Volledig scherm
De grote Markt zal in het donker baden op 12 oktober tijdens de Nacht van de Duisternis © Klaas De Scheirder

Licht gaat uit tijdens Nacht van de Duisternis

De stad Antwerpen dooft vanaf zaterdag 12 oktober tot zondagochtend 13 oktober de klemtoonverlichting op een heel aantal gebouwen en kunstwerken tijdens de Nacht van de Duisternis.

Tijdens de 24ste Nacht van de Duisternis dooft de stad Antwerpen de verlichting om de aandacht te vestigen op de problematiek van lichthinder.  Dit jaar zullen er 40 locaties deelnemen aan deze actie, waaronder een hele reeks historische gevels in het centrum. De openbare verlichting blijft wel overal branden.

“Op een totaal van 50.000 armaturen in de hele stad zijn er de laatste jaren al meer dan 8.000 vervangen door ledarmaturen. De stad en de districten willen ook deze legislatuur sterk inzetten op het bijkomend ‘verledden’. In de meerjarenplannen zijn verschillende lichtprojecten opgenomen. De stad zet daarmee in op het behalen van de klimaatdoelstellingen en verbetert de lichtkwaliteit”, vult schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws, aan.

De Nacht van de Duisternis is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) in samenwerking met vzw Preventie Lichthinder en de werkgroep lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS).

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 2. Fotograaf Stephan Vanfleteren houdt overzichtstentoonstelling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”
  PREMIUM

  Fotograaf Stephan Vanflete­ren houdt overzichts­ten­toon­stel­ling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.