(Illustratiebeeld)Studay 2018.
Volledig scherm
(Illustratiebeeld)Studay 2018. © Klaas De Scheirder

KdG doet bevraging in evenementensector: “Organisatoren schatten het verlies op 1,3 miljard euro”

De evenementensector in België verwacht in 2020 een omzetverlies van 54 procent ten opzichte van vorig jaar. Organisatoren van evenementen schatten het verlies op 1,3 miljard euro, leveranciers van evenementen op meer dan 3,6 miljard euro. Dat blijkt uit een nationale bevraging van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool (KdG) in Antwerpen.

Het onderzoek werd door 1.119 organisaties ingevuld. Dat is meer dan een derde van alle organisaties die voor meer dan 50 procent van hun omzet professioneel betrokken zijn bij of actief zijn in de organisatie van evenementen, conferenties, beurzen of festivals. Negen organisaties op de tien denken in de huidige situatie niet langer dan zes maanden verder te kunnen zonder in serieuze financiële problemen te geraken. Eind maart dacht maar liefst 65 procent van de organisaties dat de huidige steunmaatregelen niet zouden volstaan.

Nood aan steunmaatregelen op lange termijn

“Evenementen kunnen niet zomaar weer opgestart worden, en misschien al helemaal niet meer zoals voor de crisis het geval was”, benadrukt Christine Merckx van het expertisecentrum. “Het vergt maanden planning om weer op gang te raken en de eerste events te kunnen laten doorgaan. De nood aan langdurige steunmaatregelen is dus groot.”

Uit eerder onderzoek van het expertisecentrum blijkt dat de evenementensector in België 80.000 mensen tewerkstelt en jaarlijks zo’n 77.000 evenementen organiseert.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) onderzoekt hoe de sector op langere termijn ondersteund kan worden. “Zeker tijdens een crisis als deze is het belangrijk dat we als Vlaamse Regering perspectief geven op betere tijden. We maken daarom werk van een sterk, hoopgevend en wervend verhaal dat er mee voor zorgt dat de Vlamingen de crisis achter hen laten.” 

 1. RECENSIE. Takeaway bij Chez Mahesh: ‘tapas’ met mango, kokos, okra en papadum
  PREMIUM

  RECENSIE. Takeaway bij Chez Mahesh: ‘tapas’ met mango, kokos, okra en papadum

  Goed nieuws voor wie thuis niet verder komt dan het in elkaar flansen van een pasta pesto of het opwarmen van een blik soep. Volgende week openen de restaurants weer. Voor wie zo lang niet kan wachten, is er net zoals de voorbije maanden gelukkig nog takeaway en delivery. Voor gezonde, duurzame Zuid-Indische keuken kan je bij Chez Mahesh terecht. Lees hier meer takeaway-recensies tijdens de lockdownperiode.
 2. Vervoersregio Antwerpen behaalt ‘50-50 split’ voor woon-werkverkeer

  Vervoersre­gio Antwerpen behaalt ‘50-50 split’ voor woon-werkver­keer

  Vooral dankzij de cijfers van de stad Antwerpen, behaalt de volledige vervoerregio Antwerpen voor het woon-werkverkeer een ‘modal split’ van 50 procent wagen en 50 procent andere vervoersmiddelen. Dat blijkt uit een werknemersbevraging die de stad en vervoerregio lieten uitvoeren. Antwerpse mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) ziet potentieel om nog meer werknemers met de fiets of het openbaar vervoer te laten pendelen.
 3. Gratis webshop in ruil voor kaasschotel: Antwerps marketingbureau steunt lokale handelaars met opvallend initiatief

  Gratis webshop in ruil voor kaasscho­tel: Antwerps marketing­bu­reau steunt lokale handelaars met opvallend initiatief

  Het Antwerps onlinemarketingbureau JEM Productions wil tijdens de coronacrisis een boost aanbieden om Belgisch te kopen. Daarom bedacht het de actie om een webshop te ruilen tegen een product of dienst die de ondernemer verkoopt of levert. De lokale handelaar mag zelf bepalen tegen wat ze de webshop willen ruilen: een kaasschotel, een boeket bloemen of een goochelshow.
 4. Kleuter niet opnieuw naar school gestuurd? Dan krijgen ouders telefoontje van school

  Kleuter niet opnieuw naar school gestuurd? Dan krijgen ouders telefoon­tje van school

  Voor het eerst in 11 weken konden kleuters en leerlingen van de lagere school opnieuw richting de schoolbanken trekken om de laatste maand van dit hele vreemde schooljaar te volbrengen. Voor velen onder hen was het een blij weerzien met de vriendjes en de juffen en meesters, anderen bleven toch gewoon thuis. “Wij hebben een heel divers publiek en een aantal ouders weet misschien niet dat de scholen opnieuw starten.”