Volledig scherm
De leerlingen van de Koninklijke Balletschool Antwerpen oefenen voor hun voorstelling '2020 ' in HetPaleis. © Klaas De Scheirder

Koninklijke Balletschool viert vijftigjarig bestaan Ballet van Vlaanderen met voorstellingen in Stadsschouwburg en HetPaleis

De stedelijke basisschool Prins Dries en de Koninklijke Balletschool Antwerpen vieren dit jaar het vijftigjarig bestaan van Ballet van Vlaanderen. Daarnaast zou Jeanne Brabants, grondlegster van het Ballet van Vlaanderen en oprichtster van de scholen, op 25 januari 100 jaar geworden zijn. Dit wordt gevierd met een receptie op vrijdagavond en met dansvoorstellingen in de Stadsschouwburg en HetPaleis.

“Jeanne Brabants haar leven stond in het teken van dans en we blikken terug op wat ze gerealiseerd heeft” vertelt Laura Baaijens, directeur Koninklijke Balletschool Antwerpen. “Vandaag bouwen we verder op de droom van Jeanne om jonge kinderen te motiveren en het beste uit zichzelf te halen. Haar levenswerk inspireert ons elke dag.” Via het verhaal van Jeanne en de voorstellingen willen stedelijke basisschool Prins Dries en de Koninklijke Balletschool Antwerpen een jonge generatie warm maken voor ballet.

Om het vieringsweekend in te luiden, organiseren stedelijke basisschool Prins Dries en Koninklijke Balletschool Antwerpen op vrijdag een receptie voor alle betrokken partijen. De leerlingen van stedelijke basisschool Prins Dries dansen van 25 januari tot 12 februari in de voorstelling ‘RASA’ van Ballet Vlaanderen in Stadsschouwburg Antwerpen en Opera Gent. De leerlingen van de Koninklijke Balletschool Antwerpen dansen zaterdag 25 en zondag 26 januari hun voorstelling ‘2020' samen met Junior Ballet Antwerp in HetPaleis.

Luna Rous (17) is een van de studenten van de Koninklijke Balletschool Antwerpen. Ze droomt er al sinds haar vier jaar van om ballerina te worden. “Ik ging toen naar de balletvoorstelling Doornroosje en dacht ‘ik wil dat later ook doen’. Het leuke is dat ik nu les krijg van dezelfde danseres die ik toen als klein meisje zag.” Na maandenlang oefenen kijkt ze ernaar uit om dit weekend op het podium te staan voor de voorstelling ‘2020’. “Tijdens de repetities voel je waarvoor je elke dag werkt. We willen allemaal professionele dansers worden en mensen blij maken met onze optredens.”

Volledig scherm
Luna Rous van de Koninklijke Balletschool Antwerpen. © Klaas De Scheirder
Volledig scherm
De leerlingen van de Koninklijke Balletschool Antwerpen oefenen voor hun voorstelling '2020 ' in HetPaleis. © Klaas De Scheirder
Volledig scherm
De leerlingen stedelijke basisschool Prins Dries oefenen voor hun optreden in de voorstelling ‘RASA’ van Ballet Vlaanderen. © Klaas De Scheirder
  1. Expo toont historische vondsten bij werken Noorderlijn: “Blikvanger is luxueus zwaard uit 16de eeuw”

    Expo toont histori­sche vondsten bij werken Noorder­lijn: “Blikvanger is luxueus zwaard uit 16de eeuw”

    In het Felixatelier op het gelijkvloers van het FelixArchief opende donderdagavond de expo ‘Onder de Leien. Een gracht vol schatten.’ Deze expo toont de vondsten van de archeologische opgravingen aan de Kipdorpsite in Antwerpen. De expo brengt daarnaast ook het verhaal achter de vondsten. Naast enkele topvondsten – waaronder een zwaard uit de periode van de Franse furie – zijn er ook tal van kleinere objecten die meer inzicht geven in het leven dat zich afspeelde rond de Kipdorppoort.
  2. Eventlocatie De Shop wordt KADE14: “Meer bedrijfsfeesten en minder clubavonden voor betere relatie met buurt”

    Eventloca­tie De Shop wordt KADE14: “Meer bedrijfs­fees­ten en minder clubavon­den voor betere relatie met buurt”

    De moeilijkheden met vergunningen en overlast die clubcomplex De Shop vorig jaar ondervond, lijken definitief van de baan. Na de volledige renovatie van nachtclub Roxy heeft de uitbater nu ook grote plannen met de evenementenzaal, die voortaan ‘KADE14’ heet. De focus gaat volledig naar zakenevents en er wordt getest met live concerten. De klassieke clubavonden gaan er meer en meer uit: “Voor een betere relatie met de buurt.”