulp. Nabil Z. trok zijn riem uit zijn broek, sloeg er enkele keren mee op de grond en haalde dan uit naar Sanda Dia. Hij raakte hem twee keer met de riem in zijn hals. 

De twee makkers, J.S. en Sanda Dia,  zullen een maand later gaan studeren aan de KU Leuven en zullen er deel uitmaken van de studentenvereniging Reuzegom. Daar sterft Sanda Dia tijdens de beruchte Reuzegom-doop. Eén van de studenten die bij de doop aanwezig was en door het gerecht vervolgd wordt, is zijn vriend J.S.

Agressieprobleem

Nabil Z. werd kort daarna opgepakt door de politie. Na verhoor mocht hij weer naar huis. Enkele maanden later, op 23 november 2018, werd hij opnieuw gearresteerd voor openbare dronkenschap. Hij gedroeg zich weerspannig en schopte een van de inspecteurs in het gezicht. Die raakte daarbij gewond aan het linkeroog en was vijf dagen arbeidsongeschikt. Ook in het cellencomplex bleef de beklaagde agressief. Hij tierde en stampte tegen de deuren.

Nabil Z. betwistte de feiten niet en betuigde zijn spijt. Hij vertelde de rechtbank dat hij kort na de vechtpartij Dia al zijn verontschuldigingen had aangeboden. De beklaagde had vernomen dat hij gestorven was tijdens de studentendoop van Reuzegom en zei dat hij dat heel erg vond.

De rechtbank legde hem dinsdag een straf met uitstel op, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet hij zich onder meer laten behandelen voor zijn alchohol- en agressieprobleem. Hij moet de politieman die hij verwond had en de stad Antwerpen ook een schadevergoeding van in totaal 7.415 euro betalen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vijftien bellende bestuurders beboet

  Vijftien bellende bestuur­ders beboet

  Het verkeersondersteuningsteam van de regio West van de lokale politie controleerde zaterdag op het gebruik van de veiligheidsgordel. Ze keken ook uit naar bestuurders die met hun telefoon bezig waren. Twee keer droeg een bestuurder zijn of haar gordel niet. Vijftien keer werden bellende bestuurders betrapt. Een snelheidsduivel werd uit het verkeer gehaald. Tijdens de actie werden ook nog vijf voertuigen beboet die verkeerd geparkeerd stonden zoals op het voetpad, minder dan vijf meter van een kruispunt en buiten een parkeervak in een woonerf.
 2. Kind op achterbank zit niet in speciaal zitje en heeft geen gordel aan

  Kind op achterbank zit niet in speciaal zitje en heeft geen gordel aan

  Op het Sint-Jansplein aan de kant van de Rotterdamstraat werd zaterdag door de lokale politie een controlepost opgezet om voertuigen te controleren op de aanwezigheid van de juiste boorddocumenten. Elke bestuurder die gecontroleerd werd, moest ook een alcoholcontrole ondergaan. 81 voertuigen reden de controlepost binnen. Drie keer was de keuring van een voertuig niet meer geldig. Eén bestuurder met een voorlopig rijbewijs reed rond met een passagier, wat niet mag. Eén kindje zat niet op een te voorzien kinderzitje en droeg geen veiligheidsgordel. Drie bestuurders reden onder invloed van alcohol.
 1. Vijftienjarige zonder rijbewijs op deelscooter blaast positief

  Vijftienja­ri­ge zonder rijbewijs op deelscoo­ter blaast positief

  Tijdens een politieactie tegen overlast merkten enkele inspecteurs van het wijkteam Centrum een deelscooter op waarvan de bestuurder maar moeilijk controle kon houden over het voertuig. De scooter werd aan de Kolonel Silvertopstraat op het Kiel gestopt en de bestuurder werd om zijn rijbewijs gevraagd. Dat kon hij niet voorleggen. De bestuurder bleek zelfs maar vijftien jaar te zijn. Op de koop toe werd een alcoholgeur waargenomen en de jongeman legde een positieve alcoholtest af.
 2. Man (20) slaat controleur De Lijn (38) in elkaar met metalen staaf: “Dit is poging tot doodslag”

  Man (20) slaat controleur De Lijn (38) in elkaar met metalen staaf: “Dit is poging tot doodslag”

  Een 38-jarige controleur van vervoersmaatschappij De Lijn is zaterdagochtend vanuit het niets aangevallen door een twintigjarige man in het metrostation onder Antwerpen-Centraal. De controleur maande de man aan om te stoppen met roken op het perron, waarop hij werd aangevallen met een metalen staaf. Het slachtoffer is zeker tien dagen werkonbekwaam. De verdachte werd voorgeleid voor poging doodslag en blijft aangehouden.