John M. beweert dat de politie hem in elkaar heeft geslagen.
Volledig scherm
John M. beweert dat de politie hem in elkaar heeft geslagen. © rv

Man aangehouden omdat hij naar politie spuwt tijdens coronacrisis

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vandaag een 43-jarige man aangehouden, onder meer omdat hij tijdens zijn arrestatie bewust naar agenten had gespuwd. In coronatijden is dit des te risicovoller. De verdachte beweert dat de politie hem in elkaar heeft geslagen. 

Woensdagvoormiddag merkte een politiepatrouille John M. op aan een tramhalte aan de Herentalsebaan in Deurne. Hij droeg een sjaal en een muts. Op het moment dat hij ter hoogte van het politievoertuig kwam, beeldde hij met zijn handen een pistool uit en deed hij alsof hij naar de politie schoot, terwijl hij ‘pang, pang, pang’ riep. 

Agressief

Daarop besliste de politie om de man aan te spreken op zijn gedrag en om zijn identiteit te controleren. De 43-jarige man gedroeg zich meteen erg weerspannig. In eerste instantie verbaal. Hij sprak ook verschillende keren over het coronavirus en over geldende voorzorgsmaatregelen.

Nadat hij weigerde om zijn identiteit te geven, werd hij fysiek agressief. De veertiger kon met veel moeite worden geboeid en in een combi worden gezet. Daar bleef hij agressief en stampte bijvoorbeeld richting inspecteurs. Op een bepaald moment spuwde hij ook bewust tweemaal naar de inspecteurs.

Kristof Aerts van het Antwerpse parket: “Dat gedrag is ontoelaatbaar. Het parket Antwerpen besliste om de man voor te leiden wegens opzettelijke slagen aan agent, bedreigingen, ongewapende weerspannigheid en smaad. De onderzoeksrechter heeft in de loop van de voormiddag beslist om de man aan te houden.”

 “In elkaar geslagen”

De 42-jarige verdachte betwist dat hij opzettelijk naar de politie heeft gespuwd. De man voelde zich ziek en was onderweg naar een apotheek in de Herentalsebaan toen hij door de politie werd tegengehouden. 

Advocaat Johan Platteau: “Mijn cliënt legde de agenten uit dat hij zich niet goed voelde en vroeg om een veilige afstand te bewaren. Dat werd niet zo begrepen door de politie. De situatie is geëscaleerd en mijn cliënt is heel hard aangepakt. Hij heeft breuken aan zijn oogkas, een barst in zijn neusbeen, kwetsuren aan handen en armen en mogelijk ook een hersenletsel. 

Ik weet dat onderzoeksrechter voortgaan op het proces -verbaal van de agenten. Daarom vraag ik dat camerabeelden worden opgevraagd en getuigen worden verhoord zodat ook de uitleg van mijn cliënt kan worden nagetrokken. De kwetsuren zijn al vastgesteld door een dokter.” 

 1. Benno Bernard: “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen” 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  Benno Bernard: “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen” 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 2. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.
 3. Fitness FitalityClubs biedt online trainingsplatform
aan voor zorgverleners

  Fitness Fitality­Clubs biedt online trainingsplatform aan voor zorgverle­ners

  De vijf Antwerpse FitalityClubs bieden vanaf maandag 6 april hun gezamenlijke trainingsplatform FitalityClubs Online Community (FOC) gratis aan voor alle zorg- en hulpverleners, ongeacht of ze lid zijn van een van deze clubs, en dit voor de volledige duur van de coronacrisis. Wie werkzaam is in de zorg, kan een toelatingsverzoek sturen naar de gesloten Facebookgroep FitalityClubs Online Community met het begeleidende bericht “Ik ben zorgverlener”.