Volledig scherm
Kid Van Thienen aan de Boeienweide op Linkeroever: daar liggen start en finish van de zesde Linkeroevert Marathon op zondag 20 oktober. © Klaas De Scheirder

Linker Oevert Marathon: lopen in ‘t groen mét fantastisch zicht op skyline

Het is de mooiste marathon van Antwerpen én ver daarbuiten: Linker Oevert Marathon – met de intrigerende –t in de naam – is op zondag 20 oktober aan zijn zesde editie toe. Organisator en marathonfanaat Kid Van Thienen verwacht 1.300 deelnemers, verspreid over vijf races. De kortste daarvan is een 1/10de marathon: 4,2 kilometer. Liefst drie goede doelen worden aan het evenement gekoppeld.

Kid Van Thienen (60) mag dan een van de bekendste cafébazen van ’t stad zijn, sinds 2005 klopt zijn hart voortdurend voor de marathon. Vorig jaar liep hij er zelfs zes na elkaar in de woestijn, met de voor gewone stervelingen gruwelijke Marathon des Sables. Zijn Rhythm ‘n’ Run Marathon Club heeft onderhand de wereld veroverd. “Zelf heb ik nu vijftig internationale marathons gelopen. Komende zondag (13 oktober) ben ik er al voor de tiende keer bij in Chicago. Ik stel niets uit, want je weet maar nooit hoe lang ik dit allemaal nog kan doen. Hoewel: Leo Verstrepen, die peter is van Linker Oevert, is een stuk ouder en blijft onvermoeibaar doorgaan.”

Goede doel

Geen peter zonder meter trouwens: gewezen triatlete Sofie Goos neemt die taak op zich. Ze draagt deze marathon in haar hart. Dat heeft veel te maken met de goede doelen. Zo gaat per deelnemer 1 euro naar het Kinderkankerfonds en kunnen lopers geld doneren aan het VUB Yamina Krossa Borstkankeronderzoek. “Ik wou daarnaast ook iets doen voor alle kinderen die op Linkeroever school lopen”, zegt Van Thienen. “Zij mogen gratis meelopen in de minimarathon van 4,2 km. Vijf euro inschrijvingsgeld is soms een drempel voor hun ouders.”

Dé charme van Linker Oevert Marathon zijn het gevarieerde, groene parcours én het nooit vervelende zicht op de skyline van Antwerpen. Van Thienen: “De omloop is best uitdagend. Je loopt door het Sint-Annabos, over het strand van Sint-Anneke, de Finse piste aan het Galgenweel én over pittige kasseistroken.”

Start, finish, inschrijving en prijsuitreiking: die gebeuren aan de Boeienweide (naast de voetgangerstunnel) waar een lopersdorp wordt opgesteld. Wie zaterdag 19 oktober al zijn borstnummer ophaalt, krijgt er zomaar een bord pasta bij in Bar ‘Lo. De organisatie wil ook milieuvriendelijk scoren. Bij je inschrijving hoort een opvouwbare waterbeker die je kunt blijven gebruiken.

Chinese Muur

Maar van welke marathons heeft Van Thienen nu het meest ‘genoten’? “Stockholm is de mooiste stadsmarathon. De Chinese Muur en die van Spitsbergen dit jaar zijn natuurlijk specialer. Ik ga ook nog naar Groenland: lopen bij -25: dat wil ik nog meemaken.”

Trots is hij eveneens op het feit dat Linker Oevert Marathon als ‘kleintje’ behoort tot de Abbott World Marathon Majors. Lopers vanaf 40 jaar kunnen daar per leeftijdscategorie rankingpunten verdienen per race.

Info

Alle info: www.linkeroevertmarathon.com. De marathon start op 20 oktober om 12 uur. Daarna volgen nog vier races: de Ekiden voor teams om 13 uur, de 4,2 km om 14 uur, de 10 km om 14.45 uur en ten slotte de Halve Marathon om 15 uur. 

Volledig scherm
Sofie Goos is meter van Linker Oevert Marathon. © Bart Spruijt
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gestolen nummerplaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Gestolen nummer­plaat, gestolen rijbewijs, gestolen brommer én drugs op zak: bestuurder van bromfiets opgepakt

  Een interventiepatrouille van de politie merkte vrijdagavond in de omgeving van de Tweegezusterslaan een bromfietser op die moeite had om zijn tweewieler onder controle te houden. De patrouilleploeg kon de man tegenhouden en toen ze achter de documenten vroegen, bleek de bestuurder die niet bij te hebben. De nummerplaat op de bromfiets bleek bovendien gestolen te zijn. In de bak van de brommer werd nog een andere gestolen nummerplaat en een gestolen rijbewijs aangetroffen. Ook de brommer zelf bleek gestolen. De bestuurder had ook nog eens drugs op zak.
 1. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 2. Acht maanden in kelder geleefd om te selecteren: Stephan Vanfleteren exposeert in Fotomuseum
  PREMIUM

  Acht maanden in kelder geleefd om te selecteren: Stephan Vanflete­ren exposeert in Fotomuseum

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.