Volledig scherm
© VTM NIEUWS

Leerlingen Joodse school in Antwerpen mogen geen jeansbroek dragen, ook niet thuis

Ouders van leerlingen van een joodse school in Antwerpen moeten akkoord gaan met verschillende opmerkelijke regels en kledingvoorschriften. Ze moeten een document tekenen waarin ze er onder meer mee akkoord gaan dat jeansbroeken dragen verboden is, ook buiten de schooluren. Wie de afspraken niet naleeft, kan van school gestuurd worden. Volgens experts kan er niet veel tegen zulke regelingen gedaan worden.

Ouders van kinderen op de Yavne-school in Antwerpen moeten een document ondertekenen met verregaande kleding-en gedragsregels, meldt VTM NIEUWS. “Vanaf de eerste kleuterklas moeten alle jongens een tsitsit en een kippa dragen of een hoed (pet) gedurende de hele tijd. Deze regel geldt ook buiten de school en buiten Antwerpen”, staat onder meer te lezen in het document. Ook voor de moeders van de leerlingen zijn er regels: “Buiten de school moeten de moeders op een aangepaste en deftige manier gekleed zijn. Dat wil zeggen: bedekte armen en geen decolletés.”

Religieuze muziek

En ook voor het gedrag buitenshuis, zoals op familiefeesten, heeft de joodse school regels opgenomen in het document. Zo moeten vrouwen zich gepast kleden, mannen en vrouwen gescheiden dansen en moet er religieuze muziek spelen.

Volgens specialisten is tegen zulke regels weinig te beginnen, zolang de eindtermen in de school behaald worden. “Het document wordt vrijwillig ondertekend door de ouders”, verduidelijkt Leni Franken, experte Levensbeschouwing & Onderwijs Antwerpen. “Er staat ook expliciet in dat indien de ouders de regels niet naleven, dat hun kind geschorst kan worden.” Over het juridische aspect voegt Franken dit nog toe: “Juridisch zou je van een schending van het privéleven kunnen spreken, maar ouders ondertekenen het document en weten dat ze gecontroleerd en gesanctioneerd kunnen worden”.

School reageert niet

De Yavne-school zelf wilde niet reageren voor de camera van VTM NIEUWS. De directie neemt wel afstand van het document. “Het komt van een rabbijn”, zeggen ze daar, “die instaat voor de religieuze vakken op de school”. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zegt dat elke school haar eigen normen en waarden mag hanteren, maar dat ze die niet buiten de schoolmuren kan afdwingen. 

Volledig scherm
© Twitter
Volledig scherm
© Twitter
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gepensioneerde politieman veroordeeld voor belagen van ex: “Als voormalig hoofdinspecteur had hij beter moeten weten”

  Gepensio­neer­de politieman veroor­deeld voor belagen van ex: “Als voormalig hoofdin­spec­teur had hij beter moeten weten”

  Een gepensioneerde politieman is veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel voor het belagen van zijn ex-vriendin, de dochter van een bekende rijkswachtkolonel en zelf ook politieagente. De 60-jarige E.B. moet een aantal voorwaarden naleven waaronder een contactverbod en een straatverbod in Halen, Rumst en Boom. Hij moet zich ook verder psychiatrisch laten behandelen.
 2. Antwerps Woordkunstenaar Hind Eljadid (‘93) strijdt tegen onrecht: “Ik wil als kunstenaar niet entertainen, maar de samenleving vooruit helpen.”

  Antwerps Woordkun­ste­naar Hind Eljadid (‘93) strijdt tegen onrecht: “Ik wil als kunstenaar niet entertai­nen, maar de samenle­ving vooruit helpen.”

  In 2019 belandde de carrière van Antwerps woordkunstenaar Hind Eljadid (1993) in een stroomversnelling en dat zet ze dit jaar met passie verder. Als schrijver voor kunstencentrum de Vooruit brengt ze experimentele woordkunst in verschillende vormen en disciplines. Daarnaast geeft ze optredens en workshops in slam poetry en bouwt ze platforms uit die kunstenaars een plek op het podium bieden. Met haar maatschappijkritisch werk biedt ze haar publiek een ander perspectief en inzichten in de strijd tegen onrecht. Het voorbije weekend stond Hind op het podium voor het Feest van de Moedertaal in Borgerhout. Met haar Marokkaanse roots en lesbische geaardheid vindt ze het belangrijk om diversiteit te vieren.