Volledig scherm
© VTM NIEUWS

Leerlingen Joodse school in Antwerpen mogen geen jeansbroek dragen, ook niet thuis

Ouders van leerlingen van een joodse school in Antwerpen moeten akkoord gaan met verschillende opmerkelijke regels en kledingvoorschriften. Ze moeten een document tekenen waarin ze er onder meer mee akkoord gaan dat jeansbroeken dragen verboden is, ook buiten de schooluren. Wie de afspraken niet naleeft, kan van school gestuurd worden. Volgens experts kan er niet veel tegen zulke regelingen gedaan worden.

Ouders van kinderen op de Yavne-school in Antwerpen moeten een document ondertekenen met verregaande kleding-en gedragsregels, meldt VTM NIEUWS. “Vanaf de eerste kleuterklas moeten alle jongens een tsitsit en een kippa dragen of een hoed (pet) gedurende de hele tijd. Deze regel geldt ook buiten de school en buiten Antwerpen”, staat onder meer te lezen in het document. Ook voor de moeders van de leerlingen zijn er regels: “Buiten de school moeten de moeders op een aangepaste en deftige manier gekleed zijn. Dat wil zeggen: bedekte armen en geen decolletés.”

Religieuze muziek

En ook voor het gedrag buitenshuis, zoals op familiefeesten, heeft de joodse school regels opgenomen in het document. Zo moeten vrouwen zich gepast kleden, mannen en vrouwen gescheiden dansen en moet er religieuze muziek spelen.

Volgens specialisten is tegen zulke regels weinig te beginnen, zolang de eindtermen in de school behaald worden. “Het document wordt vrijwillig ondertekend door de ouders”, verduidelijkt Leni Franken, experte Levensbeschouwing & Onderwijs Antwerpen. “Er staat ook expliciet in dat indien de ouders de regels niet naleven, dat hun kind geschorst kan worden.” Over het juridische aspect voegt Franken dit nog toe: “Juridisch zou je van een schending van het privéleven kunnen spreken, maar ouders ondertekenen het document en weten dat ze gecontroleerd en gesanctioneerd kunnen worden”.

School reageert niet

De Yavne-school zelf wilde niet reageren voor de camera van VTM NIEUWS. De directie neemt wel afstand van het document. “Het komt van een rabbijn”, zeggen ze daar, “die instaat voor de religieuze vakken op de school”. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zegt dat elke school haar eigen normen en waarden mag hanteren, maar dat ze die niet buiten de schoolmuren kan afdwingen. 

Volledig scherm
© Twitter
Volledig scherm
© Twitter
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Achter de schermen van Cultuurmarkt heerst financiële ongerustheid: Fakkeltheater vreest wegvallen subsidies

  Achter de schermen van Cultuur­markt heerst financiële ongerust­heid: Fakkelthea­ter vreest wegvallen subsidies

  Duizenden bezoekers hebben hun ogen de kost gegeven op de jaarlijkse Cultuurmarkt. De hele Antwerpse binnenstad vormde het decor voor honderden cultuurhuizen die hun programma voor het komende seizoen voorstellen. Dankzij een (opnieuw) erg warme zomerdag was de sfeer erg goed. Toch is het niet alleen peis en vree. Het Fakkeltheater hoopt nog steeds opnieuw op Vlaams geld om de toekomst van het populaire theaterhuis veilig te stellen.
 2. Fietsdief (41) verstopt zich onder auto

  Fietsdief (41) verstopt zich onder auto

  Een bewoner van de Haantjeslei belde zaterdagnacht de politie omdat ze zag hoe twee mannen verschillende fietsen weghaalden uit de straat. Bij aankomst van de politie zetten beide verdachten het op een lopen. Eén van de verdachten kon in de Lemméstraat gevat worden. Hij had zich onder een auto verstopt, maar kon na een schermutseling door de inspecteurs geboeid worden. Hij verklaarde zelf dat hij te veel drugs had gebruikt en daarom geen controle had over zijn acties. Na een controle bleek de 41-jarige man nog geseind te staan ook omdat hij nog een gevangenisstraf moet uitzitten.
 3. Motorrijder zonder helm en met overdreven snelheid knalt op wagen

  Motorrij­der zonder helm en met overdreven snelheid knalt op wagen

  Op de Rijnkaai ter hoogte van de Amsterdamstraat is zaterdagnacht een man van 38 jaar zwaargewond geraakt toen hij, rijdend op een brommer, op een wagen knalde die bezig was met een parkeermanoeuvre. De man kwam zwaar ten val en bloedde hevig. Een ploeg van het politiewijkteam kon de man de eerste zorgen aanbieden door een tourniquet aan te leggen in afwachting van de medische hulpdiensten. De man bleek rond te rijden zonder helm. Volgens een getuige had hij eerder al een rood licht genegeerd en reed hij aan hoge snelheid toen hij inreed op de parkerende wagen. De man verkeerde aanvankelijk in levensgevaar, maar zijn toestand stabiliseerde in het ziekenhuis. Een bloedproef zal moeten uitwijzen of de man onder invloed was op het moment van het ongeval.