Liefkenshoektunnel slikt sinds daling tol zes keer meer vrachtwagens ‘s nachts

Het aantal vrachtwagens dat ’s nachts door de Liefkenshoektunnel rijdt, is verzesvoudigd sinds de toltarieven zijn gedaald. Dat antwoordde Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) donderdag op een vraag van parlementslid Dirk De Kort (CD&V) in het Vlaams parlement.

Alles samen gebruiken over een heel etmaal nu 35 procent meer vrachtwagens de uit 1990 daterende Scheldeverbinding dan in 2017. Geen wonder dus dat de tunnel stilaan verzadigd raakt.

In de zomer van 2017 werd het tarief voor nachtelijke passages voor vrachtvervoer met 75 procent verlaagd. Weyts breekt een lans voor meer nachtwerk in de haven. “Ik kijk met belangstelling uit naar de resultaten van het lopende overleg. Het Havenbedrijf wil in 2019 met een concreet actieplan komen. Ik wil bekijken hoe Vlaanderen daaraan kan meewerken.”

Volgens Dirk De Kort is het nu het ideale moment om uit te zoeken hoe de capaciteit van de tunnel zo goed mogelijk kan worden benut. “Waarom zouden we ons beperken tot deze tunnel? Het zou goed zijn als we een slimme kilometerheffing invoeren voor vrachtwagens, met lagere tarieven ’s nachts. Door een betere spreiding van het verkeer kunnen we overal de files aanpakken.”

Volledig scherm
De Liefkenshoektunnel raakt steeds meer verzadigd. © Kristof Pieters
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bart De Wever past voor winterzwemfeest IJsberen Deurne: “Ik heb een kopvalling”

    Bart De Wever past voor winterzwem­feest IJsberen Deurne: “Ik heb een kopvalling”

    Hij was sinds hij burgemeester werd in 2013 een trouwe deelnemer, maar vandaag laat Bart De Wever (N-VA) de ijsberenduik in de Deurnese zwemvijver Boekenberg aan zich voorbijgaan. Hij heeft, zoals hij het in goed Antwerps zelf omschrijft, last van een ‘kopvalling’. “Na een helse werkweek eindelijk wat chillen in de zetel”, post hij op facebook. “Sorry, ijsberen, ik zal er niet bij zijn op de jaarlijkse duik.”
  2. Na het slechtste in de mens, volgt het beste: crowdfunding helpt Antwerps vrouwencentrum er wat bovenop na diefstal voedselpakketten

    Na het slechtste in de mens, volgt het beste: crowdfun­ding helpt Antwerps vrouwencen­trum er wat bovenop na diefstal voedselpak­ket­ten

    De mens is in staat tot het slechtste én het beste. Bij het Intercultureel Vrouwencentrum in Antwerpen (IVCA) weten ze er alles van. Nadat dieven er eind vorig jaar met de voedselpakketten van de meest kwetsbare vrouwen vandoor waren gegaan, bracht een crowdfunding dit weekend al ruim 2.600 euro op. “Hartverwarmend”, zegt coördinatrice Ingrid ter Maat.