Luc Van der Kelen ziet nieuwe crisis: “Hier wordt met onze toekomst gespeeld door Poetin en Biden”
ColumnNee, niet het virus, noch omikron, noch delta, is vandaag de zwaarste ramp die het mensdom bedreigt. Dat is de energiecrisis, in die mate dat er een brede golf van paniek doorheen vele gezinnen gaat. Het is iets wat we in geen decennia hebben gezien.
Erger: op het virus konden we nog zelf reageren, maar op deze crisis heeft onze overheid weinig of geen vat. Wat we ook doen, hier wordt met onze toekomst gespeeld door andere hoofdrolspelers: Vladimir Poetin en Joe Biden, om de twee belangrijkste te noemen.
Het zijn zij, de grootmachten die met onze welvaart spelen. De ene jaagt de prijzen van energie omhoog, de andere verroert geen vin. Vreemd genoeg is het patroon na de pandemie ook hier herkenbaar. In beide gevallen gaat het om een exponentiële groei, deze keer van de energieprijzen op de beurzen, voortgestuwd door een leerling-tovenaar die zich in de rol van wijlen president Kennedy waant. Die wou in de jaren 60 geen Russische raketten vlak bij zijn grenzen. Poetin wil iets gelijkaardigs: geen Amerikaanse raketten in Oekraïne.
Het energiebeleid wordt al twintig jaar mismeesterd. Het is het voorbeeld bij uitstek van bestuurlijk onvermogen. Uiteindelijk dreigt dat te ontploffen in het gezicht van de burgers
Onbetaalbaar
Een stad als Antwerpen, een land als België, waar het zo voorspoedig leven is, worden nu rechtstreeks getroffen door de energiepandemie. Tienduizend euro per jaar voor warmte en licht, zijn niet ondenkbaar maar wel onbetaalbaar voor acht op tien gezinnen.
Nochtans staan onze bestuurders niet geheel machteloos. Meer dan de helft van de energiekosten bestaat uit belastingen. Heffingen, accijnzen, BTW. Enkel die BTW van 21 naar 6 percent laten zakken, zoals Elio Di Rupo deed in 2013 – het kan dus wel degelijk – is al goed voor een nettobesparing voor een gezin van ruim 10 percent. In uitzonderlijke tijden moeten regeringen uitzonderlijke maatregelen nemen.
Geef het virus intussen maar aan een taskforce, zoals we er vroeger een kenden voor het oplossen van de voedselcrisis. Met de pandemie zijn we nu in het stadium van de absurditeit beland. Zo zou er weldra een coronabarometer gelden van een dikke 160 pagina’s. Dat wordt dan een soort van tweede grondwet, die we blijkbaar ook zullen moeten kennen.
Niets kan de absurditeit overtreffen.
Een economie floreert enkel als er in een land stabiliteit heerst, als bedrijven vertrouwen voelen in de overheid en het financieel systeem. In België zijn we de laatste jaren op dat vlak niet door onze bestuurders gediend. Helaas, zouden we zeggen.
Het energiebeleid wordt al twintig jaar mismeesterd. Het is het voorbeeld bij uitstek van bestuurlijk onvermogen. Uiteindelijk dreigt dat te ontploffen in het gezicht van de burgers. Maar de begroting overleeft dat wel. Nog één keertje. Vraag het maar aan Herman Van Rompuy.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deurne
Deurne stelt buurtmobiel weer ter beschikking van verenigingen
Verenigingen zullen in de toekomst de Deurnese buurtmobiel weer kunnen huren. Dat liet het college weten na een schriftelijke vraag van raadslid Alain Hoeckx. -
Antwerpen
Antwerpse Philippa (28) startte eigen juwelenmerk PIPPA uit liefde voor ringen: “De impact van juwelen op je zelfvertrouwen wordt onderschat”
“Oorbellen zie je enkel in de spiegel. Een ring zie je tenminste zélf de hele tijd.” Aan het woord is Philippa Claes (28), oprichter van juwelenmerk - of beter ringenmerk - PIPPA. De Antwerpse verkoopt nu exact één jaar kleurrijke ringen met edelstenen, en wil daarmee Antwerpen en ver daarbuiten veroveren. “Je wordt verliefd op een edelsteen, en je kunt je hand plots niet meer zonder zien”, aldus Philippa. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Zandvliet
Poëzieavond met Maarten Inghels in Vrijetijdscentrum
Van 26 januari tot en met 1 februari is het Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. De elfde editie van Poëzieweek staat in het teken van vriendschap. Kunstenaar, dichter en schrijver Maarten Inghels geeft daarom een poëzielezing in het Vrijetijdscentrum in Zandvliet op woensdag 1 februari. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUMAntwerpen
Antwerpse politie houdt nu al 137 jongeren in de gaten wegens link met drillrapmilieu: “Sommigen zijn pas 13 jaar oud”
Sinds de dood van Steven B. in Berchem staat het fenomeen van gewelddadige drillrappers opnieuw hoog op de agenda. Een fenomeen dat aan omvang lijkt te winnen. Anderhalf jaar nadat het voor het eerst op de radar kwam, is er intussen ook een cijfer op geplakt. Zo heeft de politie vandaag 137 jongeren op de radar staan. -
-
-
Kallo
Beverentunnel afgesloten richting Nederland na zware kop-staartaanrijding tussen twee vrachtwagens
In de Beverentunnel in Kallo heeft zich een zware kop-staartaanrijding voorgedaan tussen twee vrachtwagens. De cabine van de aanrijdende truck vatte ook vuur. De brandweer was gelukkig al ter plaatse door een interventie enkele honderden meters verder en kon de brand meteen doven. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.